Ilımlı İslam değil çağdaş bir ülkeyiz

Güncelleme Tarihi:

Ilımlı İslam değil çağdaş bir ülkeyiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 00:00

İÜ Rektörü Prof. Parlak, akademik yıl açılışında Türkiye’nin, ’ılımlı bir İslam ülkesi’ değil, bulunduğu bölgede ve tüm İslam ülkeleri içinde ’modern bir ülke’ olması gerektiğini söyledi.

Parlak kürsüde siyaset yaptırmayacağı için Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ı törene davet etmediğini vurguladı.

İSTANBUL Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, 2008-2009 Öğretim Yılı Açılışı’nda yaptığı konuşmada, isim vermeden ’dini politikaya alet eden’ siyasilere çok sert mesajlar verdi. Prof. Dr. Mesut Parlak, kimsenin Türk-Kürt, dinci-dinsiz, laik-laik olmayan ayrımı yaşamadığımızı söyleyemeyeceğini belirterek, "Bir başörtüsünün çeşitli krizlere sebep olmadığını kim görmezlikten gelebilir. İşte bütün bunlar bir takım değerlerin yok edilmesinin sonucudur" dedi. Gazetecilerin soruları üzerine Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ı törene çağırmadığını belirten Prof. Parlak, "Burada kürsüye çıkıp kimseye politika yaptırmam" diye konuştu.

Siyasi hesabı boşa çıkarın

19 Ocak’ta yaş haddinden emekli olacak Prof. Parlak, Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Birsel Konferans Salonu’ndaki törendeki konuşmasında, isim vermeden hükümetin, yeni rektörü belirleyecek YÖK’e atadığı Prof. Yunus Söylet’in rektörlüğe adının geçmesini eleştirerek, öğretim üyelerine, "Sizlerin tercihlerinizle her türlü siyasi hesabı boşa çıkaracak, amacı bu kuruma gerçekten hizmet etmek olan bir adaya bu onurlu görevi büyük bir oy farkıyla vereceksiniz. Buna yürekten inanıyorum" diye seslendi. Türkiye’yi din odaklı bir topluma dönüştürme isteğindeki kişilerin dış güçlerin politik çıkarlarına alet olduğunu savunan Prof. Parlak, Aktütün şehitlerini anarak başladığı konuşmasında, şunları söyledi:

Bugünlere sistemli geldik

"Giyim kuşamdan davranışlara kadar uzanan bir çizgi üzerinde geçmişe ilişkin bir özlem, ona bir tür dönüş arzusu görmek hiç de zor değildir. Böyle bir modelin önündeki engel de, açık söylemek gerekirse, laiklik olarak düşünülmektedir. Bu toplumun hiçbir zaman dinle ve İslamiyet’le sorunu olmadı. Bu ülkeyi canını vererek kurtaranlar, Türkler, Kürtler, Lazlar. Peki durup dururken mi biz birbirimize düşman olduk? Elbette hayır. Sistemli bir şekilde bu hale düşürüldük. Politika uğruna, çıkar hesapları yüzünden, dinin politikaya alet edilmesi yüzünden bugünlere geldik. En çok da maddi çıkarlar bu ülkeyi bu kavga ortamına sürükledi.

Bu topraklarda barınamazlar

Türkiye, ’ılımlı bir İslam ülkesi’ değil, bulunduğu bölgede ve tüm İslam ülkeleri içinde "modern bir ülke" olmak zorundadır. Bunu, başka bir ülkede oturup da Türkiye’nin nasıl bir İslam ülkesi olması gerektiğini söyleyenlerden öğrenmek durumunda değiliz. Böyle bir gaflet, delalet, hatta hıyanet içinde olamayız. Toplum yapay sorunlarla oyalanmaktadır. yapılan yolsuzluklarla toplumsal değerlerin aşındırılması, bu süreci hızlandırmakta ve toplumu kesinlikle karanlık bir geleceğe sürüklemektedir."

Tek ulus, tek bayrak, tek devlet

PROF. Dr. Mesut Parlak’ın 40 dakika süren ve "Tek ulus, tek bayrak, tek devlet" diye bitirdiği konuşması öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Törene, Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral Hasan Aksay, işadamı İnan Kıraç, Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bedrettin Dalan da katıldı. Kıraç, konuşmasından sonra Prof. Parlak’ı öperek kutladı. Başbakan Erdoğan da törene kutlama mesajı gönderdi. Tören öncesinde üniversite rektörlüğü önündeki Atatürk ve Gençlik Anıtı’na çelenk konuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!