İğne atıldı yere düşmedi

Güncelleme Tarihi:

İğne atıldı yere düşmedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2012 08:32

1 Mayıs kutlamalarının İstanbul'daki adresi Taksim... Binlerce polis geceden itibaren alandaki yerlerini aldı. 1977 1 Mayıs'ında da açılan 800 metrekarelik dev pankart sabahın ilk ışıklarıyla meydana asıldı. Yollar bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı. Meydan çevresindeki direkler de tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandı. Otobüs duraklarının camları zarar görmemeleri amacıyla söküldü. Meydan, ilerleyen saatlerde adeta iğne atılsa yere düşmeyecek kadar kalabalık oldu. Hürriyet Dünyası başta Taksim olmak üzere önemli merkezlerdeki kutlamaları anı anına izledi.

Haberin Devamı

İğne atıldı yere düşmedi
 

 

DAKİKA DAKİKA 1 MAYIS

 

16:30

Taksim Meydanı'ndaki gruplar dağılmaya başladı. Meydandan ayrılan gruplar İstiklal Caddesi'ndeki kafelere gittiler.  Konuşmalar esnasında havaya konfeti atıldı.

 

15:50

Taksim Meydanı'nda konuşmaların bitmesinin ardından Kardeş Türküler ve Grup Yorum'un konseri başladı. Ancak konuşmaların çok uzaması nedeniyle meydan boşalmaya başladı.

 

Haberin Devamı

14:45
Kutlamalara katılan bazı vatandaşlar, aileleriyle birlikte Taksim Gezi Parkı'nda piknik yaptı. sıcaktan bunalanlar da parkta uzanarak dinlendi.

 

14:30
Etkinlikte daha sonra 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 1 Mayıs 1977'de ölenlerin isimlerinin tek tek okunmasının ardından katılımcılar da “Burada” diye karşılık verdi.

 

14:10
Sahneye çıkan bir grup tarafından 21 dilde 1 Mayıs ile ilgili selamlama yapıldı. Etkinlikler kapsamında daha sonra Ruhi Su Dostlar Korosu Sahne aldı. Koronun seslendirdiği 1 Mayıs şarkısına katılımcılar da eşlik etti.

 

14:02
Etkinlikte, sahnede bulunan ekrandan geçen ay vefat eden senarist Meral Okay'ın daha önce bir konuşmada “Merhaba bu ülkenin vicdanlı, dürüst, namuslu iyi insanları... Sizleri burada görmekten, sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyorum” dediği videosu gösterildi.

 

14:00
Taksim Meydanı'ndaki kutlamada da Türkiye'nin 101 yerinde olduğu gibi saat 14.00'te 15 saniye sessizliğin ardından bir dakika “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atıldı. Bu sırada sahneden katılımcıların bulunduğu alana konfetiler fırlatıldı.

 

Haberin Devamı

GAZETECİLER DE TAKSİM'DE / WEB TV

 

13:55

1 Mayıs dolayısıyla her yıl Kazancı Yokuşu'nda yapılan anma töreni karanfillerle yinelendi. 1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'ndaki kutlamalarda hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu'nda saygı duruşunda bulunuldu ve Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakıldı. Kazancı Yokuşu ve Atatürk anıtı önündeki anma törenine DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Avukat Eşber Yağmurdereli ve çeşitli sendikaların üyeleri katıldı.

 

ÜNLÜLER 1 MAYIS'TA MEYDANLARDAYDI / WEB TV

 

13:50

Tarlabaşı ve Şişli'den gelenlerin hepsi meydana giremedi. Meydana giremeyen gruplar Gezi Parkı'nı doldurdu.

Haberin Devamı

 

13:20

Taksim Meydanı'nı dolduran binlerce kişi slogan atıyor.

 

12:50

Mecidiyeköy'de yaklaşık 50-60 kişilik grup, işyerlerine zarar vererek Taksim Meydanı'na doğru ilerliyor. Maskeli bir grup, aralarında restoran ve banka şubelerinin bulunduğu birçok işyerinin camlarını taşladı.

 

TİYATROCULAR DA TAKSİM'DE / WEB TV

 

DIŞ BASIN TÜRKİYE'DEKİ KUTLAMALARI BÖYLE GÖRDÜ / FOTO GALERİ
 

12:45
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğünde Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları başladı. The Marmara Oteli önüne, konuşmaların yapılabilmesi ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi için kurulan platformun üst kısmında “Birlik, Mücadele, Dayanışma 1 Mayıs, İşçiyiz, Emekçiyiz, Haklıyız” yazısı yer alırken, iki yanına Türkçe ve Kürtçe “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartlar asıldı. Platforma kurulan dev ekranlardan da önceki 1 Mayıslara ilişkin görüntüler yansıtıldı.

