İlk rekoru kırdılar

Güncelleme Tarihi:

İlk rekoru kırdılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘‘Hiç yere inmeden balonla dünya turu’’ bu kez galiba gerçekleşiyor. 12 gün önce İspanya'dan yola çıkan iki İngiliz, şimdiden balonla havada en uzun süre kalma rekorunu kırdı.

Colin Prescot (48) ile Andy Elson (45) adlı baloncular, önceki gün Türkiye saati ile 08.00'de Hindistan'ın Bombay kenti üzerinde 5 bin 150 metre yükseklikteyken 9 gün 17 saat 55 dakikadan fazla havada kalarak yeni rekorun sahibi oldular. Daha önceki rekor 1998'de 233 saat 55 dakika havada kalan İsviçreli baloncu Bertrand Piccard'a aitti.

11 bin 200 km katettiler

Havada en uzun süre kalma rekorunu ellerine geçiren İngiliz ikili, balonla en uzun mesafe katetme rekorunu ise henüz kıramadı. Çünkü daha önceki denemelerde balonla 17 bin 600 km'lik mesafe katedilmişti. Ancak İngiliz ikili şu ana kadar sadece 11 bin 200 km yol aldılar. Prescot ve Elson en büyük rekora ulaşmak için yollarına devam ediyor.

2-3 haftalık mesafe var

Bugüne dek pek çok maceraperest tarafından denenen ancak bir türlü başarılamayan ‘balonla dünya turu’nu tamamlamak isteyen ikili daha önceki denemelerde zorluk çıkaran Çin'e sürüklenmemeye çalışıyor. 25 günlük yakıtları olan ve 2-3 hafta içinde dünya turunu tamamlamayı planlayan baloncular Kuzey Denizi bölgesinde bir yere, ya da Akdeniz'e inme fırsatını yakalayacak ve bu girişimde ilk olmanın mutluluğuna erecekler.

Bir başka ekip de bugün yola çıkıyor

Bu arada ‘‘balonla dünya turu’’ için yarış kızışıyor. İngiliz ekibin yolculuğu tüm hızıyla sürerken, bir başka ekip de bugün İsviçre'den havalanıyor. İsviçreli Bertrand Piccard ile İngiliz Brian Jones'un oluşturduğu bu yeni ekip, Çin'den izin aldıkları için dünya turu denemesinde 1 haftalık avantaj sağlayacaklar.

Büyük Okyanus'a açılacaklar

İngiliz baloncular Colin Prescot ile Andy Elson'un balonu şu anda Güney Asya üzerinde yol alıyor. Güneydoğu Asya'yı 48 saat boyunca alçak yükseltide geçmeye çalışacak ekip, daha sonra Büyük Okyanus semalarına yönelecek. Balonlu turun teknik ekip

yönetmeni Anthony McQuiggan, ‘‘Taktiğimiz alçaktan, yavaş uçuş. Doğru rüzgarı bulmak için hava durumuyla devamlı risk altında, üç boyutlu satranç oynuyoruz’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!