İki ABD'li subayı vuran Afgan bir polis

Güncelleme Tarihi:

İki ABDli subayı vuran Afgan bir polis
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2012 12:45

Afganistan'da iki ABD'li askeri danışmanı vuran kişinin bir polis memuru olduğu düşünülüyor. Zanlı bütün ülkede aranıyor.

Haberin Devamı

Afganistan'daki NATO'ya bağlı Bagram Hava Üssü'nde Kur'an-ı Kerimlerin de aralarında bulunduğu dini kitapların yakılması üzerine başlayan eylemler 5'inci günü geride bırakıyor.

Başkent Kabil'deki iki ABD'li askeri danışmanın öldürülmesi olayıyla ilgili olarak Afganistan İçişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, polis istihbarat servisinde görevli 25 yaşındaki Abdul Sabur'un saldırının faili olduğu ihtimali üzerinde durulduğu bildirildi.

Saldırının ardından kayıplara karışan Sabur'un kısa bir süre önceye kadar üst düzey polis yetkililerinin şöförü olduğu, 2010 yılında polis memuru olarak görev yapmaya başladığı belirtiliyor. İçişleri Bakanlığı, Sabur'un yakalanması için geniş çaplı bir operasyon başlatıldığını ve ailesinin gözaltına alındığını duyurdu.

Haberin Devamı

Afgan yetkililer, dün bakanlık binasındaki silahlı saldırıyı bir Batılının düzenlediği belirtmiş, NATO sözcüsü Yarbay Jimmie Cummings, olayla ilgili olarak edinilen ilk bilgiler doğrultusunda, saldırıyı düzenleyenin bir Batılı olmadığını söylemişti.

NATO ÜSSÜNE SALDIRI
Açıklamanın yapıldığı saatlerde ülkenin kuzeyindeki Kunduz eyaletinde bir NATO üssü bombalı saldırıya uğradı. Üssün önündeki eylem sırasında, kimliği belirlenemeyen bir kişinin, ABD'li askerlere doğru el bombası attığı ve saldırıda yedi askeri eğitmenin yaralandığı bildirildi. Yerel kaynaklar, askerlerin karşı ateşinde iki sivilin hayatını kaybettiğini, altı kişinin de yaralandığını duyurdu. Saldırıyı doğrulayan NATO kaynakları, olaydaki yaralı ve ölü sayısı hakkında bilgi vermedi.

KARZAİ: AFGANİSTAN'IN DÜŞMANLARI
Televizyondan halka seslenen Karzai, "Düşmanlarımızın bu durumu kullanmasına izin vermemeliyiz" dedi.

Olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğine işaret eden Karzai, Afgan halkına soruşturmanın tamamlanmasını beklemeleri ve sağduyu ile hareket etmeleri çağrısında bulundu.

Bagram üssü yakınlarındaki bir gözaltı merkezinin kütüphanesinde bulunan Kur'an-ı Kerimler ve diğer dini kitapların aşırı dincilerin mesajları ve yazılarını içerdiği gerekçesiyle yakılmasının ardından ABD Başkanı Barack Obama ve Savunma Bakanı Leon Panetta, Karzai'den özür dilemişti. Ülke genelinde yapılan protesto gösterilerinde 4'ü Amerikan askeri, 30 kişi yaşamını yitirdi. Afgan İçişleri Bakanlığına düzenlenen silahlı saldırıda iki Amerikan askeri görevlinin öldürülmesi üzerine NATO, bakanlıklarda görevli tüm personelini geri çağırdı.

Haberin Devamı

ABD'DEN AÇIKLAMA
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Afganistan ile süregiden ortaklığa devam edileceği belirtildi. Beyaz Saray açıklamasında "Karzai'nin barışı cesaretlendiren ve sağduyu çağrısı yapan ifadeleri destekliyoruz" sözlerine yer verildi.

Afganistan'da iki ABD'li askeri danışmanın öldürülmesine tepki gösteren Pentagon olayı "kabul edilemez" olarak değerlendirmiş ve Afganistan yönetimine "ülkenizdeki personelimizi daha iyi korumalısınız" mesajı iletilmişti. Afganistan İçişleri Bakanlığı yetkilileri ise iki ABD'li danışmanın öldürüldüğü olayla ilgili bir çalışanlarının "şüpheli" olduğunu duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!