İnsülin iğnesi ve iğne vurulmak orucu bozar mı? O Diyanet'in bilgileri

Güncelleme Tarihi:

İnsülin iğnesi ve iğne vurulmak orucu bozar mı O Diyanetin bilgileri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2018 13:53

İğne vurulmak orucu bozar mı hususu, rahatsızlıkları dolayısıyla ilaç almak isteyen vatandaşların araştırdığı konu oldu. İnsülin iğnesi ve rahatsızlıkları için farklı iğneler vurulmak zorunda olan vatandaşlar, iğne vurulmak orucu bozar mı sorusuna yanıt arıyor. Peki, insülin iğnesi ve iğne vurulmak orucu bozar mı? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgiler

Haberin Devamı

Rahatsızlıkları dolayısıyla iğne vurulmak zoruna olan binlerce vatandaş, oruç ibadetinin ilk günlerinde iğne vurulmak orucu bozar mı sorusuna cevap aramaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı orucu bozan ve bozmayan durumlar arasında yer alan iğne vurulmak, şeker hastalığı nedeniyle insülin iğnesi kullanmak ve çeşitli sebeplerle bu iğne yapılmak zorunda kalan vatandaşların araştırdığı konu oldu. Peki, Diyanet'in bilgilerine göre iğne vurulmak orucu bozar mı? İşte, o konunun detayları

İĞNE VURULMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda bulunan cevaba göre;

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.

Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arz ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Haberin Devamı

ŞEKER HASTALARININ KULLANDIĞI İNSÜLİN İĞNESİ ORUCU BOZAR MI?

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

Diğer yandan ehil doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir. Böyle bir kişi, eğer iyileşme ihtimali varsa orucunu daha sonra kaza etmek üzere bırakır; böyle bir ihtimal yoksa Ramazan ayının her günü için birer fidye verir. İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.

BAKMADAN GEÇME!