İlk el sıkışma

Güncelleme Tarihi:

İlk el sıkışma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

TBMM'de 23 Nisan nedeniyle düzenlenen tören, seçimlerin iki galibini de biraraya getirdi. DSP Lideri Bülent Ecevit ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ilk kez burada el sıkışarak, birbirlerini kutladılar.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle TBMM'de düzenlenen tören, devletin zirvesindeki barışı gözler önüne serdi. Bazı törenlerde yaşanan küskün görüntüler, bu kez yerini herkesin birbiriyle selamlaşmasına bıraktı. Törende en büyük ilgiyi, seçimlerin sürpriz ismi MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli gördü.

Seçimlerin iki galip partisinin liderleri de ilk kez bu törende biraraya geldi. DSP Genel Başkanı Başbakan Bülent Ecevit ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'deki törende el sıkışırken, gözler üzerlerine odaklandı.

18 Nisan seçimlerinin kesin sonuçları açıklanmadığından, Meclis'in 79'uncu kuruluş yıldönümü törenleri eski milletvekilleriyle yapıldı. Milletvekili seçilemeyen TBMM Başkanı Hikmet Çetin de, kutlamaları kabul etti. Törenler için ilk gelen lider Bahçeli oldu. Onu, FP Genel Başkanı Recai Kutan izledi. Ardından Başbakan Bülent Ecevit, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz geldiler.

Bütün liderler birbirleriyle el sıkışarak, bayramı kutladı. Bahçeli'yi ilk kutlayanlar arasında Kutan ile birlikte kuvvet komutanları yer aldı. Ardından diğer liderlerin yanısıra FP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, DSP Grup Başkanvekili Fikret Uzunhasan, Bahçeli'yi tebrik etti. Bahçeli'yi kutlayanlar arasında seçimlerdeki önemli rakibi BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu da vardı.

Bahçeli, Çiller, Yılmaz, protokol gereği aynı yerde bekledi. Bu sırada Çiller'in sürekli Bahçeli ile sohbet ettiği görüldü. Törenlerin en soğuk buluşması her zaman olduğu gibi Yılmaz ile Çiller arasında yaşandı. Ancak yine de iki lider tokalaşmayı ihmal etmedi. Çiller'in yanında yer alan Yılmaz, DYP Lideri'ne arkasını dönerek, MHP Genel Sekreter Yardımcısı Murat Sökmenoğlu ile sohbet etmeyi yeğledi.

23 Nisan bu yıl, Atatürk'ün kurduğu CHP'nin, TBMM'de temsil edilmediği bir ortamda gerçekleşti. Meclis'teki törenlerde ise parti yönetiminde bulunmayan 4 CHP milletvekili hazır bulundu. Törenlere, CHP'yi temsilen parti yönetiminden hiç kimse katılmadı.

Kutlama törenine Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, yüksek yargı organları başkanları, TBMM eski başkanları ile yabancı misyon şefleri de katıldılar. Milletvekili seçilemeyen TBMM Başkanı Çetin de törenden sonra foto muhabirlerine ‘veda fotoğrafı’ çektirdi.

Gözler Bahçeli'ye odaklandı

23 Nisan için Meclis'te yapılan tören, ilginç görüntülere sahne oldu. Seçimlerin ardından ilk kez görüşen liderler birbirlerine nezakette kusur etmediler. Herkes el sıkışıp, bayramlaştı. Ancak en büyük ilgiyi MHP'nin sürpriz başarısında büyük pay sahibi olan Genel Başkanı Devlet Bahçeli gördü. Tüm gözlerin üzerine odaklandığı Bahçeli'nin attığı her adım siyasiler tarafından ilgiyle izlendi.

Önden buyrun

TBMM'deki törende siyasi parti temsilcileri için anons yapıldığında MHP Lideri Devlet Bahçeli, kendisiyle sohbet eden DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'e yol verdi. Çiller, hemen öne geçerek salona girdi. Bahçeli, aynı tavrı ANAP Lideri Mesut Yılmaz'a da gösterdi. Ancak Yılmaz, bunu kabul etmeyerek, Meclis Başkanı Hikmet Çetin'in yanına ilk Bahçeli'nin girmesini sağladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!