İlginç iddia: Bu Meclis, seçemez

Güncelleme Tarihi:

İlginç iddia: Bu Meclis, seçemez
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2007 00:11

TBMM eski başkanlarından Hüsamettin Cindoruk, cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili iki ayrı Anayasa hükmünün yürürlükte bulunduğunu belirterek, "Bu Meclis, bu cumhurbaşkanını eski Anayasa’ya göre seçemez" iddiasında bulundu. Ancak Yargıtay Cumhuriyet onursal Başsavcısı Kanadoğlu bu iddiaya karşı çıktı.

Haberin Devamı

Cindoruk, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili iki anayasa kuralının yürürlükte olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Birincisi 1982 Anayasası’na göre Meclis tarafından seçim, bir diğeri de Anayasa değişikliği ile referanduma götürülmüş olan halk tarafından seçim. İki anayasa kuralı da bugün bu Meclis tarafından dikkate alınmak zorunda olan kurallardır. Bu Meclis, bu cumhurbaşkanını eski Anayasaya göre seçemez. Anayasaları değiştirirken, genel kamu yararı düşünülmüştür. Kamu bir çözüm bulmak zorundadır. Parlamento adına kamu buna bir çözümü üretmiştir. O nedenle ortaya çıkan sorun çözülmeden Meclisin cumhurbaşkanı seçimi sürecini başlatması şekil bakımından Anayasa’ya aykırıdır. Ana muhalefet partisi, Anayasa Mahkemesi’ne giderse bu seçim sürecini durdurabilir. Böyle bir sıkıntı var."

Yargıtay Cumhuriyet onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk’un, “Bu Meclis, bu Cumhurbaşkanını eski anayaya göre seçemez” görüşüne katılmadığını belirterek, “Mevcut TBMM Cumhurbaşkanı’nı seçer” dedi.

Haberin Devamı

Kanadoğlu, halkoyuna sunulmamış bir Anayasa değişikliğinden alınan yetkiden söz edilemeyeceğini belirterek, “Ortada Anayasal düzen karışıklığı yok. Halkoyuna sunulmamış bir Anayasa değişikliğinden alınan yetkiden söz edilemez. Derhal yapılan seçim ile görevine başlayan TBMM’nin ilk işi de mevcut anayasa göre cumhurbaşkanını seçmektir. Onun için sayın Cindoruk’un söylediğine katılmak mümkün değil” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!