Haberin Devamı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerini, oyuncular Aslı Öngören ve Levent Üzümcü sundu. Sanatçı Mustafa Alabora, etkinlikte Nazım Hikmet'in “Taranta Babu'ya mektup” şiirinden bir bölüm okudu.

Çeşitli pankartların açıldığı kutlamada, 7 dilde “1 Mayıs” yazılı pankart dikkati çekerken, katılımcılar “Biz emekçiyiz, savaşa geçiş vermeyeceğiz”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” şeklinde sloganlar attı.

12:00

1 Mayıs kutlamalarına tiyatrocular da katılıyor. Mecidiyeköy'de biraraya gelen çok sayıda tiyatrocu Taksim'e geldi.

 

11:45
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Meydanı'na gelerek incelemelerde bulundu. Çapkın, ''Bu sene değişiklik olarak Anıt'la ilgili bazı tedbirler aldık. Amacımız Anıt'ın üstüne çıkarak herhangi bir kışkırtmaya sebep olacak görüntüyü vermemek'' dedi.

 

Haberin Devamı

11:35
Gümüşsuyu’nda arama noktalarında grupları ikiye ayırıyorlar. Erkekleri bir taraftan, kadınları  bir taraftan alana alıyorlar. Meslek odaları, halk evleri ve TKP’ye bağlı grupların gelmesi devam ediyor.  

 

11:20
Taksim Meydanı’nda kutlamalarda renkli görüntüler yaşanıyor. Vücudunu bronz renge boyayan bir erkek elindeki çekiçle afişlerdeki işçi figürünü sergiledi. Elindeki onlarca karanfille Kazancı Yokuşu başına gelen bir vatandaş ise "Bunların her biri bir insan" diyerek elindeki karanfilleri Kazancı Yokuşu’na attı. Aynı kişi elindeki kafanfilleri attktan sonra etrafı afişlerle kapatılan Atatürk heykelini işaret ederek , "İyi ki görmüyor Atatürk bunu" dedi.

 11:15

Kortejler Taksim Meydanı'na giriş yapıyor.  Meydan dolmaya başladı.

 

11:00

Taksim Meydanı'na çıkan gruplar, polisin oluşturduğu arama noktalarında didik didik aranıyor. Polis, kontrolün ardından Taksim'e ilerleyişe izin veriyor.

 

TAKSİM'E ÇIKAN GRUPLAR DİDİK DİDİK ARANDI / WEB TV

 

10:50

Şişli'den Taksim'e yürüyen gruplar arasında Fenerbahçeliler, Galatasaraylılar ve Beşiktaşlılar da yer aldı. Pankart açan taraftarlar sloganlar eşliğinde yürüyüşlerini sürdürüyor.

TARAFTARLAR DA 1 MAYIS KUTLAMALARINDAYDI / FOTO GALERİ

 

10:30

DİSK öncülüğünde Şişli Halasgargazi Caddesi'nde toplanan grup, kortej oluşturarak Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.
İş kazalarına gönderme yapan “Unutmadık, unutturmayacağız, iş kazası değil cinayet” ve “1 Mayıs” yazılı pankartlar ile kırmızı beyaz karanfillerden “1 Mayıs” yazısının oluşturulduğu çelenk arkasında toparlanan kortej, Taksim Meydanı'na doğru yürümeye başladı. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de yer aldığı kortej, “Sorumlular artık hesap verecek”, “Direne direne kazanacağız”, “1 Mayıs, işçinin emekçinin bayramı” şeklinde sloganlar atıyor. Kortejin yürüyüş güzergahındaki ara sokaklarda resmi kıyafetli polisler güvenlik önlemi aldı, grup çevresindeki güvenlik ise daha çok sivil kıyafetli polisler tarafından sağlanıyor. Halaskargazi Caddesi üzerindeki bazı dükkanların kepenkleri de kapalı....

10:10
Antikapitalist Müslüman Gençler isimli grup, Fatih Camii'nden Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçtiler.

POLİS DİREKLERE TIRMANILMAMASI İÇİN YAĞ SÜRDÜ / WEB TV

10:00

İşçi Partisi ve diğer gruplar Gümüşsuyu’ndan Taksim'e gidecek. CHP diğer kortejle birlikte gitmeyecek. Stadyumun arkasındaki yoldan alana gidecek.

  

09:45

Kadıköy'de bazı sendikalara üye olan işçi ve memurlar, Taksim Meydanı'nda başlayacak olan 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere yola çıktı. Beşiktaş, Eminönü ve Karaköy İskelesi önünde toplanan gruplar, vapurla karşıya geçerek Taksim'de gerçekleştirilecek olan büyük kutlamaya katılacak. Ellerinde flama ve bayraklarla iskele önüne gelen gruplar, sloganlar atarak vapura biniyor.

