İlk gerginlik ‘dar yer’den

Güncelleme Tarihi:

İlk gerginlik ‘dar yer’den
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2016 22:43

Başkanlık sistemi getiren anayasa değişiklik teklifinin yasamada ilk durağı olan Meclis Anayasa Komisyonu süreci dün gergin başladı. Çalışma yöntemi ve mekan konusunda talepleri kabul edilmeyen CHP ve HDP’li üyeler ile AK Parti’liler arasında zaman zaman tansiyon yükseldi.

Haberin Devamı

Milletvekilleri ve basının yoğun ilgisi nedeniyle komisyon salonu yetersiz kalınca tartışma yaşandı. CHP ve HDP’li üyeler, toplantının ana binada geniş bir salona alınmasında ısrar ettiler. Bazı milletvekilleri görüşmeyi ayakta izlediler, bazıları da salon dışında beklediler. Komisyon Başkanı Mustafa Şentop ise 132 kişilik salonun bu görüşmeye en uygun mekan olduğunu söyleyerek talepleri kabul etmedi.

İlk gerginlik ‘dar yer’den


PERISCOPE YASAĞI UYARISI

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, “Meclis’i lağveden bir teklifle karşı karşıyayız” diyerek görüşme sürecinde diğer komisyonların ve Genel Kurul’un tatil edilmesini, TBMM TV’nin canlı yayınlamasını ve komisyonda partilerin eşit temsil edilmesini talep etti. CHP’lilerin de dile getirdiği canlı yayın talepleri komisyon başkanınca reddedildi. Şentop, TBMM TV’nin kayıt yapacağını, isteyen yayın kurumunun oradan görüntü alabileceğini vurguladı. CHP’lilerin görüşmeleri Periscope’tan canlı yayınlayacaklarını söylemeleri üzerine Şentop, komisyondan yayının yasak olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Başkan’a “Ben milletvekiliyim, sizi göremiyorum. Anayasa yapıyoruz, gerekirse yeni salon yapacaksınız” diye seslendi. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da “Sağlık bakımından zararlı. Oksijen azalınca beyin iyi çalışmaz” dedi. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca ise “Nasılsa milletvekilleri yorulur komisyon üyeleriyle devam ederiz diye düşünüyor musunuz bilmem. Burada bizi üst üste bile koysanız da arkadaşlarımız Cumhuriyet’i yıkan bu teklife karşı duracaklardır” dedi.

İlk gerginlik ‘dar yer’den
ATIN MUHALEFETİ, RAHATLAYIN

Kameramanlar ve foto muhabirleri ile danışmanların salon dışına çıkarılma işlemi tartışmalı geçti. Kameramanların ayrılmasının ardından Şentop “Rahatladık” deyince CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan “Muhalefeti atın çok daha rahatlarsınız” yanıtını verdi. Şentop, görüşmenin başında, “Kurucu iktidar yetkisi kullanılmasına yönelik görev. Ehemmiyet bakımından farklı bir toplantı” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Sıradan bir anayasa değişikliği değil. Biz meseleyi rejim tartışması olarak görüyoruz” karşılığını verdi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!