İmam nikahı sürgünü

Güncelleme Tarihi:

İmam nikahı sürgünü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2006 00:00

G.İ. isimli kadın memur evli bir erkekle imam nikahı yaptığı ortaya çıkınca TBMM’deki görevinden alındı ve Tarım Bakanlığı’na gönderildi. Meclis ceza gerekçesinde ’Aile birliğini hiçe sayarak evli bir kişiyle gayri ahlaki kurduğu ilişkinin devlet memuru onuruyla bağdaşmadığı açıktır. Bu tür davranışlar, TBMM gibi bir kurumda olağan karşılanmaz’ görüşünü savundu.

TBMM Başkanlığı, Parlamento Hizmetleri Müdürlüğü’nde çalışan G.İ. adlı kadın memuru evli bir erkekle imam nikahlı olarak yaşadığı gerekçesiyle disiplin cezasına çarptırarak Tarım Bakanlığı’na gönderdi. G.İ.’yi öz kızının Meclis’e şikayet ettiği öğrenildi. TBMM’nin ceza gerekçesinde, G.İ.’nin aile birliğinin kutsallığını hiçe sayarak davranışlarıyla TBMM’yi de küçük düşürdüğü kaydedildi.

Aylık indirimi cezası verilerek kıdemi düşürülen 46 yaşındaki G.İ., konunun özel hayatına ilişkin olduğu gerekçesiyle Ankara 11. ve 6. İdare Mahkemeleri’nde TBMM işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı.

İKİ KERE ŞİKAYET

G.İ.’yi cezalandıran TBMM Başkanlığı, mahkemedeki savunmasında memurun 2 kez aynı nedenlerle disiplin cezası aldığını belirtti. Buna göre G.İ.’ye ilk ceza 2003 yılında verildi. G.İ.’nin birlikte yaşadığı ev sahibi A.E.’nin karısı Z.E., TBMM’ye gelerek bu kişinin kocasını elinden aldığını ve ahlak dışı bir yaşam sürdüğünü iddia etti.

TBMM, G.İ.’yi dinledi. G.İ.ifadesinde olayı kabul ederek A.E. ile imam nikahı yaptığını söyledi. Bunun üzerine gayri ahlaki davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle kınama cezasına çarptırıldı. G.İ.’ye bir darbe de 2 sene sonra kızından geldi. Boşandığı eşinden olan 25 yaşındaki kızı Ö.A., TBMM’ye giderek annesinin ahlak dışı bir yaşam sürdüğünü ileri sürdü.TBMM, kızının şikayetini dikkate alarak G.İ.’ye aylıktan kesme cezası verdi. G.İ., cezadan 10 gün sonra da Tarım Bakanlığı’na tayin edildi ve kıdemi düşürüldü. G.İ. ve avukatı, açtıkları davada, "Özel hayata ilişkin ve TCK uyarınca da suç olamayan bir konuda TBMM’nin cezalandırma yapmasının hukuka aykırı olduğunu" savundu.

MÜSTESNA BİR KURUM

TBMM ise G.İ.’nin cezalandırılmasını şöyle gerekçelendirdi: "Söz konusu kişi, hizmet dışında devlet memurunun itibarını sarsacak şekilde disiplinsiz bir tavır içine girmiştir. Türk örf ve adetlerine ve kutsal sayılan ve anayasaca korunan aile birliğini hiçe sayarak evli bir kişiyle gayri ahlaki kurduğu ilişkinin devlet memuru onuruyla bağdaşmadığı açıktır. TBMM gibi öneme haiz bir kurumda görev yapan personelin hizmetin gerektirdiği niteliklere sahip olmasının yanında TBMM’nin saygınlığını zedeleyecek davranışlardan uzak durması gerekir. Bu tarz davranışlar kurumun saygınlığını da olumsuz etkilemektedir. Bu tür davranışlar, TBMM gibi müstesna ve göz önünde bulunan bir kurumda kesinlikle olağan karşılanmadığı gibi ayıp olarak da nitelenmektedir."

YA VEKİLLER?

TBMM’nin bu kararı, akıllara "çok eşli milletvekilleri ne olacak?" sorusuna yol açtı.

Kızım erkek düşkünü

Kızının şikayeti üzerine savunması alınan G.İ. ise kızının çok sayıda erkekle birliktelik yaşadığını, son olarak da Ankara’nın Çinçin Mahallesi’nden bir erkekle evlenmek istediğini, bir anne olarak onaylamadığında da bu şikayeti yaptığını ileri sürdü. G.İ.’nin küçük oğlu da ablasının çok sayıda erkekle arkadaşlık ettiğini hatta memur olarak çalıştığı bir kurumda güvenlik görevlisiyle de ilişki yaşadığını iddia etti.

Kızı ihbar etti

G.İ
.’nin kızı Ö.A., TBMM’ye verdiği dilekçede bir süredir bir erkek arkadaşı olduğunu, ancak annesinin bu ilişkiyi engellemeye çalıştığını, kendilerini tehdit ettiğini kaydetti. Ö.A., TC. Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü’nde çalıştığını ancak annesinin TBMM ilişkilerini kullanarak tayinini İstanbul’a çıkartıp kendisini Ankara’dan ve sevgilisinden uzaklaştırdığını söyledi. Ö.A., ayrıca, "Annem evli bir erkekle gayri ahlaki bir birliktelik içindedir. Ben bu yüzden evi terk etmiştim. Daha önceki yıllarda da bir de milletvekiliyle birlikte olmuştu" iddialarında bulundu.

ŞAP’A ATANDI

G.İ
., Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Şap Enstitüsü Müdürlüğü’ne atandı. G.İ.’nin aylık kesme cezası nedeniyle Meclis’te aldığı 1200 YTL’lik maaşı 500 YTL civarına düşürüldü ve kıdemi de 8’in 1’i derecesinden 10’un 2’sine indirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!