İhsanoğlu: İKÖ'nün amacı, BM'nin ateşkes için toplanması

Güncelleme Tarihi:

İhsanoğlu: İKÖnün amacı, BMnin ateşkes için toplanması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2006 20:43

Haberin Devamı

Orta Doğu'daki gelişmeleri ele almak için Kuala Lumpur'da yarın hükümet ve devlet başkanları düzeyinde gerçekleştirilecek “Olağanüstü Yürütme Kurulu Toplantısı” için Malezya'ya gelen İhsanoğlu ve beraberindeki heyet, temaslarına başladı.

İnsanoğlu, yaptığı açıklamada, yarın örgüte üye 18 ülkenin devlet, hükümet başkanları ya da üst düzey yetkililerinin bir araya gelmesinin çok önemli bir hadise olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Burada bir araya gelecek ülkeler, sırf kendi ülkelerini değil 1,5 milyar insanı temsil ediyorlar. Ve buradan çıkacak tavsiyelerin ve kararların çok önemli siyasi ağırlığı olmalıdır. Yarın çıkması gereken en önemli şey, ateşkesin bir an önce çıkarılması için Güvenlik Konseyi'nin yeniden toplanması kararıdır. Ayrıca acil ateşkes çağrısı yapılması ve buna uyulması gerekir.

Haberin Devamı

İkincisi de esirlerin değiş tokuş edilmesi gerekliliğidir. Lübnan hükümetinin bütün topraklarında hükümranlığını gerçekleştirmesi diğer önemli bir noktadır. Ateşkesin yapılmasından hemen sonra BM'ye bağlı çok uluslu gücün gönderilmesi gerekir. İsrail, Şebaa çiftlikleri de dahil olmak üzere bütün işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerekir.”

İhsanoğlu, Ortadoğu'da bu savaşın devam etmesinin kimsenin çıkarına olmadığını belirterek, bu savaş ateşinin herkese ulaşabileceğini vurguladı.

İslam dünyasının kendi hissiyatını, kendi fikriyatını ifade etmesi gerektiğini kaydeden İhsanoğlu, şöyle devam etti:

“İslam ülkelerinin batı dünyası üzerinde, ABD üzerine siyasi tesirini göstermesi lazım. Çünkü, Güvenlik Konseyi batılı ülkelerin blokajı halinde. Hiç kimsenin bu ihtilafın bu şekilde devam etmesinden ümit beklemesi mümkün değildir. Irak'ta olan hadiseleri görüyoruz. Yanlış müdahaleler hep zincirleme reaksiyonlar yaratıyor. Lübnan'daki hadisenin yeni zincirleme reaksiyonlara vesile olmamasını diliyoruz. Bir an evvel ateşkesin sağlanması lazım.”

İhsanoğlu, yarın yapılacak toplantıda, İslam ülkelerinin siyasi iradelerini daha aktif bir şekilde kullanmalarının talep edileceğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!