İki din bir top

Güncelleme Tarihi:

İki din bir top
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2013 01:37

Edirne, önümüzdeki günlerde yapılacak imamlar ve rahipler arasındaki futbol maçına hazırlanıyor. Organizasyon sahibi Dar’ül Hadis Camisi imamı Mahmur Eroğlu ve Sveti Georgi Bulgar Kilisesi rahipi Aleksandır Çıkırık. İki din görevlisi, sıcak ilişkileriyle örnek oluyor.

Haberin Devamı

EDİRNE doğumlu Aleksandır Çıkırık, şehirdeki iki Bulgar kilisesinden biri olan 133 yıllık Sveti Georgi Kilisesi’nin rahibi. Çıkırık, baba mesleğini devam ettirmek için Sofya’daki İlahiyat Fakültesi’ne gidip gönüllü atamayla 2000 yılında Edirne’deki Sveti Georgi Kilisesi’ne gelmiş. İlk başlarda işi kolay olmamış. Örneğin, durumu kötü olan kilisenin restorasyonu için epey uğraşmış. Ancak yılmamış; “Trakya’da insanlar aynı hamurdandır” diye başlıyor anlatmaya: “Ama herkes yıllarca birbirlerine öcü gibi baktı. ‘Bu cevizi kırmak lazım’ diye düşündüm ve bir diyalog kurulsun istedim.” Maç fikrinin nasıl ortaya çıktığını sorduğumda öncelikle “‘İmam’ değil ‘hoca’ diyoruz” diye beni düzeltiyor. Sonra “Mahmut Hoca’yla beraber konuşalım. Ben de onu hiç ziyaret edemediğim için mahçuptum zaten” diyor ve Mahmut Eroğlu’nun 16 yıldır imamlık yaptığı Dar’ül Hadis Camisi’ne gidiyoruz.

Haberin Devamı

RAHİP İFTAR DAVETİNDE İMAM KİLİSEDE ZİYARETTE

Eroğlu bizi güler yüzle cami kapısında karşılıyor. Çıkırık’la ilişkileri seneler öncesine dayanıyor. Eroğlu nasıl tanıştıklarını şöyle anlatıyor: “Ortak arkadaşlarımız vardı. Aynı mahallede okuyup, aynı sıraları paylaşmışlar. Birkaç defa iftar davetlerinde karşılaştık. Bunun dışında ilk defa 5 yıl önce 7-8 imam arkadaşımla kiliseye ziyarete gittik. Biz kiliseye çok girmiş insanlar olmadığımızdan bizi gezdirdi. Resimlerin ne anlama geldiğini anlattı. Aleks, şehrimizin bir insanı. Komşuluk münasebetlerimizi en iyi şekilde samimi ortamlarda yürütmemiz gerekiyor.” Çıkırık da, “İftar sofrası ,farklı insanlar geldikçe zenginleşir” diye ekliyor.

‘HİÇBİR DİN DİĞERİNE KÖTÜ GÖZLE BAKMAMALI’

Rahipler ve imamlar arasında bir futbol maçı organize etme fikri de birkaç ay önce ortaya çıkmış. Anlatmaya başlamadan bu sefer Eroğlu beni uyarıyor: “Medyada ‘papazlar’ diye çıktı ama ‘papaz’ değil ‘rahip’ demek gerekiyor” ve devam ediyor: “İslam’ın sevgi, barış ve hoşgörü dini olduğu mesajını vermemiz için önemli.” Çıkırık araya girerek tamamlıyor: “Sadece İslam’ın değil tüm dinlerin demek gerekiyor. Hiçbir din diğer dinlere kötü gözle bakmamalı. Etkinliğe politik gözle bakmadık. Trakya’da futbol çok seviliyor. Burada herkes hocayı yalnızca camiye gider gelir, başka sosyal faaliyeti yoktur zannediyor. Aynı şekilde beni de. Ama durumun bu olmadığını öne çıkaran yok. Biz bir ilk olmak istedik Devamının geleceğini umuyoruz.”

Haberin Devamı

Deplasman Bulgaristan’da

Maçın tarihi henüz belli değil Edirne’deki imamlardan oluşacak takım hazır. Hatta antrenmanlara başlamışlar. Bulgaristan’daki kiliselerden gelecek rahiplerin kadrosuysa 24 Kasım’da yapılacak bir toplantı sonrasında patrikhane tarafından belirlenecek. Çıkırık, Edirne’deki maçtan sonra bu sefer rahiplerin ev sahipliğinde Bulgaristan’da bir deplasman maçı yapılmasını da arzu ettiklerini söylüyor.

Formada da anlamlı mesaj

ORGANİZASYONA Edirne Valiliği, Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Edirne Gönüllüleri Derneği sponsor olacak. Mahmut Eroğlu, maçta formaların arkasına yazdırılacak sloganlarla organ bağışına da dikkat çekileceğini söyledi: “Bunun için önce Aleks’e ‘Sizin dinde organ bağışı caiz midir?’ diye sordum. ‘Bizde de sorun yok’ deyince projeyi hayata geçirmeye karar verdik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!