Ä°ç çamaşırı satışları krizi haber veriyor

Güncelleme Tarihi:

İç çamaşırı satışları krizi haber veriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2009 11:33

Ekonominin gelecekteki seyrini anlamak için çoğunlukla resmi veriler ön plana çıkarken, oldukça ilginç ve basit ölçümlerle de doğru tahminler yapılabiliyor.

Haberin Devamı

The New York Times'ta yer alan bir haberde, ekonominin gelecekte göstereceği performansın iç çamaşırı satışları, sinek ısırığı, bahçe çimlerinin uzunluğu gibi göstergelere bakılarak da öngörülebileceğine işaret edildi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önceki baÅŸkanı Alan Greenspan'ın kendi danışmanlık firmasının başında olduÄŸu 1970'li yıllarda, ekonominin gidiÅŸatını görmek için erkek iç çamaşırlarının satış rakamlarını takip etmesi haberde verilen ilginç bir örnek oldu.Â

 

Greenspan'ın teorisine göre ekonominin normal seyrettiği dönemlerde erkek iç çamaşırı satışları sürekli artış gösterirken, harcamaların kısıldığı dönemde satışlar dip seviyelerine geriliyor.

 

Makalede bu teoriyi destekleyen görüşlerine yer verilen araştırma şirketi Mintel analistlerinden Bill Pattersan, "İnsanlar kendilerine güvendikleri dönemde daha fazla para harcıyor. Nakite sıkışık olduğunuz dönemde en son yapacağınız şey ise gidip kendinize bir iç çamaşırı almak olacaktır" dedi.

 

Mintel, erkeklerin iç çamaşırlarını kullanma sürelerini uzatması nedeniyle 2009’da bu ürünlerin satışında yüzde 2.3 oranında bir düşüş olacağını tahmin ediyor.

 

SÄ°VRÄ°SÄ°NEK ISIRIÄžI

Haberde, ekonominin gidişatıyla ilgili göstergelere bir diğer örnek ise sivrisinek ısırıkları gösterildi.

 

Sivrisinek ısırıklarının nasıl gösterge olarak görüldüğü ise şu şekilde açıklandı, "Şehir dışındaki evlere haciz gelmesi ya da ihtiyaçtan satılmasının ardından, sivrisinekler bu evleri işgal ederek, yosun tutan havuzlarının etrafında toplanıyor ve kesilmediği için uzayan bahçe çimlerinin arasında geziniyor. Bu evlere yakın oturanların sinek ısırığından dolayı kaşınma şikayetlerinde ise artış görülüyor."

 

ABD Sivrisinek Kontrol Örgütü'nde teknik danışman olarak çalışan Joe Conlon, sivrisinek olgusunun son zamanlarda sıklaşan haciz vakalarını anlamanın yeni sonucu olduğunu söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!