İl il iftar ve sahur saatleri | 2018 Ramazan imsakiyesi

Güncelleme Tarihi:

İl il iftar ve sahur saatleri | 2018 Ramazan imsakiyesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2018 16:06

Akşam saatlerinin gelmesiyle birlikte internette iftar saati aramaları hız kazandı. Rahmet ve bereket ayı Ramazan'da oruçlarını tutan vatandaşlar, bulundukları kentlerdeki iftar vakitlerini kontrol etmek için 2018 Ramazan imsakiyesi aramasında bulunuyorlar.. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin iftar saatleri merak ediliyor. Peki, akşam ezanı bu akşam saat kaçta okunacak? İftar bugün saat kaçta? İşte il il iftar ve sahur vakitleri

Haberin Devamı

Ramazan ayının son günlerinin yaklaşmasıyla birlikte oruç ibadetini yapmaya devam eden milyonlarca Müslüman, akşam saatlerinin gelmesiyle birlikte bir yandan iftar için hazırlıklarını sürdürürken bir yandan da iftar saati araştırması yapıyor. Bugün iftarın saat kaçta olduğunu merak eden vatandaşlar, 2018 Ramazan imsakiyesinden 10 Haziran iftar saatlerini öğrenmek istiyor. Peki, iftar bugün saat kaçta? İftara kaç saat kaldı?

Kadir Gecesi oruç ibadetini yapan vatandaşlar iftar saatlerini araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı 2018 Ramazan imsakiyesine göre İstanbul'da iftar saat 20:42'de Ankara'da 20:23'de İzmir'de ise 20:41'de okunacak akşam ezanıyla birlikte yapılacak. Diğer illere ait iftar saatlerini öğrenmek için aşağıdaki linki kontrol edebilirsiniz. 

Haberin Devamı

İL İL İFTAR SAATLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

2018 Ramazan imsakiyesinde bulunduğunuz ildeki sahur saatlerini öğrenebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki linke tıklayıp ardından bulunduğunuz şehri seçin. Son olarak karşınıza gelen sayfadan "İmsak" bölümüne bakarak sahur saatinizi öğrenin

SAHUR SAATLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Teravih namazını cemaatle veya tek başına kılmanın hükmü nedir?

Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu halde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamber (s.a.s.)’in uygulaması ile sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaatle kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhari, Salatü’t-Teravih, 1; Müslim, Müsafirin, 177).

Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde Teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha hoş olacağını düşünmüş ve ashapla istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, “ne güzel bir adet oldu” diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhari, Salatü’t-Teravih, 1). Hz. Ali de, bu uygulama sebebiyle “Ömer mescitlerimizi Teravihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer’in kabrini öyle nurlandırsın” diye dua etmiştir (el-Mutteki el-Hindi, Kenzu’l-Ummal, XII, 576).

Haberin Devamı

Bayanlar Teravih namazını camide kılabilirler mi?

Hz. Peygamber (s.a.s.), kadınların mescide gelebileceklerini, ancak evdeki ibadetlerinin daha üstün olduğunu çeşitli vesilelerle dile getirmiş ve şöyle buyurmuştur: “Kadınların mescidlere gitmesine engel olmayın. Fakat evleri onlar için daha hayırlıdır” (Müslim, Salat 134-137).

Hz. Peygamber, mescide gitmelerine izin verdiği, hatta teşvik ettiği (Buhari, İdeyn 15-21; Müslim, Salatü’l-’ideyn, 1-3, 10-12). kadınların, dikkat çekecek şekilde giyinmelerini (Müslim, Libas, 34) ve koku sürünmelerini yasaklamış ve şöyle buyurmuştur: “Kadınlar cemaate katılmak istedikleri zaman, koku sürünmesinler” (Müslim, Salat 141-142).

Haberin Devamı

Kadınlar için farz namazları evlerinde kılmaları daha faziletli ise de, camide münferit olarak veya cemaatle kılmalarında bir sakınca yoktur. Ancak güvenlik sorunu varsa veya fitne söz konusu ise ihtiyatlı olunmalıdır. Nitekim geçmiş kaynaklarda konu tartışılırken bu merkezde ele alınmıştır (Bkz. Zeyla’i, Tebyinü’l-Hakaik, Kahire, 1313, I, 139, 168; İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, Daru’l-Marife, Beyrut, ts. , I, 380).

Cemaatle kılınması maruf ve meşhur bir uygulama olan Teravih namazında, fitneye neden olacak herhangi bir durum olmaması halinde cemaat tercih edilebilir.

Oruç tutmayan kimse Teravih namazı kılabilir mi?

Teravih namazı Ramazan ayına ait bir sünnetidir, oruçla doğrudan ilişkisi yoktur. Bu nedenle, mazeretli ya da mazeretsiz oruç tutmayan kişiler için de Teravih namazı kılmak sünnet-i müekkededir (Tahtavi, Haşiye ala Meraki’l-Felah, 227).

Haberin Devamı

Teravih namazının vakti ne zamandır? Yatsı namazını kılmadan önce Teravih kılınsa geçerli olur mu?

Teravih ve vitir namazının vakti, yatsı namazının vaktidir. Ancak hem Teravih hem de vitir namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınır. Bu itibarla yatsı namazının farzını kılmadan vitir ve Teravih namazı kılınır ise vitir ve Teravihin yeniden kılınması gerekir. Eğer vakit çıkmış ise; Teravihin kazası gerekmez, vitrin kazası gerekir (İbn Hümam, Fethu’l-Kadir, I, 469; Kasani, Bedaiu’s-sanai’, I, 290).

Oruç tutmayan bir kimsenin Teravih ve diğer beş vakit namazları geçerli olur mu?

Kişinin yerine getirmekle yükümlü olduğu ibadetlerin her birinin ayrı ayrı sorumluluğu bulunmaktadır. Her günah bağımsız olduğu gibi her ibadet de bağımsızdır. Birinin olmaması, diğerinin de reddine sebep olmaz. Kur’an-ı Kerim’de; “Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onun mükafatını görecektir. Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse onun cezasını görecektir.” (Zilzal, 99/7-8) buyrulmaktadır. Bu bakımdan oruç tutmayan veya tutamayan kimsenin usulüne göre kıldığı beş vakit namaz ve Teravih namazı geçerlidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!