İki ustaya veda

Güncelleme Tarihi:

İki ustaya veda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 15:44

Türk sinemasının önemli ismi Zeki Ökten ile oyuncu ve tiyatro yönetmeni Ali Taygun İstanbul'da düzenlenen iki ayrı törenin ardından son yolculuklarına uğurlandılar.

Haberin Devamı

ZEKİ ÖKTEN İÇİN TÖREN DÜZENLENDİ

ALİ TAYGUN SON YOLCULUĞUNDA

Türk sinemasının usta yönetmeni Zeki Ökten ile oyuncu ve tiyatro yönetmeni Ali Taygun'un Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen cenaze törenlerinde, dostları duygularını dile getirdiler. Teşvikiye Camisi'nin avlusunun tamamen dolu olduğu cenaze törenlerinde, Ökten ve Taygun'un dostları ve sevenleri gazetecilere aralarında ayrılan dostlarına ilişkin duygularını aktardılar.

Tiyatro ve sinema oyuncusu Erdal Özyağcılar, Ökten ve Taygun'un ölümlerinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Tiyatro adına üzülüyorsunuz, sinema adına üzülüyorsunuz, dostlukları adına üzülüyorsunuz. İkisi de iyi arkadaşımdı. Allah rahmet eylesin” diye konuştu.

Oyuncu Altan Erkekli de her ikisinin de hayatlarının mücadeleyle geçtiğine ve çok acılar çektiklerine vurgu yaparak, “Bedelini ödetti bu ülke onlara. Erken ölmelerine neden olan o acıları çektirdiler. Onlar için üzülüyorum. Daha yapacakları çok iş vardı. Işıklar içinde yatsınlar” dedi.

Haberin Devamı

Erkekli, bir soru üzerine, Ökten'in sinemasının herkesin de dile getirdiği gibi muhteşem, unutulmayacak ve naif bir sinema olduğunu, filmlerinin ders olarak okutulacak niteliğe sahip bulunduğunu kaydetti. “Her ikisi de genç yaşta öldüler” diyen yazar Yaşar Kemal de kendisinin bir kitabını sahneye koyan Ali Taygun'un çok kültürlü bir adam olduğunu ve son anına kadar çalıştığını söyledi.

Zeki Ökten'in de olağanüstü bir insan olduğunu ifade eden Kemal, “Çok çok çok mühim filmler yaptı ama farkında değiliz biz. Bir takım insanlar yetiştirmek için elinden geleni yaptı Zeki. Ve usta bir adamdı. Sonuna kadar da usta kaldı. Bıkmıştı son zamanlarda çocuk. Ölümünün sebeplerinden biri de o olabilir” şeklinde konuştu. Oyuncu Mustafa Alabora da Türkiye'nin iki önemli sanat adamını yitirdiğini, kendisinin de iki önemli dostunu kaybettiğini söyledi.

Oyuncu Salih Kalyoncu ise Ali Taygun ve Zeki Ökten'in kaybını şaşkınlık içinde karşıladığını, şu an cami avlusunda sanki film çekiliyor gibi hissettiğini dile getirdi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın çelenk gönderdiği Ökten ve Taygun'un cenaze törenlerine, Müşfik Kenter, Berhan Şimşek, Rutkay Aziz, Kadir İnanır, Tarık Akan, Mehmet Ali Alabora, Müjdat Gezen, Ali Sunal, Perihan Savaş, Melike Demirağ, Nevra Serezli, Genco Erkal, Halil Ergün, Deniz Türkali, Lale Belkıs, Korhan Abay ve Cahit Berkay'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda dostları ve sevenleri katıldı.

Haberin Devamı

Zeki Ökten kimdir?

İstanbul'da 1941 yılında doğan ve sinemaya asistanlık yaparak giren Ökten, 1963'te “Ölüm Pazarı” filmiyle yönetmenliğe başladı. Sinemada yönetmen ve senaryo yazarı olarak görev yapan Ökten, ilk çıkışını 1973'te “Bir Demet Menekşe” ile gerçekleştirdi. Yılmaz Güney'in senaryolarını yazdığı “Düşman” ve “Sürü” filmlerinin yönetmenliğini üstlenen Ökten, bu filmlerle özellikle yurt dışında büyük ilgi gördü ve pek çok ödül kazandı.

Ökten, Kemal Sunal'ın başrolünü oynadığı “Hanzo”, “Şaşkın Damat”, “Kapıcılar Kralı”, “Çöpçüler Kralı”, “Yoksul”, “Düttürü Dünya” gibi komedi filmlerinin yanı sıra “Pehlivan”, “Faize Hücum”, “Pisi Pisi” ve “Güle Güle” gibi nitelikli filmlere de imzasını attı. Yönetmenin son çalışması “Gülüm”ün başrollerinde Tarık Akan, Rutkay Aziz, Okan Bayülgen ve İdil Fırat oynadı. Zeki Ökten, Antalya Film Şenliğinde 1977'de “Kapıcılar Kralı”, 1983'te de “Faize Hücum” filmleriyle “En İyi Yönetmen”, “Sürü” filmiyle de 1979'da Locarno Film Festivalinde ve 1980'de 10. Uluslararası Antwerp Film Festivalinde “En İyi Film” ödüllerini kazandı.

Haberin Devamı

Ali Taygun kimdir?

Ali Taygun, 1943 yılında İstanbul'da doğdu. Robert Koleji bitirdikten sonra aynı okulun yüksek bölümünü (İngiliz Dil ve Edebiyatı) tamamlayan sanatçı, 1969 yılında ABD'de Yale Üniversitesinden tiyatro yönetmenliği dalında “Master of Fine Arts” derecesiyle mezun oldu.

Eğitiminin ardından bir süre Kent Oyuncuları kadrosunda çalışan Taygun, 1974'te Şehir Tiyatrolarına girdi. Taygun, Ankara Birlik Sahnesi, Ankara Çağdaş Sahne, Ankara Devlet Tiyatrosu ve Ankara Devlet Operasında oyunlar sahneledi.

12 Eylül döneminde “Barış Davası” nedeniyle gözaltına alınan ve tutuklanan sanatçı, 1989 yılında hakkındaki tüm davalardan beraat etti. Aynı yıl Helsinki Watch adlı kuruluş tarafından onurlandırılan dünyanın önde gelen 10 insan hakları gözlemcisi arasında yer alan Taygun, Danimarka'daki PL Vakfının ödülünü Amnesty International ile paylaştı. Yargılandığı suçlardan aklanmasının ardından Şehir Tiyatrolarına dönen ve 1993'ten bu yana TV yapımcılığı da yapan Taygun, başta Shakespeare olmak üzere İngilizce'den birçok oyun çevirdi, uyarlamalar yaptı ve “Masal Bahçesi” adlı bir oyun yazdı.

Haberin Devamı

Sanatçının 1977'den bu yana birçok gazete ve dergide tiyatro, seyirlik sanatlar, estetik, felsefe ve siyaset konularında yazı ve makaleleri yayınlandı.
1996 yılında Habitat açılışı için çok ses getiren “Lirik Tarih Gösterisi”'ni tasarlayıp gerçekleştiren Taygun, birçok sinema, dizi filmde ve tiyatro oyununda rol aldı.
Taygun, son olarak, İstanbul Şehir Tiyatrolarında yönetmen kadrosunda görevli ve aynı zamanda Yeditepe Üniversitesi'nde tiyatro dersleri vermekteydi.

ZEKİ ÖKTEN'E VEDA - FOTO GALERİ

ALİ TAYGUN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANIYOR - FOTO GALERİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!