İçişleri Bakanlığı'ndan savunma: Mustafa Başnamlı kendi kusuruyla yaralandı tazminat gereksiz

Güncelleme Tarihi:

İçişleri Bakanlığından savunma: Mustafa Başnamlı kendi kusuruyla yaralandı tazminat gereksiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 04:24

GEZİ eylemleri sırasında yüzüne gaz fişeği isabet etmesiyle yaralanan ve yüzüne platin takılan Mustafa Başnamlı’nın açtığı tazminat davasına, İçişleri Bakanlığı savunma gönderdi.

Haberin Devamı

Bakanlık savunmasında, Başnamlı’nın kendi kusuru sonucu yaralandığını ve bu nedenle tazminat talebinin reddedilmesini istedi. Başnamlı’nın 1 Haziran 2013’te gaz fişeğiyle yaralanmasına ilişkin soruşturmada savcılık, şüphelinin tespit edilmemesi üzerine polisin bulunması amacıyla 2028 yılına kadar ‘daimi arama’ kararı vermişti. Başnamlı ise polislerin attığı gaz ile yaralandığı iddiasıyla İçişleri Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat talebiyle dava açmıştı. İçişleri Bakanlığı’nca Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne gönderilen savunmada, özetle şöyle denildi:

BİBER GAZI SAVUNMA AMAÇLI

“Meydana gelen zararın kolluk güçleri tarafından gaz kapsülünün atılması sonucu oluştuğuna ilişkin davacının iddiası dışında herhangi bir somut delil sunulmamıştır. Anılan şahsa herhangi bir adli ve idari işlem yapılmadığı ve olaya ait herhangi bir görüntü kaydı bulunmadığı gibi, idarenin tazminat ödemekle yükümlü tutulabilmesi için zararının idarenin hukuka aykırı bir işlemi veya eylemi sonucu meydana gelmesi gerekmektedir. Bunun yanında hukuka uygun bir şekilde müdahale edildiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle idarenin hizmet kusurunun bulunmadığı, zararın kişilerin kusurundan doğmuş olması nedeniyle tazminat sorumluluğunun bulunmadığı değerlendirilmiştir. Olayda idaremizin veya personelimizin, yasaların kendisine yüklediği görevleri yerine getirmekten öte bir eylemi olmadığı gibi zarara yol açan fiille personelimiz arasında illiyet bağı da bulunmamaktadır.”

Haberin Devamı

Başnamlı’nın avukatı Saliha Şahin, mahkemenin bakanlığın savunması doğrultusunda karar vermesi halinde, Gezi gibi olaylarda yaralanan göstericilerin tazminat taleplerinin reddedilmesi yolunu açacağını iddia etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!