İkinci emeklilikle yüksek maaşa engel

Güncelleme Tarihi:

İkinci emeklilikle yüksek maaşa engel
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2007 17:48

AKP, 2000 yılından önce emekli olanların, aylıklarını kestirip kısa süre çalıştıktan sonra yüksek emekli maaşı alabilmek için yeniden emekli olmalarını engelleyen yasa teklifi hazırladı.

AKP Çorum Milletvekili Agah Kafkas tarafından hazırlanan yasa teklifi, TBMM Sağlık Komisyonu’nda kabul edildi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Cevdet Erdöl başkanlığında toplandı. Komisyonda Kafkas’ın hazırladığı, Sosyal Sigortalar Kanunu, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ve Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ele alındı.

Komisyon, 2000 yılından önce emekli olanların, aylıklarını kestirip kısa süre çalıştıktan sonra yüksek emekli maaşı alabilmek için yeniden emekli olmalarını engelleyen kanun teklifini görüşerek kabul etti.

"4 BİN 895 EMEKLİ YENİDEN ÇALIŞMAYA BAŞLADI"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de emeklilere aylık bağlamayla ilgili 1965-1982, 1982-1987, 1987-2000 yılları arasında farklı sistemler uygulandığını söyledi. Tüm bu sistemlerde ana ilke olarak gösterge esasının sabit kaldığını, aylık bağlama oranlarında değişiklikler yapıldığını anlatan Çelik, İşsizlik Sigortası Yasasıyla birlikte emeklilere aylık bağlama sisteminde köklü değişikliklere gidildiğini kaydetti.

Çelik şöyle devam etti:

"Esas sorun, 2004 ile 2007 yılları arasında karşımıza çıktı. Bu dönemde büyüme hızı yüzde 7-8 aralığında gelişti. Emekli olmasına rağmen maaşını kestirip, kısa bir süre çalıştıktan sonra tekrar emeklilik talebinde bulunanlar açısından büyüme hızının yüzde 7 ve 8'lerde seyretmesinden kaynaklanan çok ciddi sorunlar çıktı. Bu yolla ortalama yüzde 25'lere varan bir kazanç sağlandı. Gelişmişlik hızından kaynaklanan ve kısa süre çalışmayla elde edilen yeni bir farklı emekli tablosuyla karşı karşıya kaldık. Son 15 gün içinde, ikinci kez emeklilik başvurusu yapmak için 4 bin 895 emekli, aylığını kestirip yeniden çalışmaya başladı."

"NEŞTER TARTIŞMASI"

MHP Kırıkkale Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un, "Neşter Operasyonuna konu olan tıbbi malzeme ve ilaç alımı olayı, son 5 yıldır devam ediyor" yönündeki eleştirilerine de değinen Çelik, 1 Ocak 2008 tarihi itibariyle tıbbı araç ve gereç alımının ihale yoluyla yapılacağını bildirdi. Durmuş'un, "5 yıldır bu konuda yolsuzluk sürdürülmüştür" şeklinde laf atması üzerine Çelik, şunları söyledi:

"Varsa böyle bir durum, yargıya intikal eder. Bununla ilgili gerekli yasal süreçler mutlaka işletilmiştir. Bütünüyle böyle bir değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Yasal anlamda hangi boşluğu doldurursanız doldurun, eğer insanın mayasında yolsuzluk yapmak varsa, o yolsuzluklar her sistemde her ortamda devam eder. Yasama Meclisinin amacı da bunlara fırsat vermemektir. 2008 itibariyle yürürlüğe girecek olan uygulama da bir anlamda bu işlerin önüne geçmek içindir."

"YAZIKLAR OLSUN"

CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de Türkiye'de en fazla mağdur olan kesimin emekliler olduğunu söyledi. Emeklilerin 2000 yılındaki TÜFE'den kalan alacağı bulunduğunu belirterek, bunların bir an önce ödenmesini isteyen Meral, bu düzenlemenin, tüm emeklileri değil, "torpilli olanları" ilgilendirdiğini savundu.

Konuşması sırasında kendisine laf atan AKP Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt'a sinirlenen Meral, Gülyurt'a, seçim sürecinde söylediği sözlerden dolayı kızgın olduğunu söyledi. Gülyurt'un, "Tek parti iktidarı döneminde, CHP, camileri yıkıp hayvanları doldurdu" şeklinde sözler söylediğini öne süren Meral, "Yazıklar olsun senin gibi profesöre" diye tepki gösterdi.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASI DEĞİŞTİ

Görüşmelerin ardından teklif AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

Kabul edilen teklife göre, SSK ve Bağ-Kur'dan yaşlılık, malullük aylığı alırken, sigortalı olarak çalışmaya başlaması nedeniyle aylıkları kesilenlerden yeniden aylık talebinde bulunanların, aylıklarının hesabına ilişkin esaslar yeniden düzenlendi.

Buna göre, 2000 yılında önce emekli olduktan sonra bir süre çalışan, ardından da ikinci kez emeklilik başvurusunda bulunanların kesilen aylığına, son çalıştıkları süredeki TÜFE artışı ile kalkınmışlık hızı eklenecek. Bu kişilere çalıştıkları süre içinde emeklilik maaşına yapılan zam da yansıtılacak.

Böylece ikinci kez emeklilik başvurusu yapılarak maaşlarda yüzde 25'lere varan artışın önüne geçilmiş olacak. (
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!