İmam-Hatip operasyonu

Güncelleme Tarihi:

İmam-Hatip operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'yi 21'inci yüzyıla hazırlayacak dev eğitim reformu için ilk adımı 8 yıllık kesintisiz zorunlu ilköğretim yasasıyla atan hükümet, reformun ikinci ayağına hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, öncelikle imam hatip liselerinden işe başladı.

Tevhid-i Tedrisat (öğrenim birliği) Kanunu uyarınca, din adamı yetiştirmek için ‘ayrı okullar' olarak açılmalarına karşın, 1970'li yıllardan başlayarak din öğretiminin esas alındığı ortaöğretim kurumları haline gelen imam hatip liseleri, kuruluş amaçlarına döndürülecek. Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanlığı ve YÖK'ün koordineli çalışmasıyla hazırlanan plan, kısa, orta ve uzun vadede şöyle uygulanacak:

İlk adım bu yıl: 8 yıllık eğitimle birlikte orta kısımlarının kademeli kapatılmasına başlanan imam hatip liselerinde, ilk adım bu yıl atılacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetim ve kontrolü dışında eğitim-öğretim faaliyetine izin verilmeyecek. ‘Mevcut öğrenci- mezun sayısı ve gereksinim' planı çerçevesinde, okul ve öğrenci sayısı dondurulacak.

Yurtlara kamulaştırma: Büyük bölümü, dernek ve vakıflarca yaptırılan imam hatip yurtlarının kamulaştırılması sağlanacak. Devlet eliyle yurt yapımı hızlandırılacak.

Karma eğitime geçilecek: Milli Eğitim Temel Yasası uyarınca, karma okullar olarak açılmasına karşın, uygulamada ‘ayrı' bina ve sınıflarda öğretim yaptıran imam hatiplerde, bu yıldan itibaren yine karma eğitime geçilecek. Kız ve erkek öğrencilerin birarada okumaları sağlanacak. Yalnız, imkanı bulunmayan okullarda ayrı eğitime izin verilecek.

Sembol kıyafet yasak: Özellikle kız öğrencilerin derslere başları kapalı girdiği imam hatip liselerinde, Atatürk ilke ve devrimlerine aykırı, başörtüsü ve kıyafet yasaklanacak. Yönetici, öğretmen ve öğrenciler, okul içinde ve derslerde başlarını kapatamayacaklar. Kız öğrenciler ve kadın öğretmenler yalnız Kuranı Kerim derslerinde başlarını örtebilecekler. Beden eğitimi derslerinde de, öğrenciler, yine okul yönetiminin uygun göreceği kıyafet giyecekler.

İmam hatipler 5 yıl: Halen 4 yıl öğretim yaptırılan imam hatip liseleri, önümüzdeki öğretim yılından (1998-1999) itibaren 5 yıla çıkarılacak. İmam hatip liselerinin önüne, Kuranı Kerim ve Arapça derslerinin okutulacağı hazırlık sınıfları açılacak. Bu sınıflarda bir yıl boyunca toplam 960 saat Kuranı Kerim ve Arapça dersleri okutulacak.

Okul müdürleri değişecek: Branş dersleri öğretmeni YÖK'ün hazırladığı proje çerçevesinde yetiştirilecek imam-hatip liselerinde, büyük bölümü ilahiyat fakültesi kökenli olan okul müdürleri de, illerden gelecek raporlara göre değiştirilecek. İmam hatip liselerine, fen, matematik ve sosyal bilimler kökenli öğretmenlerin müdür olarak atanmaları sağlanacak.

İmamlık için üniversite şartı: İmam hatip lisesi mezunu 61 bin personeli, bu yıldan itibaren Açıköğretim Fakültesi bünyesinde, 2 yıllık önlisans öğretiminden geçirilecek olan Diyanet İşleri Başkanlığı'na, lise mezunu eleman alınmayacak.

Meslek yüksekokulları da masada: Bu çerçevede, halen 2 yıllık öğretim veren ilahiyat meslek yüksekokullarının öğrenim süresi 4 yıla çıkarılacak. İlahiyat fakültelerinin yanısıra bu okullar da Diyanet'in personel kaynağı olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!