İlaç israfını önlemek herkesin derdi

Güncelleme Tarihi:

İlaç israfını önlemek herkesin derdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2001 16:00

2002 yılında kamu kesiminde alınacak tasarruf önlemleri çerçevesinde ilaçların taneyle satılmasının benimsenmesi üzerindeki tartışmalar sürerken, hasta hayatını tehlikeye atmadan ilaç israfını önlemeye yönelik önlemlerin alınması birçok ülke gündeminde de önemli yer tutuyor.

Haberin Devamı

Sosyal sigortalar kurumunun zararları nedeniyle ağır eleştirilere uğradığı Fransa’da, AB ülkelerinin büyük çoğunluğunda olduğu gibi tane ile ilaç satılması uygulaması bulunmuyor.

Kurum zararlarının ‘‘cömertçe’’ ilaç yazımından
kaynaklandığı öne sürülen Fransa’da, ‘‘Clycmed’’ adlı kurum, ilk hasta tarafından kullanılmayan ilaçları, tarihleri geçmeden bir başka

hastaya ulaştırmak amacıyla topluyor, ancak burada toplanan ilaçlar istenen düzeyin altında kalıyor.

İtalya, Avusturya, Yunanistan ve Belçika, ilaçların taneyle verilmesini benimsemeyen diğer ülkeler. Bu ülkelerde ilaçların standart sayılarıyla satılması zorunlu tutulurken, şişedeki haplar için şişenin tam kapalı olması, kutudaki hapların izolasyonlu ambalajlar içinde olması, tüplerin tam kapalı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

ABD, İngiltere ve Hollanda’da ise hastalar, tane ile ilaç alabiliyorlar. Bu ülkelerde doktorlar, hastalara tedavi süresini kapsayacak ilaç sayısını belirliyor ve bunu reçetelerinde

Haberin Devamı

belirtiyorlar. Reçetesiz hiçbir ilaç satmayan eczaneler ise reçetenizde belirtilen sayıdaki ilacı sizin için kutuluyorlar.

Sağlık harcamalarında tasarruf yapmayı planlayan ülkeler arasında Çin de bulunuyor. Tane ve kutu uygulamalarının ikisinin de kullanıldığı Çin’de, özellikle kamu sektöründe çalışanlar, tane ile ilaç almaları konusunda teşvik ediliyor.

RUSYA'DA TANEYLE

Rusya’da ilaçlarının tamamı değilse de önemli bölümü tane ile veriliyor.

Ampullerin taneyle toz şeklindeki ilaçların da küçük paketler halinde bölünüp satılabildiği Rusya’da, ilacı bölüp bölmemek, eczaneden eczaneye değişebiliyor. Tablet şeklindeki ilaçların diğer gruplara göre daha ender olarak tanelere ayrıldığı belirtiliyor. Rusya’da özellikle çok pahalı ilaçların kullanımı söz konusu olduğunda, ilaçların hemen hepsinin, eczanelerde kutularından ayrılarak gruplar halinde, ampullerin ise birer birer satıldığı gözlemleniyor.

Doktorlar ise reçete yazarken, aynı işleve sahip çeşitli ilaç seçenekleri konusunda hastayı bilgilendirmek zorundalar. Hastanın ihtiyacı olan kadar ampul veya tablet yazılması durumunda hem hasta hem de emekli ve güçsüzlere ilaç yardımı yapan Rus hükümeti, büyük

Haberin Devamı

ölçüde tasarruf etmiş oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!