İKÖ'nün reform çalışmaları ilerliyor

Güncelleme Tarihi:

İKÖnün reform çalışmaları ilerliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2006 08:16

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, “Reform çalışmaları çerçevesinde gündeme getirdikleri değişikliklerin kabul edildiğini ve böylece teşkilatın önünün açıldığını” bildirdi.

Haberin Devamı

Türk iş adamlarının katılımıyla Cidde'de düzenlenen tanışma toplantısına katılan İhsanoğlu, burada yaptığı konuşmada, 1970 yılında Cidde'de kurulan İKÖ'nun BM'den sonra ikinci büyük uluslararası teşkilat olduğuna dikkati çekti.
Sekreteryanın kuruluşunun ardından İslam Kalkınma Bankası gibi kuruluşların ortaya çıktığını, 1976 yılında İstanbul'da yapılan toplantıda İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin (IRCICA) kurulmasının önerildiğini, bu önerinin hayata geçirildiğini kaydetti.

Sekreteryanın 1970-80 yılları arasında şekillendiğini belirten Ekmeleddin İnsanoğlu, 80'lı yıllarda petrol fiyatlarının yükselmesi, Irak-İran savaşında Arap ülkelerinin Irak'ı tutmasının İKÖ'da sıkıntı yarattığını anlattı.
1980'den sonra, iki kutuplu dünyanın, Berlin Duvarı'nın da yıkılmasıyla birilikte tek kutuplu bir düzene dönüştüğünü ifade eden İhsanoğlu, “O dönem, bocalama dönemi oldu. İslam ülkeleri iki kutuplu dünya arasında, iki kutuptan birinde ya da herhangi bir yere bağlı olmaksızın yer almıştı. Bu dönemde istenilen hizmet verilemedi” dedi.

“İLK DEFA BİR TÜRK”

Ekmeleddin İhsanoğlu, İKÖ Genel Sekreterliği görevine 2004 yılında seçildiğini hatırlatarak şunları söyledi:
“İlk defa bir Türk, ilk defa teşkilattan biri, ilk defa bir akademisyen bu göreve geldi. Bu tarihe kadar genel sekreterlerin 3'ü başbakan, diğerleri bakandı. Ama en önemlisi demokratik ve şeffaf bir seçim yapıldı. Üç aday vardı, ilk turda yarıdan fazla oyu Türk aday aldı. İkinci turda oybirliğiyle Türk aday seçildi. Genel Sekreterya bu tarihe kadar başarısızdı. Teşkilat, kısır döngü içine girmişti. Bunu kırmak lazımdı. Cesur tedbirler gerekiyordu. Eski alışkanlıkları atmak gerekiyordu. Bunun için vasıflı insanlar lazımdı. Üst görevler için, 57 üye ülkeye, vasıflı kişi arandığı bildiriliyor. Vasıflı kişi bulunamamışsa, pozisyon boş bırakılıyor”
İhsanoğlu, dünyada yeni bir düzenin oluştuğuna işaret ederek, İslam dünyasının da bu yeni düzende yerini alması gerektiği vurguladı.

Haberin Devamı

Teşkilatta üyelerin sorumluluklarını yerine getirmelerinin önemi üzerinde de duran İhsanoğlu, reform çalışmaları kapsamında teşkilatın adının da değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. İhsanoğlu, ”Konferanslar, bir maksat için yapılır. Toplantı biter, konferans sona erer. Oysa bu teşkilatta ülkeler yer alıyor” dedi.

Haberin Devamı

Reform çalışmaları çerçevesinde bu değişiklikleri gündeme getirdiğini bildiren İKÖ Genel Sekreteri İhsanoğlu, “Bunlar kabul edildi. Teşkilatın önü böylece açılıyor. Bu yol nereye kadar gider, kestirmek kolay değil. Biz bu yolun sonuna kadar gideceğiz. Açılan kapılar, örneği olmayan hadiselerdir” diye konuştu. İslam Konferansı Örgütü'nün, Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde düzenlenen ve “İKÖ 10 Yıllık Eylem Programı”, “Mekke Deklarasyonu” ve “Sonuç Bildirisi” olmak üzere 3 ayrı belgenin kabul edildiği 3. olağanüstü zirvesine ilişkin bilgi de veren İhsanoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Gündemin tartışılmasının sonucunda 10 yıllık bir program çıkardık. Aksiyon planının kabul edilmesiyle, İslam dünyasının ilk kez 10 yıllık bir programı oldu. İKO'da yeni bir dönem başladı, kuvveden fiile dönüştürme dönemi. Asıl zorluk şimdi başlıyor.” İKÖ Genel Sekreteri İhsanoğlu'na geceyi düzenleyen grup adına Dr. Ahmet Berk tarafından plaket sunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!