İlber Ortaylı #SoruHürriyeti'nde: Halil İnalcık'ın değeri geç anlaşıldı

Güncelleme Tarihi:

İlber Ortaylı #SoruHürriyetinde: Halil İnalcıkın değeri geç anlaşıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2016 17:40

Hurriyet.com.tr'nin, Hürriyet'in köşe yazarlarıyla okurlarını bir araya getiren programı #SoruHürriyeti'ne bugün İlber Ortaylı konuk oldu. Hürriyet Dijital İçerik Koordinatörü Emre Kızılkaya'nın moderatörlüğündeki programda Ortaylı, gelen sorulara kendine has üslubuyla keyifli yanıtlar verdi.

Haberin Devamı

İlk olarak İlber Ortaylı, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz ve bugün toprağa verilen, kendisinin de en çok etkilendiği isimlerden biri olduğunu sık sık dile getirdiği 'Hocaların Hocası' Halil İnalcık'la ilgili sorulara yanıt verdi.

Ortaylı şunları söyledi:

"Milletimiz az tarih okuyor. Dolayısıyla Halil İnalcık ismi geç yayıldı sosyal bilimciler arasında da. Bir de kolaycılık var. Rastgele bir sosyoloğun teorisi, rastgele bir iktisatçının iktisat tarihi yorumu çok ilginç gelebiliyor da filolojik yöntemlerle yapılan ciddi tarihçilik sıkıyor. Türkiye tarihçiliği halen filolojik zenginliğe çok uzak. Ve bu birkaç kürsüyle sınırlı. Oralarda da yine aynı problem var. Onlar da hiçbir zaman Batı dillerini bilerek işe girmek istemiyorlar. O yüzden Halil Bey geç anlaşıldı, geç ilgi duyuldu kendisine. Fakat duyuldu, yani son zamanlarda çok okunuyor. Dolayısıyla değişik bir ortama girildi."

Haberin Devamı

Halil İnalcık'ın Fatih Camii'nin haziresine gömülmesinin önemini de vurgulayan Ortaylı, "Doğrusu hükümetin, bilhassa Cumhurbaşkanlığı makamının, Genel Sekreter İbrahim Kalın'ın, Fatih Camii'ne defin konusundak gayretini, yardımını unutmak mümkün değil. Kendisine şükran borçluyuz. Bugün orada o hazirede, Gazi Osman Paşa'mızın türbesinin hakim olduğu bir yerdir. Modern dönemin bir nevi Pantheon'u gibi. Emrullah Efendi orada gömülü, Ahmet Cevdet Paşamız orada gömülü. Divan-ı Lugat'it Türk'ü bulup neşreden Diyarbakırlı Ali Emiri Efendi orada" diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili sorulara da yanıt veren Ortaylı, "Türkiye tarihinde bu tip bir darbe yok. Çünkü bir 31 Mart Vakası vardır, çok spontane gelişti 1909'da, Sultan Hamid'in başını yedi. Hala Sultan Abdülhamid'in bu ayaklanmayla ilgisi olduğu tartışılıyor. Hem o zaman hem de bugün, çok ters yorumlar yapılmış. Belki de doğrudur bilemezsin" diye konuştu.

Ortaylı'nın keyifli sohbetinin tamamını aşağıdaki videodan ya da linkten izleyebilirsiniz:

https://business.facebook.com/hurriyet/videos/10157289396425694/ 

BAKMADAN GEÇME!