İhmaller Harun’u ölüme götürdü

Güncelleme Tarihi:

İhmaller Harun’u ölüme götürdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 11:52

DİYARBAKIR'daki Kazım Karabebir İlköğretim Okulu 6'ıncı sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Harun Akın'ın, öğretmenlerinin KESK eylemine katılması üzerine oynamaya gittiği yerde DSİ'nin düştüğü açık su kanalında boğularak öldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Merkez Bağlar İlçesi Yeniköy semtinde oturan Harun Akın, KESK'in ülke genelinde iş bıraktığı 26 Mayıs çarşamba sabahı okula gitti. Akın, öğretmenlerin eyleme gitmesi üzerine boş olan derse girmeyerek sınıf arkadaşları Mahsum Emsem, Sedat İnan ve Osman Şenol ile okul çevresinde gezmeye başladı. Okula yaklaşık 500 metre uzaklıktaki Mazarlık Parkı'na giden çocuklar burada DSİ'nin atıl durumdaki sulama kanalı yanına geldi.  Bir süre kanal etrafında gezen çocuklardan Harun Akın, kanalın yanında oturdu.

Beraber olduğu arkadaşlarının uyarısı üzerine ayağa kalkmak isteyen Akın, ayağının kayması sonucu yaklaşık 4 metre derinlikte olduğu belirtilen su kanalına düştü. Akın'ı kurtarmak için arkadaşlarından Masum Emsem suya atlarken, diğer aradaşları yardım istemek için çevredekilerin yanına koştu.  Emsem, tüm çabalarına rağmen arkadaşını kurtaramadı. Bu sırada diğer çocukların ulaştığı mezarlıkta mermercilik yapan Mehmet Özkaplan da kanala atlayarak çocukları çıkarmak istedi. Özkaplan, suda bulunan çocuklardan önce Harun Akın'ı ardından Masum Emsem'i çıkardı.

Haberin Devamı

Haber verilen 112 Acil Servis görevlileri gelerek Akın'a müdahalede bulundu. Ancak Akın, tüm müdahaleye rağmen öldü. Yeniköy Mezarlığı'nda mermercilik yapan Mehmet Özkaplan, çocukları güçlükle sudan çıkardığını belirterek, şöyle dedi:
"Bu kanalda daha önce de 2 çocuk boğularak yaşamını yitirdi. Onları da kurtarmaya gitmiştim. Ama başarılı olamadım. Bildiğim bu kanalda bugünü kadar boğularak ölen çocuk sayısı 3 oldu."

Boğularak ölen Harun Akın'ın inşaatlarda çalışan 4 çocuk babası Mehmet Selim Akın, yetkililerden DSİ kanalının kapatılmasını istedi. Baba Akın, "Benim ciğerim yandı başkalarının yanmasın. Başka çocuklar ölmesin. Ben davada açsam da oğlum geri gelmeyecek. Ama bu kanal ne olur kapatılsın" dedi.

Anne Pirozi Akın, 4 çocuğundan Harun'u kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken, öğretmenlerine sitemde bulundu. Anne Akın, oğlunu olay günü Türçe dersinden yazılısı olduğunu ve hazırladığı kahvaltısını yedirdikten sonra okula gönderdiğini anlattı. Oğlunun her sabah kahvaltı sofrasını kendisinin kaldırdığını ancak o gün toplamadığını anlatan Akın, "Oğlum çok uyumlu bir çocuktu, kötü alışkanlıkları yoktu. Okuldan kaçmazdı. Ben oğlumu okulda biliyordum. Ama o gün öğretmenler eyleme gitmiş. Bütün okullardan, öğretmenlerden isteğim, okul olmadığı zaman ailelere haber versinler. Benim telefon numaram var, arayıp 'Ders, okul yok' diyebilirlerdi. Ben oğlumu okulda biliyordum. dışarıda olduğunu bilseydim arar, peşine düşerdim. O kanalın kapanmasını istiyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

DSİ kanalında boğularak yaşamını yitiren Harun Akın'ın arkadaşları mezarını ziyaret ederek, gözyaşları döktü. DSİ 10'uncu Bölge Müdürü Turkay Özgür, kanalın 1994 yılında bir bölümünün 2002 yılında diğer kısımla birlikte tamamen sulamaya kapatıldığını söyledi. Sulama kanalının şehir imar planı içerisine girdiği için tarım arazisi bölgesinden çıktığını anlatan Özgür, 2007 yılında valiliğin talebi ile kanalı atıklardan temizlediklerini söyledi. Sulama kanalının şehir imar planı içerisinde olduğunu ve Milli Emlak Müdürlüğü'ne deviredildiğini belirten Özgür, kanalın belediye sınırları içerisinde olduğu için gereken işlemleri belediyenin yapması gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!