 

İSTANBUL'DA 1 MAYIS BÖYLE KUTLANDI / Foto Galeri

 

09:40 

Polis helikopterleri de havadan incelemelerine devam ediyor.

 

09:30

Rusya Komünist Partisi üyesi 10 kişi, ''Sosyalist Komünist için yürüyoruz'' pankartıyla Taksim Meydanı'ndaki yerini aldı.

 

09:20

Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün önünde polis noktası kuruldu. Gelenler kontrol edilip meydana gönderiliyor. 

 

09:15
CHP, Halkın Kurtuluş Partisi, İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği üyeleri İnönü Stadyumunun altında toplanmaya başladı.

TWITTER'DA 1 MAYIS KONUŞULUYOR

 

08:00

Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına Şişli üzerinden yürüyecek Devrimci İşçi Konfederasyonları (DİSK) korteji toplanmaya başladı. DİSK Genel Merkezi ile Şişli Camii etrafında yoğunlaşan gruplar yürüyüşe hazırlanıyor. Şişli Belediyesinin temizlik işçilerinin Şişli Belediyesi pankartı altında yürüyüşe katılırken, çok sayıda tiyatro oyuncusunda sabah 08:00'den itibaren toplanma yerine geldi. 1 Mayıs kutlamalarının Şişli kolunda yer alan tek tip kıyafetleri bir başka grup da dikkat çekti. Grupların saat 10:30 sularında yürüyüşe geçmesi bekleniyor.

SANATÇILAR 1 MAYIS KUTLAMALARINDA / FOTO GALERİ

 

DİSK Genel Merkezi önünde soruları cevaplandıran DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, “En az 1976'daki kadar heyecanlılığımız var. 1976'da DİSK'in önderliğinde Taksim'de kutlanan kitlesel 1 Mayıs'tan ve 1977 katliamından sonra bütün yasaklara rağmen aynı heyecan, irade ve kararlılıkla yola devam ediyoruz” dedi.

 

ŞİŞLİ'DEKİ DİSK KORTEJİ YÜRÜYÜŞE BÖYLE HAZIRLANDI / WEB TV

 

7:30

Dolmabahçe tarafında ilk toplanan grup Halkın Kurtuluş Partisi oldu. Sabah saat 07.30 sıralarında İnönü Stadyumu’nun altında toplanmaya başlayan grup "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm" sloganları attı. Grup bir süre sonra davul eşliğinde halay çekmeye başladı.

 

GRUPLAR DOLMABAHÇE'DE TOPLANMAYA BAŞLADI / WEB TV

 

07:00

Polis sabah 07:00'dan sonra önlem almaya başladı. Aralarında tiyatrocu Ulvi Alacakaptan davardı. Alacakaptan, “Ben sol görüşlüydüm. Müslüman olunca anladım. Antikapitalist Müslümanlıkta da var” dedi.

Esenyurt’ta ölen işçilerin posterleri Fatih Cami’nin duvarlarına asıldı.

Yazar İhsan Eliaçık Esenyurt’ta ölen 11 işçi için gıyabi cenaze namazı kıldırdı. 

 

DİREKLER YAĞLANDI

 

05:30
Kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı'ndaki The Marmara Oteli'nin önüne bir platform kurulurken, meydana çıkan yollar bariyerlerle kapatılarak araç trafiği engellendi. Bomba imha ekiplerince, köpekler ve detektörlerle patlayıcı madde araması yapılan meydan ve çevresindeki direkler de tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandı. Polis helikopterlerinin havadan kontrol ettiği Taksim Meydanı'ndaki yüksek binalara da polisler yerleştirildi. İETT otobüs duraklarının camları da herhangi olumsuz bir durumda zarar görmemeleri amacıyla söküldü.

 

TAKSİM VE ÇEVRESİNDEN GÖRÜNTÜLER / WEB TV

 

05:00
İstanbul'a çevre illerden uçak ve karayoluyla getirilen takviye polisler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde görevlendirdikleri yerlere günün erken saatlerinden itibaren yerleştirildi.

 

04.00

Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları sebebiyle 3 vince asılmak istenirken yırtılan 800 metrekarelik dev afişin asılma işlemi tamamlandı. Üzerinde "1 Mayıs 77 Suçluları Yargılansın" yazan ve dev bir işçi resmi olan afiş gece tamir edildikten sonra Atatürk Anıtı önüne asıldı.

MOSKOVA'DA 1 MAYIS COŞKUSU / WEB TV

 

TAKVİYE POLİSLER İSTANBUL'A GELDİ / WEB TV 

 

GOOGLE EMEKÇİYİ UNUTMADI

 

SİYASİLERDEN 1 MAYIS MESAJI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!