İdlib'te neler oluyor?

Güncelleme Tarihi:

İdlibte neler oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2017 01:11

Suriye'nin İdlib kentinde hareketlilik sürüyor. Rusya, Türkiye ve İran, Astana süreciyle İdlib'e çatışmasızlık bölgesi kapsamında asker gönderdi Peki, İdlib'te neler oluyor? İşte İdlib'de son durum...

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Reuters'e verdiği mülakatta, geçen ay Rusya'nın girişimleriyle varılan ‘çatışmasızlık’ anlaşmasının bir parçası olarak Türkiye’nin Suriye’nin İdlib bölgesine askeri birlik yerleştireceğini söylemişti. Türkiye, Hatay sınırına askeri sevkiyatını sürdürmeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi sonrası Çatışmasızlık Bölgesine dair görev paylaşımı yapılmasının ardından Kayseri 1. Komando Tugayı İdlib’e asker gönderdi.

SURİYE SINIRINDA İDLİB HAZIRLIĞI

TSK’nın bir süreden beri batıdaki illerden Suriye sınırına yaptığı sevkıyat hız kazandı. Hatay’ın Reyhanlı ilçesine gelen zırhlı personel taşıyıcıları, elektronik haberleşmeyi sağlayan muhabere araçları, ilk yardım personelleri ve araçları, sınır boyunca konuşlanmak için bu hattaki birliklere gönderildi. Suriye’de garantör ülke konumunda olan Türkiye ile Rusya arasında yürütülen teknik görüşmelerin tamamlanmasıyla, çatışmasızlık bölgelerinde kurulacak gözlem noktalarında görev yapacak kuvvetlerin de İdlib’e gitmesi bekleniyor. Astana’da garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran’dan 500’er askerin gözlemci kuvvet olarak görev yapması kararlaştırılmıştı. 

Haberin Devamı

KOMANDO KAYSERİ’DEN

Bir güvenlik yetkilisi Hürriyet’e “İdlib için bu gece (dün gece) önemli” dedi.

Türk askerinin İdlib’de görev almasıyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın bugün bir açıklama yapması bekleniyor.

İdlib için görevlendirilen Türk askerlerin önemli bir kesiminin Kayseri 1. Komanda Tugayı’ndan olduğu bildirildi. Diğer bölgelerden askerlerin de sınır hattında konuşlandığı belirtildi. Kayseri 1. Komando Tugayı, El Bab’ın DEAŞ’tan temizlenmesinde önemli rol oynamış, 500’den fazla komando El Bab’a gönderilmişti.
Askerleri İdlib’e götüren zırhlı personel taşıyıcılar ile değişik tip zırhlı ve paletli araçların sınır hattına sevkiyatı geçen hafta tamamlanmıştı.

Aralarında kaideye monteli Stinger füzeye sahip alçak irtifa hava savunma sistemi Atılgan’ların da bulunduğu araçların sevkıyatından sonra, Kayseri Komando Tugayı’na bağlı askerler de önceki gün sınır hattına sevk edilmişti.

Haberin Devamı

Özel kuvvetlerden bir ekip de daha önce Suriye’ye geçerek İdlib’de görev yapılacak yerleri belirlemişti. Türk gözlemci kuvvetin görev yerleriyle ilgili Rusya ile de teknik çalışmalar yapılmıştı.

"TSK İÇERDE RUSYA DIŞARDA"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran gezisinden dönüşte, İdlib’deki çatışmasızlık bölgesi hakkında da açıklama yapmıştı.

Erdoğan, “Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’deydi. Üçlü mekanizmayı nasıl çalıştıracağımızı görüştük. Bu konuda yol haritamız var. Çatışmasızlık bölgesinin sınırları konusunda, içeride ve dışarıda, görev paylaşımı yapıldı. Dışarıyı Rusya, içeriyi Türkiye güvence altına alacak. TSK, İdlib sınırları içinde, Rusya Silahlı Kuvvetleri sınırların dışında görev yapacak” demişti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!