İbrahim Kalın'dan Saray'da basın toplantısı

Güncelleme Tarihi:

İbrahim Kalından Sarayda basın toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2015 17:32

CUMHURBAŞKANLIĞI sözcüsü İbrahim Kalın Saray’daki ilk basın toplantısını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar çerçevesinde ’Tek başkanlık sistemi ne demektir? Yapılan bir çalışma var mı?’ şeklindeki sorular üzerine Kalın şu ifadelere yer verdi: "Başkanlık tartışması Türkiye’de yeni bir konu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız, tek başkanlık sistemi derken Parlamento ile ilgili tek kamara mı çift kamara mı yani Temsilciler Meclisi ve Senato’dan oluşan bir başkanlık sistemi mi yoksa tek bir meclisin olduğu başkanlık sistemini bağlamında bu konuyu gündeme getirdi. Değişik modelleri ve örnekleri var, bu farklı modeller değerlendirilebilir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı teşkilat şemasına 4 başkanlık eklendiğini belirten Kalın, "Teşkilat şeması Cumhurbaşkanlığı’nda oluşturulmuş bulunmaktadır. Bugün itibari ile güvenlik birimlerini de dahil ettiğimizde güvenlik birimlerini de dahil etiğimiz zaman toplam 13 başkanlığın olduğunu çeşitli müdürlüklerin ve birimlerin bulunduğunu görüyoruz. Bu başkanlıkların sayısının kapsamının ne olacağının tamamen Cumhurbaşkanımın takdirinde. Kendi ihtiyaçlarına bağlı olarak bu başkanlık sayıları onlara bağlı birimler müdürlüklerin sayısı arttırılabilir. Bugün itibari ile Cumhurbaşkanlığı teşkilat şemasına 4 başkanlık eklendi. Bunların ana hizmet alanları cumhurbaşkanımızın çalışmalarına katkı sunmak onun ulusal bölgesel… gündemine ilişkin çalışmalar yapmaktır" diye konuştu.

"ANA MUHALEFET LİDERİ BUYURSUN SOMALİ’YE GİTSİN"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün yaptığı grup toplantısında gündeme getirdiği kitaba ilişkin Kalın, "Somali’de Türkiye’nin yardımlarıyla açılan hastanede Cumhurbaşkanımız hastaları da ziyaret etmiştir. Oradaki hasta çocuklara boyama kitabı hediye edildi. Bu kitap üzerinden dün yapılan spekülasyonun nasıl bir hezimetle sonuçlandığı hepinizin malumu. Ana muhalefet liderinin böyle bir duruma düşmesi üzüntü verici. Tavsiyemiz, Ana muhalefet lideri buyursun Somali’ye gitsin. Türkiye’nin yaptığı yardımların ne anlam taşıdığını kendileri sorsunlar. Bu kitabı da zannediyorum arkadaşlarımız basın mensubu arkadaşlarımıza paylaşacaklar" açıklamasında bulundu.

"SAYIN HOLLANDE’IN TAVRI TAKDİRE ŞAYANDIR"

Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırı ve sonrasındaki gelişmelere değinen Kalın, "Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırının ardından dünyada bir infial oldu ve teröre karşı bir ortak duruş sergilendi. Sayın cumhurbaşkanımız, Sayın Hollande ile telefon görüşmesi yaptı. Bu saldırıyı kınamakla birlikte İslamafobia ile ilgili hararetli bir tartışma başladı. Sayın Hollande’ın tavrı takdire şayandır. İslamaofobik ve İslam karşıtı söylemlerin hukuki müeyyide ile cezalandırılması gerektiği şeklindeki sözlerini özellikle takdir ettiğimizi söylemek isterim" diye konuştu.

