İklim sergisi

Güncelleme Tarihi:

İklim sergisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2011 00:00

Küçük büyük herkesi iklim değişikliği konusunda bilgilendirip bilinçlendirmeyi amaçlayan sergi, bütün dünyada büyük ilgi çekmişti.

Hepimizin sorunu

Küçük bir buz parçasının üzerinde akibetini bekleyen kutup ayısından mercanlara, dağcıların bir süre sonra zirvelerinde kar bulmakta zorlanacağı Everest’ten Alpler’e uzanan ve Rize’deki sel felaketi veya Orta Anadolu’daki kuraklık dolayısıyla Türkiye’yi de yakından ilgilendiren iklim değişikliği, çok konuşulsa da insan zihninde yeterince canlanmıyor. İşte bunun için sergide hareketli yerküreler, interaktif sunumlar, kısa filmler ve teşhir objeleri yer alıyor. Bunlar vasıtasıyla yediden yetmiş yediye sergiyi gezen herkesin tehlikenin farkına varması ve küçük bireysel tedbirler alarak seferberliğe katılması hedefleniyor.

Gelecek tehlikede

Serginin bir amacı da her yaştan ziyaretçiye hitap etmek olduğu kadar, iklim değişikliğinin gelecek nesiller için neye mal olacağını da gözler önüne sermek. Sergi, sorunun çözümünün tek bir yolu olmadığınını da ortaya koyarak, kişisel, toplumsal ve devletler arası eylemlerin gerekliliğine işaret ediyor. Yarın santralistanbul’da açılacak sergi, 12 ocak tarihine kadar Türkiye’de kalacak.

Ödüllük sergiler

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi (AMNH) 1869 yılında New York’ta kuruldu. Amerika’nın en önemli müzelerinden birisi olan AMNH, kendi sergi ekibinin yanı sıra uluslararası bilim kuruluşlarıyla da bir araya gelerek her yıl iki yeni sergiyi izleyiciyle buluşturuyor. Birçoğu ödül alan bu sergiler, AMNH’den sonra dünyanın önde gelen müzeleri, bilim merkezleri ve planateryumlarını geziyor. 

Bahçelerimiz vardı, şimdi edinmek için servet lazım

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İklim Değişikliği Sergisi”ni basına tanıttı. İstanbulluların sergiyi yakından takip edeceğine inandığını kaydeden Topbaş, “Bu sergide, nasıl bir dünya olduk, hangi evrelerden geçtik ve dünyayı nereye getirdik, bunu gözleyeceğiz. Bir yazarımızın güzel bir sözü var. Bundan 200-300 yıl önce bizlerin atları, arabaları, bağ ve bahçeleri vardı. Teknoloji uğruna hepsini verdik. Bugün bunları edinmek için, yani çiftlik sahibi olabilmek için servete ihtiyaç var. Kârda mıyız, zararda mı? Bir de böyle bakmak gerekiyor” dedi. “İklim Değişikliği” adlı kitabını imzalayarak Topbaş’a hediye eden serginin küratörü Edmond Mathez ise, daha sonra sergi hakkında Topbaş’a bilgi verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!