İİT Genel Sekreteri kritik zirve öncesi sadece Hürriyet'e konuştu

Güncelleme Tarihi:

İİT Genel Sekreteri kritik zirve öncesi sadece Hürriyete konuştu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2012 13:14

İslam İşbirliği Teşkilatı, Suriye’de giderek kötüleşen durumu görüşmek üzere önümüzdeki hafta en üst düzeyde, hükümet ve devlet başkanları düzeyinde olağanüstü zirve toplantısı yapacak.

Haberin Devamı

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün temsil edileceği zirve öncesinde, sadece Hürriyet’e konuşan İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye konusunda kritik uyarılarda bulundu. İhsanoğlu, “ateşe körükle gidilmemeli” mesajı verdi.

 

/images/100/0x0/55eae4c2f018fbb8f89d7ae5
İhsanoğlu, telefonla Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Zirvede Suriye’deki durumun görüşülmesi kaçınılmaz bir durum. Bu kadar kan akıyor, bir ülke çatırdıyor. Konu Pazartesi günü Bakanlar toplantısında ele alınacak. Yaşanan bu olağanüstü durum masaya yatırılacak, tartışılacak, bir karara varılacak” dedi.

 

Haberin Devamı

“ENDİŞELİYİZ...”

Tüm İslam dünyasının Suriye’de yaşananlardan “çok endişeli” olduğunu vurgulayan İhsanoğlu, “Gittikçe artan bir hızla kan dökülüyor Suriye’de. Rejimin kendi vatandaşlarını bombalaması, tanklarla öldürmesi çok büyük bir insan hakkı ihlali. Yapılanlar tolere edilir gibi değil. İslam ülkelerinde infial var. Bu akan kanın durdurulması lazım” diye konuştu.

 

İSLAM ÜLKELERİNE “ABİDEVİ” KARARGAH

İslam İşbirliği Teşkilatı, Cidde’deki genel merkezini yeniliyor; Yeni binanın projesi kesinleşti.

İŞTE İSLAM ÜLKELERİNİN YENİ KARARGAHI / FOTO GALERİ

Bina, Cidde’de Suudi Arabistan Kralı’nın bağışladığı i bin metrekare alan üzerine kurulacak. İnşa edilecek yeni binayı “abidevi” olarak niteleyen Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu, “çok heyecanlıyım” diyerek, şöyle konuştu:

“İslam mimarisi ile moderniteyi birleştiren bir proje seçildi. Abidevi bir bina olacak. Proje bin metrekare arsa üzerine kurulacak. Arsa, bağışlanarak tapusu teşkilat üzerine geçirildi. Şimdiki adım, inşaat için ihaleye çıkılması”.

Yeni genel merkez binasının “teşkilat için tarihi bir adım” olduğunu vurgulayan İhsanoğlu, süreci de şöyle anlattı:

“Majesteleri Kral ile uzun bir görüşmemiz oldu iki gün önce. 2005’ten beri üzerinde çalışıyorduk. Uluslararası bir yarışma yaptık. 2006’da 100 kadar mimarlık bürosu proje sunarak katıldı. İçinde benim de bulunduğum uluslararası bir jüri oluşturuldu. Hatta Türkiye’den de jüride rahmetli Turgun Cansever yer aldı. 100 teklifi önce 20’ye, sonra 10’a, son olarak da beşe indirdik. En sona kalan beş arasından da seçimi yaptık.”

“ATEŞİ SÖNDÜRMEZSEK, ORTADOĞU YENİDEN ŞEKİLLENİR...”

Haberin Devamı

Ortadoğu’nun Birinci Dünya savaşının ardından, son bir asırdır en zor günlerini yaşamakta olduğuna dikkat çeken İİT Genel Sekreteri, “ Bu ateşi söndüremezsek, Ortadoğu’nun yeniden şekillendirilmesi demektir. Bu durum, herkesin sıkıntıya düşmesi anlamına gelir. Bu durumu çözebiliriz. Yeter ki iyi niyetle, siyasi irade olsun.” Dedi.

 

“Ortam gergin” diye devam eden İhsanoğlu, şu mesajı verdi; “Bu gerginliği azaltmak gerekiyor. Ateşe körükle gidilmemesi gerektiğine inanıyorum.”

 

“MYANMAR İÇİN İİT ADINA ÖZEL TEMSİLCİ GÖNDERİYORUZ”

İİT zirve toplantısında ele alınacak bir başka konunun Myanmar’daki Arakan Müslümanlarının durumu olduğunu söyleyen İhsanoğlu, “Bu sorun, son birkaç ayın, son bir yılın sorunu değil. Çok uzun süreden beri devam eden bir insan hakları meselesi. Ve tüm dünya çok uzun süreden beri buna göz yumuyor” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Zirve öncesinde Endonezya eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yusuf Kalla’nın, İİT’den bir Genel Sekreter yardımcısıyla birlikte, “İİT özel temsilcisi” sıfatıyla görüşmelerde bulunmak üzere bölgeye gönderileceğini de kaydeden İhsanoğlu, Kalla’nın yazacağı raporun önümüzdeki hafta zirve toplantısında liderler tarafından da ele alınacağını kaydetti. İhsanoğlu, “Yusuf Kalla, beraberinde bir genel sekreter yardımcıyla gidecek. Problemin nasıl çözüleceğine ilişkin görüşmelerde bulunacak. Ayrıca gönderilen insani yardımların dağıtımı konusunu da görüşecek. Çünkü Myanmar makamları bu yardımların dağıtımına müsaade etmiyor” dedi.

 

Arakan Müslümanları konusunda İİT’nin çok uzun zamandır çalıştığına da dikkat çeken Genel Sekreter, “Ben göreve başladığım günden itibaren tüm dünyadaki İslam topluluklarını, azınlık durumdaki İslam toplulukları üzerine eğildim. Azınlar dairesi aktif görev yapmaya başladı. Arakan Müslümanlarının kurdukları örgütler geçen yıla kadar çok dağınık haldeydi. Bunları, İslam İşbirliği Teşkilatı şemsiyesi altında birleştirdik. 25 kadar kuruluşu, müşterek çalışmaya ikna ettik, bir anlaşma imzalamamalarını sağladık” dedi.

 

Haberin Devamı

Mektuplar etkili oldu. Tüm dünya kamuoyu harekete geçti. BM Genel Sekreteri, İnsan Hakları Komisyonu, UNHCR yetkilileri harekete geçtiler. İnsan Hakları Konseyi’nin bir inceleme ziyareti olacak.

 

Myanmar Cumhurbaşkanı da kendisine yazdığım mektuba verdiği yanıtta, beni temaslar için davet etti.

 

Nobel ödüllü mektuptan sonra ilk defa konuşmasında azınlıklardan bahsetmeye başladı. Mektupta kendisine insan hakları bütüncül bir meseledir. Bir tarafı ele alıp, diğer taraftan hiç bahsetmemek insan hakları değerleri ile bağdaşmaz diye yazmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!