İlk işim dokunulmazlıklar

Güncelleme Tarihi:

İlk işim dokunulmazlıklar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

TBMM'nin yeni Başkanı Çetin, Meclis'te bekleyen 145 dokunulmazlık dosyasının öncelikle ele alınacağını bildirdi. Halkta, Meclis'in suç işleyen insanları saklayan bir kurum izlenimi olduğunu belirten Çetin, ‘‘TBMM suç yaratacak değil, yargının önünü açacak konumda olmalıdır’’ dedi.

TBMM'nin yeni başkanı Hikmet Çetin televizyon çekimlerine katılmak için dün İstanbul'a geldi. Interstar Televizyonu'nda çıktığı canlı yayında, parlamentonun gündeminde en önemli iki konu olduğunu belirten Çetin, bunların Meclis gündeminde yer alan ve dokunulmazlıkların kaldırılması istenen 145 dosyanın karara bağlanması ile dokunulmazlıkların sınırlandırılması olduğunu söyledi. Çetin, İnterStar’ın Kırmızı Koltuk programına konuk olarak, şu açıklamalarda bulundu:

UZLAŞMA ÖNEMLİ

Parlamentonun beklentilere cevap verebilmesi için siyasi partiler arasında uzlaşma çok önemli. Benim görevim, bu uzlaşmayı sağlamak. Ülkenin en önemli sorunu enflasyon. Bence birilerinin çıkıp, düşmeyi, yeniden seçilmeyi de düşünmeden, bu konuda gereğini yapması lazım.

DOKUNULMAZLIK

Elbette vekillerin kişiliklerini korumak, kollamak görevim. Ama kilit nokta dokunulmazlıktır. Halkın şöyle bir izlenimi var. TBMM, suç işleyen, bunları örtbas eden bir kurum görünümüne sokuluyor. Bunu ortadan kaldırmak gerek. Önümüzde 145 dokunulmazlık dosyası var. Çok büyük çoğunluğu trafik kazası, seçim yasağı gibi konularda. Bunları bekletmek yanlış. Susurluk olayıyla ilgili bir beklenti var. Bu konularda adaletin önünü Meclis tıkamamalı. TBMM suç yaratacak değil, yargının önünü açacak konumda olmalıdır. Anayasa'nın dokunulmazlıklarla ilgili 83'üncü maddesinin değiştirilmesi konusunda RP dışında tüm siyasi partilerin ve liderlerinin eski Başkan Kalemli ile birlikte imzaladıkları önerge var. Bunu uzlaşma içinde Meclis gündemine getirmek istiyorum.

ANAYASA AÇIK

Dünyanın her yanında kamu görevi nedeniyle dokunulmazlık var. Ancak Anayasa'nın 76'ncı maddesi açık. Burada milletvekilliğine engel cürümler var. TBMM üyesiyken isnat edilen veya işlenmiş şüphesi olan suç varsa bu kişiler yargıya gidebilmelidir. Dünyanın hiçbir ülkesinde yüz kızartıcı suçlar dokunulmazlık kapsamında değildir. Ayrıca getirilen teklife göre yargılama, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın isteği ile Yargıtay'ın ilgili dairesinde olacak.

SUSURLUK

Yapabileceğim, toplumun özlemlerini siyasi partilerin önüne, Danışma Kurulu'na getirmek. Bizim sistemimizde nihai çözüm yeri yargıdır. Yargının yolunu açmak lazım. Sistemin aksadığını kabul etmeli.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Hangi sistemi kurarsanız kurun, ülkenin önündeki sorunları çözmeniz lazım. Ekonomik sorunlar, temiz toplum bunlara çözüm bulabilecek mi? Onları tartışmak gerekiyor.

MGK YARARLI

Gerek 70'li, gerekse 90'lı yıllarda MGK'da uzun dönemler görev yaptım. Demokrasinin bugünkü aşamasında MGK'yı çok yararlı bir kurum olarak görüyorum. Toplumun her sorunu tartışılıyor. Asker ve sivil ayırımı yapmak yanlış. Ülke sorunlarının konuşulduğu bir yer. Nihai karar alan bir organ da değil. Başbakanın, diğerlerinin söyleyeceği varsa, orada söylemeli. Önemli sonuçların çıkarıldığı bir kurum görüyorum. Bir nevi plaftorm diye görmek lazım. 8 yıllık eğitim, 70'li yıllarda ben planlamada iken görüşülen bir konuydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!