İki hâkime resen soruşturma

Güncelleme Tarihi:

İki hâkime resen soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2015 01:23

PARALEL yapı iddiasıyla yürütülen soruşturmada tahliye kararı sonrası Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) devreye girdi. Teftiş Kurulu Başkanı’nın emri ve “denetim yetkisi” kapsamında önceki gece jet hızıyla müfettiş görevlendirildi.

Haberin Devamı

HSYK 1. Daire Başkanı Halil Koç, Hürriyet’e, “Yaşanan kurgulanmış, organize, hukuki kaos yaratmaya dönük bir eylemdir. HSYK olarak hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz” dedi.

HSYK müfettişi, sanık avukatlarının reddi hâkim itirazlarını kabul eden İstanbul 29’uncu Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Metin Özçelik ve tahliye kararlarını veren İstanbul 32’nci Asliye Ceza Hâkimi Mustafa Başak hakkında “ön rapor” hazırlayacaklar. Müfettişler iki hâkimin de yetkisiz olarak, dosyayı hiç görmeden ve hiçbir inceleme yapmadan karar verdikleri iddiasıyla soruşturma yapıyorlar. İki hâkimle ilgili “ön rapor” doğrudan soruşturma ve açığa alma işlemlerini yapan HSYK 2. Daire’ye jet hızıyla sunulacak.

51 dilekçeyi görüşüp tümünü karara bağlayan 29’uncu Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi, bir günlük muhabere nöbetinde, önünde dosya olmadan ve yetkisi olmadığı için UYAP’tan girip dosyayı göremeden karar verdi.
Muhabere nöbeti tutan hâkimler, taşradan gelen talimatları karara bağlıyor. Soruşturma aşaması işlemleri konusunda yetkili hâkimler sadece sulh ceza hâkimleri ve reddi hâkim müessesesi de soruşturma değil kovuşturma yani yargılama aşamasında işliyor. Hâkim kararı vermeden önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan dosyayı istedi. Ancak, başsavcılık soruşturma aşaması işlemlerinde sadece sulh cezaların yetkili olduğu ve yetkisiz bir mahkemenin bu dosyayı isteyemeyeceği gerekçesiyle dosyayı göndermedi. Hâkimin görüş istediği sulh cezaların hiçbiri de görüş vermedi. Hâkim dosyayı görmeden sanık avukatlarının dilekçeleri çerçevesinde karar verdi.

DOSYAYI GÖRMEDEN KARAR

Tahliye kararlarını veren 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi’ne de aynı şekilde sanıkların soruşturma dosyası verilmedi ve UYAP’tan da dosyayı yetkisi olmadığı için göremedi. Her iki hâkimin de dosyayı fiziki olarak ve UYAP’tan da incelemeden ve suç vasfına bakmadan genel ifadelerle karar verdikleri bildirildi.

DERHAL GEREKEN YAPILACAK

Ön raporu değerlendirecek olan HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, Hürriyet’e en kısa sürede karar vereceklerini belirterek şöyle dedi:

“Son yaşadıklarımız tamamen yargının saygınlığını, toplumdaki güvenilirliğini sarsmaya ve yargıda kaos yaratmaya dönük bir olaydır. Bir hâkim düşünün; şüphelilerin neyle suçlandığı bile göremeden hiçbir inceleme yapmadan tutuklamaya muhatap 60-70 kişinin neyle suçlandığının delillerine dosyayı hiç görmeden karar veriyor. Bu hâkimin yapacağı bir iş değil. Ön rapor geldiğinde gereken derhal yapılacak.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!