İçişleri Bakanlığı'ndan son durum raporu

Güncelleme Tarihi:

İçişleri Bakanlığından son durum raporu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

İçişleri Bakanlığı Çanakkale Cezaevi'ndeki operasyonun başarıyla tamamlandığını, kontrol ve denetimin sağlandığını bildirdi. Bakanlık açıklamasında, Ümraniye Cezaevi'ndeki operasyonda ise tüm blokların güvenlik kuvvetlerince kontrol altına alındığı belirtilerek, ''B bloktaki konferans salonunda toplanan tutuklu ve hükümlüler direnmeye devam etmektedirler'' denildi.

İçişleri Bakanlığı Basın Müşavirliği, açlık grevi ve ölüm oruçları nedeniyle cezaevlerinde başlatılan ''Hayata Dönüş'' operasyonundaki son durum hakkında açıklama yaptı.

Çanakkale E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki operasyonun başarıyla tamamlanarak, kontrol ve denetimin sağlandığı ifade edilen açıklamada, cezaevinde halen operasyon sonrası tespit, arama ve inceleme faaliyetlerinin sürdürüldüğü bildirildi. Açıklamada, şöyle denildi:

''Saat 14.30 itibariyle yapılan tespitlere göre; 3 hükümlü ve tutuklu ölmüş, 16 hükümlü ve tutuklu yaralanmıştır. Yaralılar hastanelerde tedavi altına alınmıştır.

Ümraniye Cezaevi'ndeki operasyonda ise tüm bloklar güvenlik kuvvetlerince kontrol altına alınmıştır. B bloktaki konferans salonunda toplanan tutuklu ve hükümlüler direnmeye devam etmektedirler.

Ümraniye Cezaevi'ndeki operasyon; ölüm ve yaralanmalara sebebiyet verilmemesi için gerekli özen gösterilerek kararlılıkla sürdürülmektedir.''

Operasyonda ağır bilanço

Açıklamaya göre, ''Hayata Dönüş'' operasyonunun düzenlendiği cezaevlerinde, 1'i Ümraniye, 1'i Çanakkale'de olmak üzere 2 güvenlik görevlisi şehit oldu, Ümraniye Cezaevi'nde 4 güvenlik görevlisi de yaralandı.

Müdahale esnasında 12'si Bayrampaşa, 3'ü Çanakkale, 2'si Bursa, 1'i Ümraniye ve 1'i de Çankırı cezaevlerinde olmak üzere toplam 19 tutuklu ve hükümlü hayatını kaybederken; 37'si Bayrampaşa, 21'i Çankırı, 16'sı Çanakkale, 13'ü Bartın, 4'ü Gebze ve 3'ü de Bursa'da olmak üzere toplam 94 tutuklu ve hükümlü de yaralandı.

Operasyonlar sonucunda, 20 cezaevinde ölüm orucunda bulunan 277 tutuklu ve hükümlüden 187'si; açlık grevinde olan 802 tutuklu ve hükümlüden de 634'ü kurtarıldı.

Cezaevlerindeki toplam 524 tutuklu ve hükümlü de Edirne, Kocaeli ve Sincan'daki F tipi cezaevlerine sevkedildi. Buna göre, Bayrampaşa Cezaevi'nden 112, Bursa Cezaevi'nden 134 tutuklu ve hükümlü Edirne F Tipi cezaevi'ne; Bursa Cezaevi'nden 19 tutuklu ve hükümlü Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne; Bartın Cezaevi'nden 63, Çankırı Cezaevi'nde 56, AydınCezaevi'nden 69, Ceyhan Cezaevi'nden 31, Malatya Cezaevi'nden 36, Nevşehir Cezaevi'nden ise 4 tutuklu ve hükümlü Sincan F Tipi Cezaevi'ne gönderildiler.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!