Iğdır’da hüsranla biten 8 Mart eylemi

Güncelleme Tarihi:

Iğdır’da hüsranla biten 8 Mart eylemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2013 00:00

Dünya Kadınlar Günü kapsamında sokaktaki tüm kadınlara çiçek vermek üzere harekete geçen Iğdır Kadın Dayanışması İnisiyatifi, dağıttığı dört karanfilinardından eylemi sonlandırdığını açıkladı.

Haberin Devamı

8 Mart, dün tüm dünyada ve Türkiye’de farklı eylemler ve kutlamalara sahne olurken bu yıl Iğdır’da ilk kez düzenlenen organizasyonlarda buruk bir sevinç vardı. 8 Mart’ın şehirde kutlanması için yoğun çaba sarf eden Iğdır Kadın Dayanışması İnisiyatifi, sokaktaki tüm kadınlara çiçek verme planını sabah saatlerinden itibaren uygulamaya koyarken, Iğdır sokaklarından gün boyu toplamda 4 kadının geçmemesi hayal kırıklığı yarattı.
“Aslında biz önce kapı kapı dolaşarak çiçek verelim diye düşündük. Fakat buralarda ansızın kapı çalınıp ellerinde çiçek olan kadınlarla karşılaşıldığında genel olarak ‘Yok sağ ol, almıcaz çiçek’ denilerek kapı yüzümüze kapatılıyor, durumu anlatamıyoruz” diyen İnisiyatif Sorumlusu Aynur Balardan, sokağı mecburen tercih ettiklerini belirtti. Çiçekleri ulaştırabildikleri 4 kadından 2’sini bakkala giderken, birini yan komşusuna geçerken ve sonuncusunu eşiği süpürürken ardından kapanan kapının önünde yakaladıklarını söyleyen Balardan, bir parça daha hızlı koşabilselerdi 2 kişiye daha ulaşabileceklerini ancak kadınların kendilerini görünce korkarak hızlandıklarını ekledi. Balardan, “Buna da şükür, Muş’ta arkadaşlar 2 kadında kalmışlar” diyerek durumlarının yine de iyi olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

DİĞER İLLERDEN KUTLAMA MANZARALARI

Iğdır’ın yanı sıra Türkiye’nin farklı illerinden de 8 Mart’a ilişkin önemli eylem ve kutlama haberleri gün boyu ajanslara ulaştı. Genel olarak ülkenin her yerinde kadına yönelik şiddet ve tacizin bir an olsun unutturulmadığı organizasyonlarda il il öne çıkan kimi başlıklarsa şöyle:
Batman: Yıllardır ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak bilinen 8 Mart’ın ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olduğunun anlaşılması üzerine ilde bu yıl sadece emekçi kadınlara yönelik şiddet uygulandı.
Çankırı: Bu yıl da törenlerin diğer illere göre sakin geçtiği Çankırı’da kadınlar akşam saatlerinde “Dila Hanım’ın toplumsal hayata etkileri ve içimizdeki Azer’ler” sempozyumunda komşu evlerde bir araya geldi.
İstanbul: Femen’in her an gösteri yapabileceği umuduyla Taksim Meydanı ve Sultanahmet’te toplanan yığınlar, bekledikleri eylemin gelmemesi üzerine “8 Mart’ların da tadı yok artık” görüşünde birleşerek sessizce dağıldı. Şişli’de ise Mustafa Sarıgül’ün 8 Mart konuşması esnasında belediye binasının önünden geçmekte olan 10 kişilik grup aniden fırlatılan çiçeklerin altında kaldı. Çevredeki vatandaşların yardımıyla boğulmaktan kurtulan grup yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.
Trabzon: 8 Mart’ın coşkuyla kutlanmaya başlandığı Trabzon’da öğle saatlerinde kortejin içerisine Fenerbahçeli kadınların sızdığı haberinin yayılmasıyla coşku yerini kavgaya bıraktı.
Şanlıurfa: Şanlıurfa Eşit Yaşamı Destekleme Derneği üyeleri tarafından düzenlenen organizasyonda sokaktan geçen kadınlara çiçek dağıtan altı kişi yıldırım nikâhıyla evlendirilirken, sekiz kişi de töre cinayetine kurban gitti.
Edirne: Bu yılki eylemlerine ziller, düdükler, teflerle bir canlılık getirmek isteyen kadın grubunun kutlamaları, şehir merkezinde ansızın oluşan düğün havasına tüm halkın iştirak etmesi nedeniyle gölgede kaldı.
Balıkesir: 8 Mart’ta değişik ne yapılabileceğini kestiremeyen vatandaşlar, Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşu temsilini sergilemelerinin ardından evlerine çekildi.
Afyon: Afyon dinlenme tesislerinde gerçekleşen kutlamalara mercimek çorbası, kaşarlı tost ve çay damgasını vurdu.
Zonguldak: Kutlamalar için taş kömürü ocağına giden bir grup siyasi parti temsilcisi, çiçek verebilecekleri bir kadın maden işçisi bulma umuduyla madenin derinliklerine doğru indiler. Altı saat kadar önce irtibat kesilen grup için endişeli bekleyiş sürüyor.

Son Dakika!

Haberin Devamı

* Cep telefonundaki büyük tehlike: “Bak sana kimi veriyorum...”
* Türkiye’nin en zengin 100 kişisi listesinde yer alan 54 kişinin sigortalarının asgariden yattığı ortaya çıktı.
* Yozgat’ta ağır sanayi hamlesine hazırlanan genç işadamı şehrin imkânlarını tekrar gözden geçirdikten sonra çakmak dolum büfesi açmakta karar kıldı.
* “Kulağıma hoş gelen her şeyi dinlerim” diyen gencin kimi dinlediğini gizlemeye çalıştığı yine anlaşılamadı.
* Kusmuk ve sütü doğru ölçülerde birleştirmeyi başaran kozmetik firması, bebek kokusu üretmeyi başardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!