İçimizdeki hain

Güncelleme Tarihi:

İçimizdeki hain
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

‘Sadece Ermeniler değil, Süryaniler de katledildi’

Türkiye, ABD'deki Ermeni soykırım tasarısıyla uğraşırken, bir asılsız iddia da Diyarbakır'daki Süryani Kadim Cemaati Lideri Papaz Yusuf Akbulut'tan geldi. O dönemde Hıristiyan oldukları gerekçesiyle kendilerinin de katledildiğini iddia eden Papaz Akbulut, ‘‘Katliamda Kürtler kullanıldı. Bu soykırımı tüm dünyaya anlatacağız’’ dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Alt Komisyonu'nda kabul edilen sözde Ermeni soykırım tasarısına Diyarbakır'daki Süryani Kadim Cemaati Lideri Papaz Yusuf Akbulut'tan destek geldi. Diyarbakır'daki Süryani Meryemana Kilisesi Papazı Akbulut, Ermeni soykırım iddialarının doğru olduğunu öne sürerek, kendilerine de pay çıkarttı. Papaz Akbulut, ‘‘Sadece Ermeniler değil, o tarihte Hıristiyan oldukları gerekçesiyle Süryaniler de soykırıma uğradı. Hıristiyanlar kafileler halinde öldürüldü. Katliamda Kürtler kullanıldı’’ saçmasını ortaya attı.

Diyarbakır'ın Alipaşa semtinde bulunan Süryani Kadim Cemaati'ne bağlı Meryemana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut, 1914 yılında Ermeni soykırımının olduğunu iddia etti. Akbulut, söz konusu tarihte Ermeniler'le birlikte Diyarbakır ve Mardin'de yoğunlukta bulunan Süryaniler'in de Hıristiyan oldukları gerekçesiyle soykırıma uğradığını öne sürdü. Papaz Akbulut, iddiasını şöyle sürdürdü:

‘‘Süryaniler'in vatanı Mezopotamya'dır. Ermeniler'in ise Muş, Erzurum, Van, Erzincan ve Sivas'tır. Bu topraklarda Ermeniler yaşıyordu. O zamanlar oldukça kalabalık olan Ermeni nüfusu şimdilerde neden yok; Bölgemizde ‘Kafle' zamanı deniyor. Kafle ne demektir. Toplu halde imhadır. Bölgede yaşayan bütün insanlar bu gerçeği biliyor. Ben Ermeniler'e destek vermiyorum. Soykırımın doğru olduğunu söylüyorum. Bunu kimse inkar edemez. Ben bir din adamıyım. Doğru neyse onu söylerim.’’

Ermeni ve Süryani soykırımında bölgede yaşayan Kürtler’in de alet edildiğini ileri süren Papaz Yusuf Akbulut'un bu iddiası da şöyle:

‘‘Kürtler'e o dönemler ‘Kim 7 Hıristiyan öldürürse cennete gider' diye vaazlarda bulunuyorlardı. Buna kanan Kürtler de bu soykırımda yer aldı. Şimdi bazen kilisemizi ziyaret eden Kürtler bu gerçeği biliyor ve üzüntü duyuyorlar. Süryaniler'in toprakları olan Mezopotamya'da şimdilerde Süryaniler oldukça azaldı. Avrupa ülkelerinde Süryani nüfusu oldukça fazla. Göç etmek zorunda kaldılar. Ancak şimdi bize yönelik herhangi bir baskı yok. Oldukça rahatız. Üzerimizde hiçbir baskı yok. Yaşamımızdan memnunuz ancak tarihi gerçekleri de inkar edemeyiz.’’

Papaz Akbulut, Amerika’daki tartışmalar nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Süryaniler olarak kendilerinin de seslerini duyurarak, ‘‘Atalarının yaşadığı o korkunç günleri dünya kamuoyunun gözüönüne getireceklerini’’ söyledi.

Tasarı zararlı

SÜRYANİ Papazı sözde Ermeni soykırımı tasarısına destek verirken, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, 22 Eylül'de yaptığı açıklamada, tasarının kabul edilmesinin Türk-Ermeni ilişkilerine zarar vereceğini söylemişti. Tarihçilerin, sözde soykırıma yönelik iddiaları karşılıklı tartışabileceklerini belirten Mesrob II, şöyle konuşmuştu: ‘‘Bu üzüntü ve kaygı veren durum daha ne kadar devam edecek? Türk ve Ermeni tarihçiler bu konuyu karşılıklı diyalogla konuşacak yerde, üçüncü milletlerin parlamentolarının kullanılması müspet değil. Bunun kimseye fayda sağladığını sanmıyorum. Aksine Türk-Ermeni ilişkilerine zarar vereceğini düşünüyorum. Diyaloğa, barışa, dostluğa sekte vuran her girişim zararlıdır. Türk ve Ermeni halkları için dua etmekten başka elimden ne yazık ki bir şey gelmiyor. Diyaloğu engelleyen her girişim hem beni, hem cemaatimi çok üzüyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!