İlahiyat mezunlarına polislik yolu

Güncelleme Tarihi:

İlahiyat mezunlarına polislik yolu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2005 17:50

AB üyesi ülkelerde 250 kişiye bir polis düşmesine karşın, bu oranın Türkiye’de 302 olduğu gerekçesiyle hazırlanan ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, 4 yıl ve üzeri üniversite eğitimi almış 10 bin yeni polis kadrosu ihdas eden yasa tasarısı TBMM’ye sunuldu. Ancak tasarı uyarınca, ilahiyat fakültesi mezunları da polisliğe başvurabilecek. Tasarıda, alınacak öğrencilerde aranacak koşulların daha sonra çıkarılacak yönetmelikte belirleneceği hükmü de yer alıyor.

Haberin Devamı

AB’DE 250 KİŞİYE BİR POLİS DÜŞÜYOR BİZDE 302 KİŞİYE

Emniyet Teşkilatı Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Tasarısı TBMM’ye ulaştı. 2001’de açılan polis meslek yüksekokullarından yılda 5 bin 500-6 bin öğrencinin mezun olduğu anlatılan tasarı gerekçesinde, AB üyesi ülkelerde 250 kişiye bir polis düştüğü Türkiye’de ise bu oranın 302 kişi olduğuna dikkat çekildi. Oranın AB seviyesine düşürülebilmesi için 35 bin polise daha ihtiyaç duyulduğu belirtilen tasarıda, polisin sorumluluk alınana giren bölge ve nüfusun da giderek arttığı, dolayısıyla organize suç birimlerinin de giderek kompleks hale geldiği ifade edildi.

GEÇEN YIL 5 BİN 6 POLİS EMEKLİ OLDU, AYRILDI

2003’te toplam 3516 personelin emeklilik veya başka nedenlerle emniyet teşkilatından ayrıldığı belirtilen tasarıda bu sayının geçen yıl ise 5 bin 6’ya çıktığı kaydedildi. Önümüzdeki yıllarda bu sayının giderek artmasının beklendiği ifade edilen tasarıda, polis MYO’larından mezun olanların ancak bu ayrılan personel sayısını karşılayabildiği vurgulandı.

Haberin Devamı

POLİS MESLEK EĞİTİM MERKEZLERİ KURULACAK

Tasarıyla, en az 4 yıllık yükseköğretim kurumu veya buna denkliği kabul edilen yurt dışındaki okullardan mezun olup, sınav tarihi itibariyle 25 yaşından gün almayan kadın veya erkekler ile askerliğini yapmış 27 yaşından gün almamış erkekler arasından yapılacak seçme sınavında başarılı olanların 6 ay polislik eğitimine alınacağı Polis Meslek Eğitim Merkezlerinin (PMEM) kurulması öngörülüyor. PMEM’lerde eğitim-öğretim parasız, yatılı ve üniformalı olacak ve öğrencilere polis MYO’lardaki öğrencilere ödenenler kadar harçlık da verilecek. Eğitim-öğretim sırasında giriş koşullarını taşımadıkları anlaşılanlar ile eğitimi başarıyla tamamlayamayanlar, sağlık ve disiplin yönünden polis olamayacağına karar verilenlerin ilişiği kesilecek. Sağlık ve ölüm dışındaki nedenlerle ilişiği kesilenlerden, yapılan masraflar faiziyle tahsil edilecek.

6 YIL ZORUNLU HİZMET

PMEM’lerde eğitimlerini başarıyla tamamlayanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday polis memuru olarak atanacak. Bu şekilde atanmadan itibaren 6 yıl süreyle başka kurumlara nakil yoluyla geçilemeyecek. Asli memurluğa atanamayıp ilişiği kesinler de mecburi hizmet sürelerinin kalan her yılı için, kendilerine yapılan öğretim masraflarının iki katını tazminat olarak ödeyecek.

Haberin Devamı

İLAHİYATÇI POLİSLER Mİ GELİYOR?

Polis Meslek Eğitim Merkezlerinin kuruluş, çalışma, buralarda "eğitime alınacak öğrenciler de aranacak koşullar, mezun oldukları okulların nitelikleri ile tazminat ve ödeme usulleri İçişleri Bakanlığının çıkartacağı yönetmelikle düzenlenecek. Tasarı bu haliyle, imam hatip lisesi mezunu olup da başka bir alanda üniversite eğitimini tamamlayanların yanı sıra, lise kökenleri ne olursa olsun ilahiyat fakültelerinden mezun olanların da kadrosu hazırlanan 10 bin yeni polis arasına girmesine engel görünmüyor. Bu açıdan İçişleri Bakanlığının hazırlayacağı yönetmelik ve özellikle, "eğitime alınacak öğrenciler de aranacak şartlar, mezun oldukları okulların nitelikleri" ile ilgili bölümü büyük önem taşıyor. Halen polis meslek yüksekokullarına sadece, "Genel lise, erkek teknik öğretim, kız teknik öğretim, ticaret ve turizm öğretimine bağlı lise mezunları" başvurabiliyor.

Haberin Devamı

10 POLİS MESLEK EĞİTİM MERKEZİ AÇILACAK

Tasarıyla, emniyet teşkilatında toplam 10 bin 480 kadro ihdas edilmesi öngörülürken bunun; 10 bini polis memurlarına, 300’ü teknisyen yardımcısına, 100’ü öğretmene, 50’si şube müdürüne, 20’si Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısına, 10’u Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü’ne ayrıldı. Bu tabloya göre Türkiye genelinde 10  adet Polis Meslek Eğitim Merkezi açılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!