Ikinci ‘evcil’e yasak

Güncelleme Tarihi:

Ikinci ‘evcil’e yasak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir ve Konak Belediyesi, hayvanseverlere ihtarname çekerek evlerde birden fazla hayvan barındırılmasını yasakladı. Kendilerine 5 gün süre verilen hayvanseverler ise belediyeye ceza ödemeyi göze alarak bu karara direniyor.

EV ve Süs Hayvanları Yönetmeliği'nin birbiriyle çelişen iki maddesi yüzünden İzmir'de hayvanseverlerle yerel yönetimler karşı karşıya geldi.

Vatandaşları birden fazla hayvan beslememeleri konusunda uyaran İzmir Büyükşehir ile Konak belediyeleri, birçok hayanseverin evine ihtarname gönderdi. Ev ve Süs Hayvanları Yönetmenliği'nin 17'nci maddesi gerekçe gösterilerek, ‘Fazla olan hayvanların evlerden uzaklaştırılması için beş gün süre’ verilen uyarıda, ‘Aksi halde cezai işlem uygulanacak’ denildi.

Aynı yönetmeliğin 13'üncü maddesi ise istenen koşullar sağlandığı taktirde evlerde hayvan beslenmesine sınır getirilmediğini vurguluyor.

ÇELİŞKİLİ MADDELER

Ev ve Süs Hayvanları Yönetmeliği'nin 17'nci maddesi, evlerde ve apartmanların müşterek kullanma alanlarında ve sokakta hayvanların toplu olarak beslenmesini yasaklıyor. Bu şekilde bakılan hayvanların çevrelerine verdikleri gürültü, kötü koku, kirlilik gibi zararlardan, bu hayvanlara bakan kişilerin sorumlu tutulduğu maddede, ‘Toplu bakım yasağına uymayanlar hakkında cezai işlem yapılacağı’ belirtiliyor. Ceza, yönetmelikte belirtilen her madde için 5 milyon lira, ancak 1 Ocak'tan itibaren Büyükşehir Belediye Meclisi ceza miktarını artıracak.

Yönetmeliğin 13'üncü maddesinde ise ‘Gürültü ve kötü koku gibi nedenlerle çevreye rahsızlık veren hayvanlar, bağlı bulunulan belediye veteriner işleri müdürlüğünce denetlenir, gerekli önlemler aldırılır. Hayvan sahibi önerilen önlemleri almaz ve sözkonusu yerde hayvanların beslenmesi veteriner hekim tarafından uygun görülmezse, belediye hekim raporu ile hayvan barınağına ücretsiz olarak alınır, geri verilmez’ deniliyor. Bu durumda gerekli koşullar yerine getirildiği taktirde evlerde hayvan bakılabilmesine olanak veren 13'üncü maddeye karşı, 17'nci madde engel olarak hayvanseverlerin karşısına çıkıyor.

İnanılır gibi değil

Çok sayıda sokak hayvanını kısırlaştırıp, barınaklara yerleştirilmesini sağlayan Behiye Güven, kendisinden evinde beslediği 3 kediden ikisinin uzaklaştırılmasının istendiğini belirterek, ‘‘Özellikle sokak hayvanları için belediyenin görevini biz yapıyoruz. Maddi manevi çırpınıyoruz. Belediye bize teşekkür edeceği yerde, kalkmış evimizde beslediğimiz, her türlü aşıları ve bakımları yapılmış hayvanlarımızı sokağa atmamızı istiyor. İnanılır şey değil’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!