İki müfettişle özel okulları kapatmayın

Güncelleme Tarihi:

İki müfettişle özel okulları kapatmayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2004 21:12

24 ilde faaliyet gösteren ve sayıları 1399'u bulan özel eğitim kurumlarının sorunları, Antalya'da düzenlenen sempozyumda masaya yatırıldı. Sempozyuma katılan konuşmacılar, 'İki müfettişin kararıyla okulların kapatılması' başta olmak üzere birçok konuyu gündeme getirdi. Özel Öğretim Kurumları Yasası'nın değişmesi gerektiğini vurgulayan sektör temsilcileri, KDV indirimi sözünün de tutulmasını istedi.

Özel Okullar Derneği tarafından Antalya’da 25-27 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen 'Özel Okullar ve Eğitim Yönetimi' Sempozyumu’nda özel okulların sorunları ele alındı. 24 ilde faaliyet gösteren, Türkiye'deki oranı yüzde 2'lere yaklaşan ve sayısı 1399 olan kurumların sorunlarının ele alındığı sempozyuma bilim insanları ve özel okul kurucuları katıldı.

Dernek Başkanı Rüstem Eyüboğlu, 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası'nın değişmesi için hükümetten yardım istedi. Eyüboğlu, özel öğretim kurumları odasının da gündeme alınarak, bir an önce açılmasını istedi. Eyüboğlu şunları söyledi:

‘‘İki müfettiş kararıyla okul kapatılmasını içimize sindiremiyoruz. Hukuk devleti okulları kapatsın. Yarım trilyon liralık yatırım yapılan yerler 2 saat içinde kapatılırsa yazık olur.’’

Toplantıya katılanlar şu görüşleri dile getirdiler:

İbrahim Arıkan (ÖZDEBİR Başkanı): Dünyanın birçok ülkesinde özel öğretim kurumları teşvik edilirken, bizde cezalandırılıyor. Okullara yüzde 8, diğer kurumlara ise yüzde 18 oranında KDV ile ceza veriliyor. Çocuk aynı çocuk. Eğitim teşvik edileceğine, bu duruma düşürülüyor. Maliye Bakanlığı ve Gelirler Genel Müdürlüğü'nün KDV'nin indirilmesi için verdiği sözleri yerine getirmesini istiyoruz. Bu veliye daha ucuz eğitim olarak yansır. Orta halli ailelerin, eğitimden uzaklaştığını söylüyoruz. Ama, buna destek vermiyoruz.

Emin Kirpi (Talim Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı): Türkiye'de 60 bin okul ya da kurum yöneticiliği yapan müdür var. Bir testte başarılı olan daha başarılı olacak mı? Biz de bu nedenle sınavları kaldırdık. Sadece müdür yardımcılarını mesleğin başında sınav yaptık. Yerel yöneticiler önemli. Biz, İstanbul'un herhangi bir ilçesindeki problemi, oradaki yönetici kadar bilemeyiz. Özel okullar da yönetici yetiştirme bakımından bilgi ve tecrübelerini paylaşmalı.

BİLGİNİN YORUMU

Cüneyt Ülsever (Hürriyet Gazetesi Yazarı): Artık, bilgiye ulaşmanın maliyeti sıfıra yaklaşıyor. Bilgi sahibi olmak değil, bilgiyi farklı yorumlamak önemli. Piyasada marjinal getirisi olan tek şey, farklı olmak. Dünya içiçe giriyor. Bilgi sürekli yenileniyor. Bu bağlamda okulların kendisine çeki düzen vermesi lazım.

Prof.Dr. Colin Brock (Oxford Üniversitesi): İngiltere ve çoğu ülkede öğretmen eğitimi kamu tarafından gerçekleşiyor. İngiltere'de 5-16 yaş arası nüfusun yüzde 10'u özel okullara gidiyor. Ülkemizde tek özel üniversite var.


Eğitimin iyi örnekleri


Eğitim Reformu Girişimi tarafından düzenlenen 'Eğitimde İyi Örnekler Konferansı 2004' Sabancı Üniversitesi'nin Tuzla'daki kampusunda yapıldı.

Öğretmen, yönetici, sivil toplum gönüllüleri ve MEB görevlilerinin biraraya geldiği konferansın açılışında Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tosun Terzioğlu ve İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof.Dr. Üstün Ergüder birer konuşma yaptı.

Konferansta 89 kurumdan gelen toplam 240 başvuru arasında seçilen örneklerin çoğu öğrencilerin eleştirel düşünme beceri ve tutumlarını geliştirmelerine olanak sağlamayı amaçlıyor. Bu amaçla da alternatif uygulama ve materyaller geliştiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!