İGDAŞ'tan 'verim'li öneriler

Güncelleme Tarihi:

İGDAŞtan verimli öneriler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 14:37

Doğalgaz faturalarındaki artışlar gündemi meşgul ederken, İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş. (İGDAŞ), doğalgazın verimli kullanımına ilişkin bazı tavsiyelerde bulunuyor.

Haberin Devamı

İGDAŞ`ın internet sitesinde, doğalgazın verimli kullanımı için bazı kurallara uymak gerektiği belirtiliyor.

Sitede, doğalgazla ``ev ısıtma`` için şu tavsiyelerde bulunuluyor:

 Çatı izolasyonunuz yetersiz ise, izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken izoleli malzemeler tercih ediniz. Mevcut izolesiz kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kaplayınız.
 Sistemlerinize zaman ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya zaman ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda gaz tüketiminiz en uygun seviyede olacaktır.
 Doğalgaz sobası kullanıyorsanız, soba filtrenizi cihazı kullanmayabaşladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol ediniz, gerekiyorsa değiştiriniz.
 Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizi örtülü tutunuz. Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerini engelleyiniz. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zorunlu olan 100 cm2 net geçişli havalandırma menfezini kesinlikle kapatmayınız.
 Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar ile engellemeyiniz, kapatmayınız.
 Doğalgaz tüketim cihazı satın almak istediğinizde verimi yüksek olanı tercih ediniz.
 Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız. Bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazını ayarlayınız.
 Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyiniz.

Haberin Devamı

SICAK SU VE YEMEK PİŞİRMEK

İGDAŞ`ın sıcak su ile yemek pişirmeye ilişkin önerileri ise şöyle:

 Sıcak Su Termostatınızı 50?C`ye ayarlayınız. Su ısıtma kontrol vanasını ``pilot`` konumuna getiriniz, eğer evden bir hafta veya daha fazla uzak kalacaksanız kapatınız.
 Elle bulaşık yıkarken soğuk su ile durulama yapınız, bulaşık makinesinde yıkama yapıyorsanız makineyi tam dolu olarak çalıştırınız.
 Sıcak su borularının yalıtımını yapınız. Yeni bir su ısıtıcısı alırken enerji verimi yüksek modelini tercih ediniz.
 Eğer pişirme tarifinde belirtilmiyorsa fırınınıza ön ısıtma yapmayınız. Fırın kapağını yemek pişirirken açmayınız. Üst yakıcı alevini tencere veya tavanızın boyutu kadar açınız. Pişirme başladıktan sonra yavaş yavaş kaynatınız. Zaman ve sıcaklık talimatlarına uyarak pişiriniz.  Kullanılmayan ocak gözlerini kapatınız. Pişirme esnasında yemek kaplarını kapalı tutunuz.

Haberin Devamı

ENERJİ TASARRUFU İÇİN YALITIMIN ÖNEMİ...

Sitede, enerji tasarrufu için şu pratik bilgiler yer aldı:

 Kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaklığını en çok 20 Cantigrat konfor sıcaklığına ayarlayınız. Odalarda, masa, sandalye ve yataklarınızı dışduvarlardan uzak tutunuz.
 Güney cephesindeki pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız. Geceleri bu pencereleri panjur, perde ve rüzgarlık ile kapatınız. Geceleri uyurken kalın örtünerek oda sıcaklığını 16 Cantigrat ile 18 Cantigrat`a düşürünüz.
 Gece, gündüz ısınan evleri yüzde 50-55 nemlendiriniz. 18?C ısınan bir odanın nemlendirilmesi ile hissedeceğiniz pratik konfor sıcaklığı 20 Cantigrat`ın üstünde olacaktır.  Nemli hava sıcaklığı daha iyi tutacak, buharlaşma azalacağından vücudunuz daha az ısı kaybedecektir.
 Çok soğuk günlerde özellikle yaşlı ve çocuklar bal, şeker, pekmez ve vitaminle bulundukları sıcaklıktan 2 Cantigrat fazla konfor hissedebilirler.
 Radyatör ile duvar arasında boşluk bırakınız. Kullanmadığınız ev bölümlerinin (oda, kiler, antre ve merdiven) radyatörlerini kapatınız.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!