İki yayınevi arasında Cengiz Aytmatov kavgası çıktı

Güncelleme Tarihi:

İki yayınevi arasında Cengiz Aytmatov kavgası çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2007 00:00

Dünyaca ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov’un "Dağlar Devrildiğinde/Ebedi Nişanlı" isimli romanını Türkiye’de basan 2 yayınevi, kitabın yayın hakkının kendilerinde olduğunu iddia ediyor.

Aytmatov’un, sevdiği opera sanatçısı kadını yoldan çıkartan bir kişiyi öldürme planları yaparken, kendini dağlarda teröristlerin arasında bulan bir gazetecinin yaşadıklarının anlatıldığı, "Dağlar Devrildiğinde/Ebedi Nişanlı" isimli romanı, Ufuk Yayınevi tarafından Türkçeye çevrilerek piyasaya sunuldu.

HAKLARI BİZDE: Romanın Elips Yayınevi’nce de piyasa çıkartılmasının ardından buna tepki gösteren Ufuk Yayınevi’nin Yayın Yönetmeni Faruk Tuncer, Aytmatov’un, Rusya Federasyonu Kırgızistan Büyükelçiliği aracılığıyla, romanın basım hakkını kendilerine verdiğine dair ellerinde belge bulunduğunu belirterek, Elips Yayınevi yetkililerinden kitabın toplatılmasını istedi. "Aytmatov ile 11 Kasım 2006 tarihinde yaptığımız anlaşmayla romanın telif hakkını ödeyip yayın hakkını 20 yıllığına aldık" diyen Tuncer, olayı etik açıdan doğru bulmadıklarını, ancak hukuki platformda haklarını arayacaklarını bildirdi.

CESARET EDEMEYİZ: Elips Yayınevi Yayın Koordinatörü Yasin Topaloğlu ise, hukuki dayanak olmadan birine ait kitabı basmanın çok cesaret isteyen bir iş olduğunu dile getirerek, "Bizim böyle bir cesaretimiz yok. Bizim her şeyimiz hukuka uygundur. Kitabın basım hakkını 2004 yılında bizzat Yazar Cengiz Aytmatov’un kendisinden 10 yıllığına telif hakkını ödeyerek aldık. Her türlü belgemiz de mevcuttur, ilgili makamlara istenildiğinde gösterebiliriz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!