İmajı bozan berber AİHM'e gidecek

Güncelleme Tarihi:

İmajı bozan berber AİHMe gidecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 15:39

Sivas'ta makine mühendisi Solmaz Gülmez'in saçını istediği modelin dışında ve uzunlukta, biçimsiz kestiği gerekçesiyle mahkeme kararıyla müşterisine maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum olan kuaför Hayati Güner, önce kararı temyize göndereceğini, temyizden istediği sonucu alamazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracağını bildirdi.

Sivas'ta bir kamu kurumunda makine mühendisi olarak görev yapan müşterisi Solmaz Gülmez'in geçen yıl nisan ayında saçını istediği modelin dışında ve uzunlukta, biçimsiz kestiği gerekçesiyle, Gülmez tarafından açılan dava sonucunda Tüketici Mahkemesi sıfatıyla Sivas 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından müşterisine 633 YTL maddi, 500 YTL de manevi tazminat ödemeye mahkum olan kuaför Hayati Güner, konuyla ilgili Sivas Berberler ve Kuaförler Odası Başkan Vekili Ömer Şeker ile birlikte oda binasında basın toplantısı düzenledi.

BAŞKAN VEKİLİ ŞEKER

Önce söz alan başkan vekili Şeker, son günlerde Solmaz Gülmez'in kuaför Hayati Güner'e karşı açtığı tazminat davasının kamuoyunu meşgul ettiğini belirtti.

Solmaz Gülmez'in, Hayati Güner'in iş yerine gelerek istediği saç modelini anlattığını ve ona göre kesim yapıldığını ifade eden Şeker, şunları kaydetti:

“Daha sonra saçını beğenmeyen Solmaz hanımefendi, odamıza gelerek şikayette bulundu. Biz de Berberler ve Kuaförler Odası yönetimi olarak gerekli çalışmayı yaptık ve odamız bünyesinde bulunan Mesleki Danışma Birimimizi topladık. Şikayet konusu olan saç kesimini inceledik ve herhangi bir kopma, yanma ve çürümenin olmadığını ve kesimde de bir kusur bulunmadığını tespit ettik.”

Gülmez'in sadece saç kesiminin kısalığından şikayetçi olduğunu ifade eden Şeker, şöyle konuştu:

“Olay mahkemeye yansıdı ve dava yaklaşık 1.5 yıl sürdü. Davanın sonuçlanması medyada da geniş yankı uyandırdı. Ama bu mahkemenin kesin kararı değildir. Temyiz yolu açık olduğu için dava devam etmektedir. Buna rağmen medyada, sanki Hayati Güner nezdinde tüm berber ve kuaförler suçluymuş gibi ilan edildi. Bu da bizi ve meslektaşlarımızı derinden üzmüştür. Tüm Türkiye'deki meslek odaları ve meslektaşlarımız yoğun bir şekilde bizleri arayarak, tepkilerini dile getirmişlerdir.”

“MÜŞTERİLERİMİZLE SÖZLEŞME Mİ YAPALIM”

Esnaf temsilcileri olarak vatandaşın hakkını aramasına karşı olmadıklarını ifade eden Şeker, “Ama biz berber ve kuaförler müşterilerimizi yüzde yüz memnun etme olasılığımız da yoktur” dedi.

Her gün çok sayıda insanın saçıyla ilgilendiklerini belirten Şeker, insanlara bir şeyleri beğendirmenin zor olduğunu bildiklerini ifade etti.

Şeker, sözlerini şöyle tamamladı:

“Buna rağmen müşteri memnuniyetini ön planda tutarak, her zaman güleryüzlü olmaya ve istenilen saç modelini yapmaya gayret gösteriyor ve en ince ayrıntılarına kadar da müşterilerimizle yakından ilgilenmeye çalışıyoruz. Ancak bu gibi suçlamaların yapılması bizleri yıpratmakta ve mesleğimize olan saygınlığı zedelemektedir. Koltuğa oturan her müşterimizle sözleşme mi yapmak gerekir? Bundan sonra rahat çalışma ortamımız da olmayacaktır. Bayan kuaförümüz Hayati Güner, hakkını kanuni yollardan arayacağını ve en kısa zamanda temyize başvuracağını bildirmiştir. Biz de Berberler ve Kuaförler Odası olarak bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

KUAFÖR GÜNER

Başkan vekili Şeker'in ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan kuaför Güner, “Mahkeme kararı elimize dün ulaştı, büyük bir ihtimalle cuma günü kararı temyize gönderiyoruz. Temyize giderken gerekli açıklamaları yapacağız” dedi.

Bu olayın ardından meslektaşlarından kendisine destek telefonları geldiğini anlatan Güner, “Telefonlarımız susmuyor, her taraftan büyük bir tepki telefonları alıyoruz. Bize karşı değil, bize karşı yapılan işleme karşı tepki telefonları alıyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir'den telefonlar geldi, hepsi arkamızda olduklarını, destekçi olduklarını bildiriyorlar” diye konuştu.

Müşterilerinden de tepkiler olduğunu ifade eden Güner, “Bu olay 1.5 yıldır gündemde. Sivas büyük bir yer değil, o nedenle farklı şekillerde yansıtıldığı için bu olay müşteri potansiyelimizi büyük bir ölçüde etkilemiştir” dedi.

AİHM'E BAŞVURACAK

Bu olayın sadece kendisini değil bütün kuaförleri, bütün meslektaşları ilgilendirdiğini belirten Güner, temyizden bir sonuç alamadığı takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de başvuracağını ifade etti. Güner, “Mutlaka bunun üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dahi gitmeyi düşünüyorum. Böyle bir şey de bunu yapacağız” dedi.
20 yıldır bu mesleği yaptığını ifade eden Güner, kesimde kusurunun olmadığını savunarak, “Kesinlikle 20 yıldır böyle bir şeyle de karşılaşmadım. Kesimde herhangi bir kusur kesinlikle yoktur” diye konuştu.

Açıklamada hazır bulunan bazı berber ve kuaförler de Güner'e destek verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!