Ä°kinci bahar

Güncelleme Tarihi:

Ä°kinci bahar
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 10, 2003 16:01

Rüzgarı arkalarına almış, hızla ilerliyorlardı. Birden durdular, rüzgara karşı koydular. Hayatın onları getirdiği yoldan vazgeçtiler. Her şeyi göze alıp başka yollara saptılar.
Hepsinin nedenleri farklıydı. Kimi krizden etkilendi, kimi 'ben ne yapıyorum' dedi. Onlar 'kariyer değiştirenler' ve bunun sonuçlarına katlananlar... İşte ‘ikinci kariyer’ ve ilginç öyküler...

Haberin Devamı

Koşullar ne olursa olsun, insanların kariyer değiştirme isteği sınır tanımıyor. Bunun nedeni ekonomik kriz de olabiliyor, yanlış eğitim sistemi de... Bazen hobiler mesleğe dönüşüyor, bazen yıllarca özlem çekilen işler için, fırsat ayağa geliyor. İkinci kariyer, insanları çoğu kez birinci kariyerden çok daha mutlu ediyor.

Uludağ Üniversitesi Yönetim ve Çalışma Psikolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Aytaç'a göre, Türkiye'de kariyer değişimi kolay değil. Kariyer değişiminin Türkiye'de kriz ya da şirket küçülmelerinden kaynaklanan nedenlerden doğan bir durum olarak algılandığını söylüyor. Kriz ortamlarının kariyer değiştirme konusunda bireyi genellikle olumsuz etkilediğini belirtiyor. Kariyer değiştirmek isteyenlere de şu tavsiyelerde bulunuyor:

Haberin Devamı

‘‘Öncelikle kendinizi değerlendirin. 'Ben kimim, nasıl bir insanım, ne tür yetenek ve becerilerim var, ne yapmayı istiyorum, güçlü ve zayıf yönlerim neler, nasıl daha iyi bir mevkiye gelebilirim' gibi sorulara  cevap arayın. Kendinizden emin olmadan ve yeni kariyer alanlarını tanımadan, kariyer değiştirmenin cazibesine kapılmayın. Kariyer değiştirirken yapmaktan zevk duyduğunuz aktiviteleri dikkate alın.‘‘

Fortune Danışmanlık Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Kariyer Danışmanı AyÅŸen Arıduru, insanların kariyer deÄŸiÅŸtirmesinin üç önemli nedeni bulunduÄŸunu belirtiyor. Bunları 'mesleki tatminsizlik', 'meslek alanlarının popülaritesinin deÄŸiÅŸmesi', 'belli meslek alanlarının kriz ortamlarından daha derin etkilenmesi' ÅŸeklinde sıralıyor.Â

CESUR PASTACI (9)

Türkiye'de çeşitli nedenlerle kariyer değiştiren birçok profesyonel var. Senem Betil bunlardan biri. 1973 doğumlu Betil ABD'de Georgetown Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler eğitimi almasına karşın, 'pastacılık' yapmayı tercih etmiş. Kısa bir süre eğitim alanında çalıştıktan sonra, sevdiği iş olan pastacılığı yapmaya başlamış. Üç yıl önce kurduğu Kavacık'taki dükkanında butik pastacılıkla uğraşıyor. Pastacılık gerçekten sevdiği iş olduğu için kariyer değiştirme kararını verirken zorlanmamış. Sevdiği işi yapanların gerçekten mutlu olduklarını düşünüyor.

Haberin Devamı

KÄ°MYADAN MÃœZÄ°ÄžE (8)

Borusan Kültür Sanat Müdürü Sami Caner, aldığı eğitim ve yaptığı kariyerden çok farklı bir alanda çalışıyor. 1951 doğumlu Caner, ODTÜ'de kimya mühendisliği okumuş. Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'de iş hayatına atılmış. Philips'te 15 yıl kimya mühendisi olarak çalışmış. Daha sonra Borusan'da insan kaynakları müdürü olmuş. O sırada kendisine gelen Borusan Kültür Sanat'ın müdürü olma teklifini kabul etmiş. 1996'dan beri bu merkezin müdürlüğünü yapıyor. Caner, her zaman kültür sanata ilgi duyduğunu ve şu anda hobisi olan bir işi yaptığını söylüyor.

