İlk sivil hakim İmralı’ya

Güncelleme Tarihi:

İlk sivil hakim İmralı’ya
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

İmralı'daki tarihi Abdullah Öcalan duruşması 15 gün aradan sonra bugün başlıyor. DGM Yasası'nın değiştirilmesinden sonra askeri üye İmralı ekibine katılmadı. Yedek sivil üye Mehmet Maraş, mahkeme heyetindeki yerini aldı.

DGM'lerin sivilleştirilmesini öngören Anayasa'nın 143'üncü maddesi değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte, ilk uygulama Abdullah Öcalan davasıyla başladı.

Apo duruşmasının ikinci raundunda askeri üye Abdülkadir Davarcıoğlu, İmralı ekibinde yer almadı. Davarcıoğlu'nun yerini, baştan beri davayı izleyici koltuğunda takip eden sivil yedek üye Mehmet Maraş devraldı.

Bebek katili Apo'nun yargılanmasına 15 gün aradan sonra bugün yeniden başlanıyor. Mahkeme heyeti, dün yeniden İmralı'ya gitti.

HEYETE SIKI KORUMA

Sabah erken saatlerde, sıkı güvenlik önlemleri altında İmralı'ya hareket eden heyete, kalabalık bir gazeteci topluluğu eşlik etti.

Öcalan'ın duruşmasını askeri üye Abdülkadir Davarcoğlu'ndan devralan sivil üye Mehmet Maraş, ‘‘Yasa değiştiği için duruşmalara ben katılacağım. Zaten başından beri duruşmalara katılıyordum. Yasalar ne derse biz uygularız. Avrupa'nın dediği oldu’’ dedi.

Mahkeme Başkanı Mehmet Turgut Okyay ise duruşmanın ne zaman biteceği sorusuna, ‘‘Allah bilir’’ karşılığını verdi. Okyay, ‘‘36 yılık yargıcım artık heyecan kalmadı. Bu davanın da diğer davalardan benim için bir farkı yok’’ dedi.

Avrupa Konseyi'nin ‘‘Apo davası adil’’ mesajını içeren raporunun değerlendirmesini yapan Okyay, ‘‘Güzel bir olay. Değerlendirmeleri gerçekçi tabi. Adil bir yargılama yapıldığından hiç kimsenin şüphesi olmasın’’ diye konuştu.

ÖVGÜLER, BİZİ MUTLU ETTİ

Okyay, bir soru üzerine, ailesinin de kendisini diğer insanlar gibi takdir ettiğini belirterek, ‘‘Özellikle duruşma safhasında oğlum, yabancı kanalları izlemiş. Ben ve heyet için övgüler yağdırmışlar. Bu bizi tabii mutlu etti. Herkes rahat olsun. Yargılama adil olacaktır’’ dedi.

Ankara'dan 3 araçla yola çıkan DGM Başsavcısı Cevdet Volkan, Apo'yu yargılayan 2 No'lu DGM Başkanı Mehmet Turgut Okyay, üye Hüseyin Eken, askeri üyenin yerini alan Mehmet Maraş, Savcı Talat Şalk, mübaşir Cavit Yuva ve katip Hüseyin Karakuş 12.45'te Bursa Jandarma Komutanlığı'na geldi.

Eskişehir yakınlarında Abdullah Öcalan davasının dosyalarının da taşındığı minibüsün arıza yapması nedeniyle evrak, hákimlerin bulunduğu 2 aracın bagajına kondu. Yalova Yolu üzerindeki Jandarma Bölge Komutanlığı'ndaki öğle yemeğinin ardından yetkililerle görüşen mahkeme heyeti, saat 14.25'te Jandarma Genel Komutanlığı'na ait bir helikopterle İmralı Adası'na hareket etti.

Bugün yeniden başlanacak olan tarihi davanın 7. duruşmasında, Öcalan ve avukatları esas hakkındaki savunmalarını yapacaklar. Savunma bitiminde ise mahkeme heyeti en fazla bir veya iki gün ara verip, daha sonra kararı açıklayacaklar. Kararın açıklanmasının ardından ise yargıtay süreci başlamış olacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!