Ä°ki yıl sonra geri dönüyorlar

Güncelleme Tarihi:

İki yıl sonra geri dönüyorlar
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 10:00

Son küresel finansal krizden sonra dağıtılan ikramiyelerle hedef haline gelen bankalar, yaptıkları büyük kârlardan sonra bir süre ara verdikleri yüklü miktarda ikramiye dağıtımına geri dönme yolunda.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor        Â

 

Bu konuyla ilgili Time’da yer alan bir makalede şu görüşlere yer verildi:

 

“Bankalar geri döndü. ABD'li JPMorgan Chase geçtiğimiz günlerde 2010'un son çeyreğinde 4.8 milyar dolarla kârını önceki yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 50 artırdığını açıkladı. Bankanın CEO'su 2008'de ara verilen, 'anlamlı' miktardaki ikramiyelerin yakında yeniden dağıtılacağını umduğunu söyledi.

 

Bununla birlikte İngiliz Barclays Bank'ın CEO'su Bob Diamond ikramiyelerle ilgili olarak yaptığı, "Bankaların vicdan azabı çekmesi ve özür dilemesi gereken bir süreç yaşandı. Sanıyorum artık bu sürecin sona ermesi gerekiyor" açıklaması, İngiltere'deki siyasiler tarafından oldukça sert şekilde eleştirildi.

 

Haberin Devamı

Diamond'un, Lehman Brothers'tan kalanları yok pahasına alan Barclays'in, bu varlıklardan elde ettiği kâr sayesinde bu sene 13 milyon dolarlık bir ikramiye alacak gibi görünüyor.

 

GOLDMAN SACHS DA AYNI YOLDA

ABD'nin bir diğer büyük bankası olan Goldman Sachs'ın çalışanları da bu dönemde açlık çekmeyecek gibi görünüyor. Her ne kadar bankanın dördüncü çeyrek kârı iyi gelmese de, tüm yıl sonuçları göz önünde bulundurulduğunda kurum oldukça kazançlı bir sene geçirdi.

 

GeçtiÄŸimiz dönemde milyarlarca dolar kâr eden Goldman Sachs kamuoyunun tepkisini çekmemek için ikramiyelerin nakit yerine hisse senedi olarak dağıtılmasını tercih etmiÅŸti. Â

 

Her şeye rağmen bu kurumlar para basmaya devam ediyor. Wall Street'te sadece bir günde açıklanan satın alma anlaşmaların bunun en büyük göstergelerinden biri. Duke Energy, Progress Energy'i almak için 13.7 milyar dolar vermeyi düşünürken, DuPont ise Danimarkalı Danisco'yu almak için 6 milyar doları gözden çıkarmış durumda.

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte son çeyrek kârı hayal kırıklığı yaratan Citibank için de çok üzülecek bir durum yok çünkü bankanın bu dönemdeki kârı 1.3 milyar dolar oldu.

 

Büyük bankaların yüklü miktarda kâr yapmasında hiç bir sakınca yok elbette ancak bu haberler, finansal kriz döneminde vergileriyle zararları finanse eden sokaktaki vatandaş tarafından öfkeyle karşılanıyor.

 

* Bu yazı Time Dergisi'nde, "The Big Bad Bankers, and Their Bonuses, Are Back" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!