İlk panik butonu transekssüel Öykü’ye

Güncelleme Tarihi:

İlk panik butonu transekssüel Öykü’ye
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2012 00:00

AİLE ve Sosyal Palitikalar Bakanı Fatma Şahin’in, şiddet mağdurlarının korunması amacıyla bir hafta önce tanıttığı "elektronik destek sistemi" yani "panik butonu" ilk olarak bir transekssüele verildi.

Haberin Devamı

Türkiye’de mahkeme kararıyla ilk kez kadın olan Gökkuşağı Derneği Başkanı ve Bursa CHP İl Delegesi 40 yaşındaki Öykü Özen, üniversite yıllarında tanışıp evlendiği ve uğruna cinsiyet değiştirdiği 33 yaşındaki eşi Mehmet Özen’den şiddet gördüğünü iddia edip, panik butonundan yararlanmak için bir süre önce Bursa 4’ncü Aile Mahkemesi’ne başvurdu. Boşanma davaları süren eşinin kendisine şiddet uyguladığına dair Bursa 6 ve 9’ncu Asliye Ceza mahkemeleri tarafından verilen toplam 11 aylık hapis cezası kararını da dosyasına ekleyen Özen, can güvenliğini sağlanması için panik butonu istedi. Talebi değerlendiren mahkeme, acil durumlarda 155 Polis İmdat’ı arayan ilk butonunun Özen’e verilmesini hükmetti. Ayrıca karara aykırı hareket edilmesi halinde davalı eş Mehmet Özen’in hapsi konusunda tarafına tebliğine karar verdi. Panik butonu ile kendini daha güvende hissedeceğini belirten Özen, "Boşanma davası açıp, başka eve taşındım. Boşanma davasını kabullenemeyen eşim, önce telefonla tehdit etti, sonra da fiili saldırılarda bulundu" dedi.

Haberin Devamı
İLK PANİK BUTONU TRANSSEKSÜEL ÖYKÜ'YE

Birkaç defa eşinin şiddeti nedeniyle hastaneye kaldırılarak tedavi gördüğünü anlatan Özen şunları söyledi: "Polise ve mahkemeye başvurdum. Kendisine iki defa Bursa Aile Mahkemesi tarafından hapis cezası verildi. Tüm bu şikayetlerim ve mahkeme kararları eşimi durdurmadı. Artık intihar edecek duruma kadar gelmiştim. Bakanımızın televizyonlarda panik butonu tanıtımı yapmasını gördüm. Yaptığım araştırmalarda benim kurtarıcım olacağını düşündüm. Evraklarımı tamamlayarak Aile Mahkemesi’ne başvurdum ve ülkemizde ilk defa bu panik butonu bana verildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bursa’ya geldiği zaman ’şiddete uğrayan herkes kadın-erkek fark etmeden müracaat edip panik butonunu kullanabilir’ demişti. Ben de TC yasalarına göre evliyim ve pembe kimliğim de burada. Her TC vatandaşı gibi ben de yasal hakkımdan yararlandım."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!