İçimiz yandı

Güncelleme Tarihi:

İçimiz yandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Antalya'nın Kepezbaşı Düzlerçamı'nda önceki gün çıkan ve 16 saat süren büyük yangın, 900 hektarlık alanı kül ettikten sonra ancak dün sabah saat 5.00'te kontrol altına alınabildi.

Orman Bölge Müdürlüğü'nde çalışan Orman Yüksek Mühendisi Osman Çolpak (52) ile traktör operatörü Ahmet Özcan'ın (40) dumandan boğulduktan sonra yanarak şehit oldukları yangında, üç kişi de karbondioksit zehirlenmesi sonucu hastaneye kaldırıldı.

Hayvanlar telef

Yangın söndürme çalışmalarına 200'ü asker olmak üzere 600 kişi katıldı. Alevlerin ortasında kalan 250 haneli Aşağı Karaman Köyü'nde 15 ev tamamen, 25 kadar ev ise kısmen yandı. Ahırlardaki 20'ye yakın büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu.

5 yerde başladı

Yangının 5 yerde aynı anda başlaması sabotoj ihtimalini kuvvetlendirdi. Yangına sabotajın neden olup olmadığının belirlenmesi için çalıştıklarını söyleyen Orman Genel Müdür Vekili Yavuz Yüksel, ‘‘Soğutma tamamlandıktan sonra sonuç kesinleşir'' dedi.

Kampanya başlatıldı

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, yanan alanın tekrar ağaçlandırılması için 100 milyon lirayla yardım kampanyası başlattı.

Birlik Başkanı Orhan Tolunay, 100 milyon liralık çekin Orman Bölge Müdürlüğü'ne verileceğini bildirdi. Yurttaşlar için de bir banka hesabı açılacak.

Yeni uçaklar yattı eskiler çalıştı

Bundan 4 gün önce Orman Bakanlığı'nın 420 milyara Kanada'dan kiraladığı 6'şar tonluk iki yangın söndürme uçağı, Antalya yangını sırasında hiçbir işe yaramadı. Çünkü uçaklardan biri İzmir' de, öteki Ankara'da bozuk olduğu için yatıyordu.

Diğer uçaklar

Yangın söndürme çalışmalarında 2.5 ton su taşıyabilen 2'si Polonya yapımı söndürme, 1'i keşif olmak üzere başka 3 uçak kullanıldı. Çalışmalara Rus yapımı 2 helikopter ile orman işletmesine ait 5 helikopter, 19 dozer ve 20 arazöz de katıldı.

Ormancıya ağlatan tören

Antalya yangınında şehit olan Orman Yüksek Mühendisi Osman Çolpak için dün Antalya Orman Bölge Müdürlüğü önünde tören düzenlendi. Törene ormancının ailesi ve yakınlarıyla Antalya Valisi Hüsnü Tuğlu da katıldı. Cenaze Serik İlçesi'nde toprağa verildi.

29 yıllık ormancı Çolpak dünkü söndürme çalışmaları sırasında, karşı ateş yakarak alevleri etkisiz hale getirmek istedi. Ancak Çolpak, rüzgârın da etkisiyle hızla yayılan yangında iki ateş arasında kaldı. Önce dumandan zehirlenerek yere düşen Çolpak, yanarak can verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!