İki bakana gensoru

Güncelleme Tarihi:

İki bakana gensoru
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2016 11:22

HDP’nin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu hakkında verdiği gensorunun ardından CHP de, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya karşı iki yeni gensoruyu Meclis gündemine getirdi

Haberin Devamı

CHP, “Eğitim öğretim faaliyetlerini kimi vakıf ve derneklere protokollerle devrederek eğitimin niteliğini düşürdüğü, çocuklara yönelik istismar vakalarının artmasına neden olduğu ve yönetme gücünü kaybettiği” gerekçesiyle Navcı Acı; “Ankara ve İstanbul’daki 4 terör saldırısı öncesinde gerekli önlemleri almadığı” gerekçesiyle de Efkan Ala hakkında gensoru açılmasını talep etti. Önergeler Anayasa gereği zorunlu olarak Genel Kurulda ele alınarak görüşülecek. Gensoru önergelerinde Avcı’ya yönelik özetle şu eleştiriler yer aldı:

DOGMATİK 231 PROTOKOL

“2002 yılından sonra eğitim politikamız çağdaş, bilimsel, laik eğitim normlarından uzaklaşılarak, dogmatik bir yapıya doğru evrilmiştir. Bu anlayışla vakıf, dernek ve cemaatler eğitim sisteminde etkin bir rol almaya başlamışlardır. 2010 yılından sonra bazı vakıf ve derneklerle çeşitli protokoller imzalanmış, bu yapıların örgün ve yaygın eğitim kurumlarında etkin olmalarının önü açılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, çeşitli kurumlarla bilinen 231 protokol imzalamıştır. Ensar, TÜRGEV, Birlik, Hayrat, Hizmet Vakıfları MEB’in protokol yaptığı, okullarda faaliyet yapmalarına izin verdiği başlıca vakıflardır. Bu kurumların neredeyse tamamı Bakanlar Kurulu kararı ile vergiden muaf vakıflar arasına alınmıştır. Eğitimin planlanması adı geçen vakıfların güdümünde ve yönlendirmeleri ile gerçekleşmektedir.

Haberin Devamı

BAKANLIK BİLİNÇLİ YAPTI

Eğitim ortamlarında çocukların intihar ettiği, uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığı, yaşanan cinsel istismar vakalarının sistematik olarak arttığı, bu vakaların ya farkına varılmadığı ve yahut görmezden gelindiği süreçler yaşanmaktadır. Denetimsiz yapıdan güç alan bu vakıf ve dernekler, her türlü istismara, açtıkları evlerde ve yurtlarda uygun ortamlar bulmuşlardır. Ne yazık ki bu ortam bilinçli olarak Milli Eğitim Bakanlığınca yaratılmıştır. Anayasamızın 174’üncü maddesi ile koruma altına alınmış Devrim Yasaları arasında yer alan Tevhidi Tedrisat Kanunu, dini eğitim odaklı alternatif bir eğitimin verilmesini engellemiştir. AKP hükümeti, Milli Eğitim Bakanlığı kaçak ve yasal dayanağı olmayan ev, yurt, eğitim merkezi açılmasına, korunup kollanmasına sessiz kalarak suça ortak olmuşlardır.”

Haberin Devamı

ACİZ DEVLET KONUMU

Ala hakkındaki gensoruda ise Türkiye’nin uluslararası terör örgütlerinin yaşam alanı haline getirildiği savunuldu. Önergede, “Türkiye’yi aciz bir devlet konuma düşürmelerine ortam hazırlanmıştır, Türkiye, terör korkusundan sokaklarında insanların dolaşamadığı, spor müsabakalarının yapılamadığı, tüm uluslararası organizasyonların iptal edildiği bir ülke haline dönüştürülmüştür” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!