Ä°HD: Ölüm orucunu diyalog çözer

Güncelleme Tarihi:

İHD: Ölüm orucunu diyalog çözer
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2001 15:15

İnsan Hakları Derneği Ankara Şube Başkanı Ender Büyükçulha, ölüm orucu eylemlerinin sona ermesinin,tutuklu ve hükümlülerle diyalog sürecinin başlatılmasıyla mümkün olabileceğini savundu.

Haberin Devamı

Büyükçulha, İHD Ankara Şubesi`nde, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD)Ankara Şube Başkanı Nedim Erkuş ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ``Türk Ceza Kanunu ile Hapishane ve Tevkifhanelerin İdaresi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun`` tasarısının TBMM`de görüşüldüğünü hatırlattı.

Tasarının gerekçesinde, açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri karşısında yaşam hakkının korunması vurgusu yapıldığını kaydeden Büyükçulha, ölüm orucu eylemindeki tutuklu ve hükümlülere yönelik zorla tıbbi müdahalede bulunulmasının hükme bağlanmak istendiğini belirtti.

Büyükçulha, ölüm orucu eylemlerinin sona ermesinin, tutuklu ve hükümlülerle diyalog sürecinin başlatılması ile mümkün olabileceğini ileri sürdü.

Nedim Erkuş da ``Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk`ün, izleme kurullarına müdahale etmediklerini, kurulların bağımsız seçimle oluşturulduğunu`` söylediği hatırlatılarak, bu konudaki görüşünün sorulması üzerine, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

``Ä°lgili yasada, sivil toplum kuruluÅŸlarının cezaevlerini denetlemesi hükme baÄŸlanmıştır. Yani, izleme kurullarının, bu kuruluÅŸların temsilcilerinden oluÅŸması gerekir. Ama, bu temsilcileri, Adalet Bakanlığı bünyesindeki Adalet Komisyonu BaÅŸkanlığı atıyor. Buradan da devletin kendi kendini denetlediÄŸi sonucu çıkıyor ki, bu bir aldatmacadır.`` Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!