‘İhale çetesi’ çökertildi

Güncelleme Tarihi:

‘İhale çetesi’ çökertildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2006 17:52

Son 2 yılda 400'ün üzerinde ihaleyi yasa dışı yollardan kazanan 16 kişilik çete çökertildi.

Antalya'da yaklaşık 3 aydır teknik takiple izlenen ‘ihale çetesi’ üyesi 16 kişinin sorgusu polis tarafından tamamladı. Adliyeye sevk edilen zanlılar arasında, Büyükşehir ve Muratpaşa belediyelerinde görevli 2 işçi ile çok sayıda galerici de bulunuyor.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, son 2 yılda icra dairelerinde yapılan haciz ihalelerini yasa dışı yollarla aldıkları öne sürülen 16 kişilik şebekeyi takibe aldı. İhale çetesinin son 2 yılda, fesat karıştırarak 400'ün üzerinde ihaleyi kendileri ya da kendilerinin belirledikleri kişilerin aldığı belirlendi. ‘Başak’ adı verilen operasyonla, aralarında Büyükşehir Belediyesi'nde işçi olarak çalışan ‘ihale tellalları’ G.İ. ile Muratpaşa Belediyesi'nde işçi olan H.G'nin de bulunduğu H.Ö.T, İ.T, A.T, D.Y, T.H, C.E, S.A, A.E, T.T, O.A, K.H, M.M.D, H.K ve A.Ç'yi ihalelere fesat karıştırdıkları iddasıyla gözaltına aldı.

Zanlılarla birlikte, 2 ruhsatsız tabanca, 150 mermi ve çok sayıda ihale evrakı ele geçirildi. Çete üyelerinin, kendi aralarında da şirket kurduğu ortaya çıktı. Çete üyelerinin tehdit ve baskıyla başka kişilerin girmesini engellediği icra ihalelerinde ihale kazandıkları, daha sonra kazanılan ihale malını kendi aralarında kurdukları şirkette tekrar ihale ederek en çok parayı verene satttıkları öne sürüldü.

ÇETENİN ÇALIŞMA SİSTEMİ

Çetenin çalışma sistemi ise polis kayıtlarına göre şöyle: Çete üyeleri icra dairelerinde açılan hacizli mal ihalelerine girecek kişileri tehdit edip, ilk açık artırmaya girmemesini sağlıyor. Böylece ihaleye sadece çete üyeleri giriyor. İhale edilen otomobil, ev, arsa ve gayrimenkule belirlenen fiyat pahalı bulunuyor ve ihale erteleniyor.

İkinci ihaleye ise yine aynı çete üyeleri giriyor. Bu kez bir önceki ihalede açılan taban fiyat yüzde 60 oranında düşüyor. Yani 100 bin YTL değerinde bir gayrimenkul, ikinci ihalede 40 bin YTL'den fazla veren kişinin oluyor. Çete üyeleri, ikinci ihalede malın gerçek değerinin çok altında para vererek garimenkulü alıyor.

İHALEYE GİRENDEN HARAÇ

İhale çetesinin, bazen satılacak hacizli malı beğenmeyerek ihaleye girmediği, ancak icra malını almak isteyen kişilere ihale öncesi giderek, para istediği de belirlendi. İhaleye çıkan malın değerinin 10'nda 1'ini ihaleye girenden alan şebeke üyelerinin, bu parayı da yine oluşturdukları havuzda toplayıp, daha sonra paylaştıkları saptandı.

BİRBİRLERİNE DÜŞTÜLER

Çete üyelerinin son 6 ayda birbirlerine düştükleri de polis tarafından tespit edildi. Ganimet olarak nitelendirdikleri malları paylaşamayan ve sırayla girilen ihalelerde mal değerinin kimine küçük, kimine büyük gelmesi üzerine çete elemanları arasında kavga çıktığı anlaşıldı. Çete üyelerinin, ele geçirilen 2 ruhsatsız tabanca ile birçok kez birbirlerini korkutmak için ateş ettiği vurgulandı.

Poliste sorguları tamamlanan 16 zanlı adliyeye sevk edilirken, soruşturma kapsamında 19 kişinin daha gözaltına alınıp, sorgulanacağı açıklandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!