KRÄ°Z KURBANI (7)

Yıllarca gazetecilik yapan Serhat Ayan da, farklı bir alanda kariyerine devam ediyor. 1971 doğumlu Ayan, meslek hayatına 1991'de Milliyet Dergi Grubu'nda başlamış. Çeşitli dergi, gazete ve televizyonlarda çalıştıktan sonra ekonomik krizle beraber kariyer değiştirme kararı almış. Şu anda Turk Nokta Net'te bireysel bölümde portal ve ekstra hizmetler müdürlüğü yapıyor. Kariyer değişiminin çok ilgisiz alanlarda yapılmamasını öneriyor.

Haberin Devamı

FİNANSÇI DJ (2)

DJ Murat Abbas da kariyerinde 'keskin dönüş' yapanlardan. 1969 doğumlu. 1994'te İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünden mezun olmuş. Beş yıl PwC’de denetim müdürü olarak çalışmış. Ardından bir buçuk yıl Bosch-Siemens-Profilo Grubu'nda, bir yıl Superonline'da finans müdürlüğü yapmış. 2001'de ayrılarak yeni kariyerine, yani DJ'liğe yönelmiş. DJ'liğin yanı sıra müzik programları da yapıyor, müzik üzerine yazılar yazıyor.

Hobisi mesleÄŸi (10)

Wolf Treck adlı outdoor sporları şirketinin kurucusu Arif Gürdenli, hobisini yapan 'şanslı' kişilerden biri. Spor tutkusu, kariyerini değiştirmesindeki en önemli etken olmuş. Mesleği olan yazılım uzmanlığını artık yapmıyor. Novell Türkiye'de genel müdürlük yaparken, doğa sporları üzerine bir şirket kurarak kariyerini değiştirmiş.

Haberin Devamı

1966 doğumlu Gürdenli, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nden mezun. İki sınıf arkadaşıyla birlikte yazılım şirketi kurmuş. Aynı tarihlerde yelkenle de uğraşıyormuş. Milli takıma kadar yükselmiş. Yelken Milli Takımı'yla Barselona Olimpiyat Oyunları'na katılmış. Olimpiyat sonrasında Alarko Turizm Grubu'nda sistem geliştirme uzmanı, HP'de yönetim danışmanı, Novell Türkiye'de ise genel müdür olarak görev yapmış. 2002'den itibaren hobisi olan spor alanına odaklanmış ve Wolf Treck'i kurmuş. Artık daha mutlu olduğunu söylüyor.

Şimdi çok ünlü (4)

Reyting rekorları kıran 'Çocuklar Duymasın' dizisinin senaristi Birol Güven aslında İngilizce öğretmeni. 1964 doğumlu Güven, belli bir dönem yaptığı İngilizce öğretmenliğini bırakarak rehber olarak çalışmış. Bir tesadüf sonucu Gani Müjde ile tanışmış. Yaptığı esprileri yazmaya başlamış. Yazdıklarını televizyonda görünce bu işten zevk almış, her şeyi bırakarak Gani Müjde'nin yanında çalışmaya başlamış. İşin bir kere tadını aldıktan sonra, kendi deyimiyle 'cahil cesareti'yle kariyerinde keskin bir değişikliğe gitmiş. Şu anda yapımcılık ve yazarlık yapıyor. Kariyer değiştirdiği için hiç pişmanlık duymuyor.  Her insanın kendisi için yazılmış bir senaryosu olduğuna inanıyor.

Haberin Devamı

Fotoğrafçılıktan pazarlamaya (6)

Metro Cash & Carry Pazarlama Müdürü Ayla Ceylan, Cash & Carry için reklam fotoğrafları çeken bir ajansta çalışırken, çıkan bir fırsat üzerine şirketin bünyesinde reklam fotoğrafçısı olarak çalışmaya başlamış.

