İlanla yetenek aranıyor

Güncelleme Tarihi:

İlanla yetenek aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2008 00:00

İzmir, Tarsus, Üsküdar veya Talas Amerikan okullarından mezun olanlar, bu yıl özel yetenek şovlarıyla bir araya gelecek. Bu okulları çatısı altında bulunduran Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın (SEV) 40’ıncı yılı kutlanacak.

Çoluk çocuk gelinebilecek ve panayır havasında geçecek kutlamalar 3 ayrı günde Tarsus, İzmir ve İstanbul’da düzenlenecek. Sahneye çıkacak mezunlar, okul yıllarındaki yeteneklerini bugün yeniden sergileyecekler. Aralarında Olcayto Ahmet Tuğsuz da var.

Kısa süre önce gazetelerde bir ilan yayınlandı: "Yetenek aranıyor." İlan, Tarsus Talas, İzmir veya Üsküdar Amerikan okulları mezunlarını bir araya getirecek bir kutlama içindi: Bu okulları çatısı altında barındıran Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın (SEV) kuruluşunun 40’ıncı yılı kutlaması.

"Mezunlar Sahnede / Büyük Mezunlar Buluşması" adı verilen etkinlikler dizisinde sahne alacak mezunların seçiminde haksızlık olmaması için SEV gazetelere ilan vermişti. İstanbul, İzmir ve Tarsus’ta, ekim ve kasım aylarında yapılacak kutlamalar samimi bir havada geçecek.

12 Ekim’de İzmir Amerikan Koleji kampusunda, 19 Ekim Tarsus Amerikan Koleji kampusunda ve 9 Kasım’da İstanbul WOW Convention Center’da 3 ayrı organizasyon planlanıyor. Mezunlar, okuldayken usta oldukları, arkadaşları tarafından beğenilen bir performansını da seçebilirler, sonradan edindikleri yeni bir beceriyi de. Hangi okulu bitirmiş olurlarsa olsunlar, bulundukları şehirdeki kutlamalara katılabilecekler.

SADECE DERS DEĞİL YETENEK DE ÖNEMLİ

SEV Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Dumanlı, 1967 Tarsus Amerikan Koleji mezunu. Dumanlı 40’ıncı yıl için şunları söylüyor: "İddiamız Türkiye’nin eğitim gibi önemli bir eksikliğinin giderilmesine katkıda bulunmak. Okullarımız Atatürk ilkelerine bağlı ve çağdaş eğitim sistemlerini uygulayan okullardır. Keşke 40. değil 100. yılımız olsaydı, eğitim sistemine, o kadar katkımız olurdu."

SEV okullarında düzenli olarak "talent show" denilen yetenek gösterileri yapılıyor. Öğrencilerin şarkı söylemek, dans etmek, gitar çalmak vb. performanslar için sahneye çıkması özendiriliyor. Bu bir okul geleneği. Dumanlı, öğrencilerin akademik performansı kadar sanat yeteneklerini de öne çıkarmak istediklerini söylüyor: "Sadece derse ağırlık veren, sadece ders kitabı okuyan öğrenciden çok, her konuda doğru düzgün insan yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu nedenle mezunlar buluşmasında da kendi aramızdan çıkan yeteneklerin sahne almasının doğru olduğunu düşündük."

Ayhan Sicimoğlu ile Olcayto Ahmet Tuğsuz, sahnede program yapması düşünülen isimlerden. SEV mezunlarından TÜSİAD eski başkanı Erkut Yücaoğlu, Ekonomi Profesörü Atilla Yaprak ile de irtibata geçilmiş.

BAŞVURULAR İNTERNETTEN

Organizasyon, Talas Amerikan Ortaokulu’ndan ve Tarsus Amerikan Koleji’nden mezun besteci ve organizatör Olcayto Ahmet Tuğsuz tarafından yapıyor. Başvurmak isteyen mezunların www.sev.org.tr web adresine girip "Mezunlar Sahnede- Büyük Mezunlar Buluşması" logosuna tıklamaları gerekiyor. Başvurular Olcayto Ahmet Tuğsuz başkanlığındaki bir jüri tarafından değerlendirilecek ve sahnede yer alacak isimler belirlenecek.

KÖKENLERİ CUMHURİYET ÖNCESİNE DAYANIYOR

Daha Osmanlı döneminde, İstanbul ve Anadolu’da pekçok Amerikan okulu kurulmuştu. Cumhuriyet ilan edildikten sonra mali sıkıntılar nedeniyle Talas Amerikan Ortaokulu kapandı. Bunun üzerine, kapanan bu okullardan mezun olan kişiler çare bulmak için bir araya gelerek, 1968’de Sağlık ve Eğitim Vakfı’nı (SEV) kurdular. Amaçları İzmir Tarsus ve Üsküdar Amerikan Liseleri’nin devamını garantilemekti. SEV o günden beri de bu amaca hizmet ediyor. 1997’de bir yasa değişikliğiyle zorunlu ilköğretim 8 yıla çıkarılınca, İzmir, Üsküdar ve Tarsus SEV ilköğretim okulları kuruldu. 1879 yılında Gaziantep’te kurulan Amerikan Hastanesi de bugün SEV’e ait. Vakıf, Redhouse sözlüklerini çıkartan SEV Matbaacılık’ın da sahibi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!