İlkokulda 100 evli kız çocuğu

Güncelleme Tarihi:

İlkokulda 100 evli kız çocuğu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2001 01:58

Aydın'ın Acarlar Beldesi’nde ilkokul çağındaki 100 kız çocuğunun evli olduğu ortaya çıktı. Okula devamsızlıkta görülen artış sonrası araştırmada kız çocuklarının 2 milyar lira başlık parasına evlendirildiği anlaşıldı. Kaymakam, erken evliliğe önlem olarak düğün yasağı koydu.

Aydın'ın İncirliova İlçesi'ne bağlı Acarlar Beldesi'nde, kayıtlı oldukları ilköğretim okullarına devam etmeyen 10- 13 yaşlarındaki 100 kızın başlık parası karşılığı evlendirildikleri ortaya çıktı. Kaymakam Kamil Köten önlem olarak erken evliliğe yasak koydu.

8 yıllık kesintisiz eğitimle birlikte Acarlar'da bulunan 3 ilköğretim okulundaki öğrencilerden 168'inin okula gelmemeleri dikkat çekti.

2 MİLYARA BAŞLIK PARASI

Araştırmada, ilköğretim çağındaki bu devamsız öğrencilerden 11-13 yaş arası 100 kız çocuğunun, okula gitmeleri gerekirken evlendirildiği, kimilerinin hamile hatta çocuklu olduğu anlaşıldı.

Diğer 68 çocuğun da erkek olduğu ve çalıştırıldıkları belirlendi. Kızların, 1.5-2 milyar lira başlık parası karşılığında, kendi yaşıtları erkek çocuklarla imam nikáhıyla evlendirildiği saptandı.

DÜĞÜN YASAĞIYLA ÖNLEM

İncirliova Kaymakamı Kamil Köten, korkunç tablo önüne serilince dehşete düştü. Köten, beldede çocuk evliliğini önlemek için ‘‘düğün yasağı’’ ilan etti. Küçük yaşta çocukların kesinlikle evlendirilmemesi ve okullarına gönderilmesi istendi. Düğünler izne bağlandı.

Resmi nikáh kıydıracaklarını belgeleyenlere düğün yapma izni verilirken, yasağa uymayanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

ÇOCUKLU VE HAMİLELER ÖZEL KURSA GİDECEK

Aydın Valisi Emir Durmaz da hiç okula gitmeyen öğrencilerin Ulusal Eğitim Kampanyası çerçevesinde açılan kurslara gönderilmesi talimatını verdi. Ancak kursa gidecek çocukların yaşı sorun yarattı. 18 yaşından küçük oldukları için okula gitmeleri zorunluluğu nedeniyle ara formül bulundu.

Çocuklu ve hamile olanların kursa, diğerlerinin de okula devam etmeleri talimatı verildi. Çocukların ailelerine yazılı tebligatta bulunuldu. Uymayanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

Kızlar 12 erkekler 15’inde evleniyor

8 bin nüfusu olan Acarlar’da 11-12 yaşına gelen kız çocukları 1.5 milyar liradan başlayan başlık parası karşılığında imam nikahıyhla evlendiriliyor. Uzun yıllardır gelenek haline gelen erken evlilik yaşının erkeklerde ise 15-18 arası olduğu belirtiliyor.

Aileye 3 yıl hapis

TÜRK Ceza Yasası'na göre küçük yaşta kızla nikahsız birlikte yaşayan erkek 18 yaşından büyükse 7 yıl 3 ay hapis, küçükse 4 yıl 10 ay hapis cezası ile cazalandırılıyor. Çocukların evlenmelerine izin veren, göz yuman anne ve babaları da 3 yıl 9 ay ağır hapis cezasına çarptırılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!