Şirketin pazarlama departmanında fotoğrafçıyken orta kademe yönetici olarak bölümün diğer işlerini de öğrenmiş. Kariyer değiştirmesi bu süreç içerisinde gerçekleşmiş. Sonunda pazarlama müdürü olmuş. 1969 doğumlu Ceylan, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Kariyer değişiminden hiç pişmanlık duymamış. Şimdiki görevi de reklam ağırlıklı olduğu için aslında fotoğraftan uzak kalmamış. Ceylan, Türkiye şartlarında meslek seçimi yaparken şartların getirdiği yere razı olduğumuzu belirtiyor. İstemenin, öğrenmeye açık olmanın ve çıkan fırsatları kaçırmadan yakalayabilmenin kariyer değiştirmede önemli olduğuna dikkat çekiyor.


Tek kariyere bağlı kalmadı (1)

Özer Baysaling, yıllarca avukatlık yaptıktan sonra ilerleyen yaşına karşın yeni bir kariyere adım atmış. 28 yıl yaptığı avukatlığı, mesleğinde ve Türk Hukuk Sistemi'nde yozlaşma olduğunu düşünerek bırakmış. Şu anda Academic Sport Center'da fitness danışmanı olarak çalışıyor. 1942 doğumlu Baysaling, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun. Hayatı sporla iç içe geçmiş. Üniversite yıllarında Türkiye Akrobat Milli Takımı'nda yer almış. Avukatlık yapmanın dışında sporla ilgisini korumuş. Vücut Geliştirme Derneği'nde başkanlık yapmış. Son iki yıldır tamamen spor alanına geçmiş. Fitness danışmanı olarak çalışmasının dışında bu alanda kitaplar da yazıyor. Fitness, body üzerine kitapları var. Baysaling, insanların hayatta tek kariyere bağlı kalmamaları gerektiğini söylüyor: ‘‘Tek kariyere bağlı kalanlar onun esiri olurlar. Onun gölgesinde yaşarlar. Gerektiğinde insan o kariyeri kenara itebilmeli.‘‘

Asker kökenli İK uzmanı (5)

Mehmet Cemil Özden, asker kökenli bir insan kaynakları uzmanı. Deniz Harp Okulu'nu bitirip, 11 yıl Silahlı Kuvvetler'de çalışmış. Ardından ciddi bir kariyer değişikliğine gitmiş. 1964 doğumlu Özden, Deniz Harp Okulu'ndan 1986'da teğmen rütbesi ile mezun olmuş. 1991'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini, 1995'te aynı üniversitenin Hukuk Fakültesini bitirmiş. 1997'ye kadar Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda çeşitli görevlerde bulunmuş. Kariyer değiştirme kararını bir hafta içinde aldığını söylüyor. Kariyer değişiminin ardından, bir yıl Ahsel İnşaat'ta personel müdürü, 1998-2000 yıllarında da Bayındır İnşaat'ta insan kaynakları müdürü olarak çalışmış. 2000'den itibaren de free lance (bağımsız) İK danışmanı olarak çalışıyor. Son bir yıldır Dünya Bankası'nın finanse ettiği bir proje kapsamında IMC Danışmanlık şirketi adına Türkiye İş Kurumu'nda proje danışmanı olarak görev yapıyor.

Mühendislikten NLP uzmanlığına (3)

Cengiz Eren kariyerinde keskin değişiklikler yapan bir isim. Elektrik mühendisliği, yayınevi temsilciliğinin ardından NLP (Neuro Linguistik Programming-Kişisel değişim programı) uzmanı olarak kariyerine devam ediyor. 1953 doğumlu Eren, kendi isteğiyle elektrik mühendisliği eğitimi almış. Ereğli Demir Çelik'te görev yaptıktan sonra, İstanbul'a gelerek serbest elektrik mühendisi olarak çalışmaya başlamış. Kariyer değiştirmeyi 'ilk' olarak bu dönemde düşünmüş. BusinessWeek'i de yayınlayan The McGraw-Hill Companies'in Türkiye temsilciliğini almış. Tenis oynarken bir İngiliz arkadaşının kendisine verdiği bir kitap sonrasında NLP ile tanışmış. Amerika'ya giderek NLP konusunda eğitimler almış. Amatörce başladığı NLP uygulamalarının ardından, bu işi profesyonel olarak yapmaya başlamış. 'Dört Saatte Kendinizi Değiştirin' ve 'İçerik Sizi Düşünmek' adında iki kitabı bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!