'İlk aldığımızda şoktaydı'

Güncelleme Tarihi:

İlk aldığımızda şoktaydı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2018 14:21

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, 24 yaşındaki genç ile zorla evlendirilmeye çalışılan 14 yaşındaki kız çocuğu, düğün gecesi götürüldüğü evden, polis operasyonuyla kurtarıldı. Damat ile birlikte iki ailenin üyeleri gözaltına alındı. Kriz masasında operasyonu takip eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hüsnü Bengin Efetürk "Kızımız şu an devlet korumasına alındı. İlk aldığımızda şoktaydı" dedi.

Haberin Devamı

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri, Kızıltepe’de bir kız çocuğunun evlendirileceği bilgisi üzerine harekete geçerek çalışma başlattı. Müdürlükte oluşturulan kriz masasında, kız çocuğunun bilgilerine ulaşılmaya çalışıldı.

DÜĞÜN SALONLARI TAKİBE ALINDI

Ellerinde sadece kuaföre ait telefon numarası bulunan yetkililer, araştırmalarını sürdürdü. Kuaförün, çocuğun teyzesi olduğunu öğrenen yetkililer  telefonla teyzeyi aradı. Ancak teyze böyle bir durumun olmadığını ileri sürdü. Teyzenin verdiği cevapla ikna olmayan yetkililer ile Kızıltepe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ekipleri, ilçedeki tüm düğün salonlarını takibe aldı.

OPERASYON İÇİN DÜĞÜNÜN BİTMESİ BEKLENDİ 

Yaklaşık beş saat süren araştırmalar sonucu, bir salonda D.K. ve M.A.İ. için düğün yapıldığı tespit edildi. Ekipler, kargaşa oluşmasın diye operasyon için törenin sona ermesini bekledi. Ekipler, çocuk gelin D.K. ile damat M.A.İ.’nin düğün sonrası girdikleri eve operasyon düzenledi. Kız çocuğu kurtarıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, D.K. devlet korumasına alındı.

Haberin Devamı

İlk aldığımızda şoktaydı



'DAKİKALARLA YARIŞTIK VE KURTARDIK'

Kriz masasında operasyonu takip eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hüsnü Bengin Efetürk, ihbar üzerine 12 kişilik ekiple harekete geçtiklerini söyledi. Efetürk, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın da yakından takip ettiği olayda, kız çocuğunu çocuk gelin olmaktan kurtarmak için dakikalarla yarıştık. Sadece bir telefon numarasından yola çıktık ve kız çocuğunu son anda kurtarmayı başardık" dedi.

'KIZIMIZ İLK ALDIĞIMIZDA ŞOKTAYDI'

Efetürk, aradıkları numaradan kendilerine yanlış bilgi verilmesine rağmen polis ekipleri ile koordineli olarak Bakan Kaya ve Vali Yaman’ın talimatıyla ilçedeki düğün salonlarını tek tek dolaştıklarını anlattı. Şüphe üzerine bir salondaki düğünün takibe alındığını kaydeden Efetürk gelişmeleri şöyle anlattı:
"Düğünden kız çocuğunu almamız, çok riskliydi. Düğünün bitmesini bekledik. Ev adresi de tespit edilmişti. Düğün bittikten sonra evde damat ve kız çocuğunu ekiplerimiz aldı. Sabah 06.00’ya kadar çalışmalarımız sürdü. Allah’a çok şükür kızımız, şu an devlet koruması altına alındı. Gerekli tedbirler alındı. Kızımızı ilk aldığımızda şoktaydı. Şimdi sağlığı çok iyi. İnşallah daha da iyi olacak." 

İKİ AİLE DE SURİYE'DEN GELMİŞ

Kız çocuğu D.K. ile damat M.A.İ.’nin hem Suriye hem Türkiye vatandaşı olduğu belirlendi. Mardin’in Kızıltepe ilçesine yaklaşık 6 yıl önce gelerek yerleştikleri belirtilen her iki ailenin üyelerinin de çifte vatandaş olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

AİLE BÜYÜKLERİ GÖZALTINA ALINDI

Olayın ardından M.A.İ. ile her iki ailenin üyeleri, polis tarafından gözaltına alındı. Çocuk yaşta zorla evlendirilmeye çalışılan D.K. ise devlet korumasına alındı. Küçük çocuğun zorla evlendirilmek istenmesiyle ilgili M.A.İ. ve aileler hakkında soruşturma başlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!