İkinci Bükreş Baharı’na doğru

Güncelleme Tarihi:

İkinci Bükreş Baharı’na doğru
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2012 00:00

Romanya’da Çavuşesku’nun devrilmesinden beri en büyük gösteriler düzenleniyor. Hükümet dün protestocuların ilk talebine boyun eğip istifaya zorladığı bir bakan yardımcısına yeniden görev verdi. Eylemcilerin yeni hedefi, sağlık sisteminin özelleştirilmesini engellemek.

ROMANYA’nın başkenti Bükreş’te geçen cumadan beri devam eden gösteriler, 1989 aralık ayında diktatör Nikola Çavuşesku’yu deviren protestoları hatırlattı. Artık AB üyesi olan ülkede pazar günü polisle çatışan 70’i aşkın kişinin yaralandığı son protestolar 1989’daki kadar büyük olmasa da, gösterilere katılım giderek artıyor.

Birçok Romanyalı, 2007’de AB üyesi olmalarına rağmen, zenginleşmek bir yana, 2008 küresel krizinden beri giderek yoksullaşmaktan şikayetçi. Başbakan Emil Boc, 2009’da IMF’den 20 milyar euro kredi alabilmek için kemer sıkma sözü vermişti. O günden beri borç ve açıkları kapatmak uğruna uygulanan kesintiler halkın belini iyice büktü. Onbinlerce memur işten çıkarıldı, memur maaşları yüzde 25’e varan oranlarda tırpan yedi, emekli maaşları donduruldu ve KDV yüzde 19’dan yüzde 24’e çıkarıldı. Devlet Başkanı Traian Başescu’nun da “küstahça” davrandığını ve halkın sorunlarını görmezden geldiğini savunan 10 binden fazla kişi bu yüzden 5 gündür sokaklarda.

Son protestolar, sağlık sistemini kısmen özelleştirecek sosyal güvenlik yasa tasarısını protesto eden Filistin asıllı Sağlık Bakan Yardımcısı Raed Arafat’ın geçen hafta istifaya zorlanmasıyla tetiklendi. Sokaklarda kan dökülmesi üzerine tasarıyı rafa kaldırdığını açıklayan Başbakan Boc, dün de Arafat’ın görevine döneceğini duyurdu. Romanya’daki acil tıbbi müdahale hizmetlerinin kurucusu olan Arafat, sağlık düzenlemelerinde kemer sıkma tedbirlerine karşı çıkmasıyla halk desteği kazanmıştı.

Sonbaharda seçim var

Şimdi herkes şunu soruyor: Protestocular tatmin olup sokaklardan çekilecek mi, yoksa gelecek sonbaharda yapılacak genel seçimler öncesinde hükümeti istifaya zorlarlar mı? Arap Baharı sırasında bu ülkelerdeki eylemcilere Twitter’dan taktikler veren Filistin asıllı Amerikalı demokrasi aktivisti Ahmed Shihab Eldin, şimdi Romanyalılara aynı desteği veriyor ve bir “Bükreş Baharı” beklediğini yazıyor: “Biber gazından etkilenirseniz gözünüzü sütle yıkayın.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!