"SAYIN ÇİPRAS’IN BAŞBAKAN SEÇİLMESİNİ TEBRİK EDİYORUZ"

Yunanistan seçimlerinin Türk Yunan ilişiklerine yeni bir ivme kazandıracağına da inandıklarını vurgulayan Kalın, "Yunanistan’daki seçimleri yakından takip ettik. Her düzeyde iyi ilişkilerin geliştirilmesi öncelikli hedefimizdir. En son olarak sayın başbakanımız kalabalık bir bakanlar heyetiyle Yunanistan’a gitmişti. Sayın Çipras’ın başbakan seçilmesini tebrik ediyoruz. Türk Yunan ilişiklerine yeni bir ivme kazandıracağına da inanıyoruz" dedi.

"ÇANAKKALE 2015" KUTLAMALARI CUMHURBAŞKANIMIZIN HİMAYELERİNDE ÇALIŞMALAR DEVAM ETMEKTEDİR"

Çanakkale 2015 kutlamaları ile ilgili olarak hazırlıkların devam ettiğini belirten Kalın, "Cumhurbaşkanımızın himayelerinde çalışmalar devam etmektedir. Ülkemizde pek çok ülkeden misafirle kutlanacaktır. Milletimizin büyük fedakarlıklarla tarih yazdığı anlardan biridir Çanakkale Savaşları. Bu törenler 24 Nisan’da başlar ve 25 Nisan’da da devam eder. Bu sene de öyle olacak. Bu yıl bu kutlamalara 100’e yakın devlet ve hükümet başkanı davet edildi. Şu ana kadar da pek çok teyit geldi. 2015 yılında sayın Cumhurbaşkanımız 5 aylık sürede gösterdiği performansı devam ettirecektir. Aynı yoğunlukta çalışmalarını devam ettirecektir. 2023 vizyonuna ulaşılmasında sayın cumhurbaşkanımızın koyduğu hedefler hepimizin yolunu aydınlatmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

"KURUMLAR ARASINDAKİ UYUMUN SAĞLANMASI CUMHURBAŞKANIMIZIN GÖREVLERİNDEN BİRİDİR"

Saray’daki yargı mensuplarıyla buluşmada neler konuşulduğu soru üzerine Kalın, "Cumhurbaşkanımızın yaptığı bu yemek son yıllarda adeta bir gelenek haline gelmiş bir buluşmadır. Kurumlar arasındaki uyumun sağlanması cumhurbaşkanımızın görevlerinden biridir. Son derece sıcak bir ortamda buluşma gerçekleşti" dedi.

"GÖLGE KABİNE BENZETMESİ" CUMHURBAŞKANIMIZIN DİREKTİFLERİ DOĞRULTUSUNDA İŞLEYEN BİR MEKANİZMA"

"Teşkilat yapısıyla ilgili gölge kabine benzetmesi yapılıyor. Bu uyum nasıl sağlanacak? Hükümetle Beştepe nasıl çalışacak? Çözüm süreci koordinasyonu Cumhurbaşkanlığı tarafından mı yapılacak?" soruları üzerine Kalın, "Yeni cumhurbaşkanlığı şeması tamamen cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda işleyen bir mekanizmadır. Bunu başka bir tarafa gölge oluşturan bir yapı gibi görmek son derece yanlış olur. Cumhurbaşkanımız ve başbakanımız arasında tam bir uyum vardır. Bundan sonra da bu uyum devam edecektir. Mükemmel bir koordinasyon söz konusudur. Bundan sonra da aynı uyum ve koordinasyon devam edecektir. Bu teşkilatların sayısı artırılabilir azaltılabilir. Bunlar tamamen doğrudan Cumhurbaşkanımıza hizmet etmek üzere kurulmuş başkanlıklardır. Atamalarla ilgili peyderpey başkanlıklara atamalar yapılıyor. Buralara liyakati olan arkadaşların atanmasına devam ettireceğiz. Çözüm süreci ve paralel yapıyla mücadele üzerinde ısrarla durulan konulardır" ifadelerine yer verdi.

"ESAD’IN GERÇEKLERDEN UZAK HEZEYAN DÜNYASINDA YAŞADIĞINI BİR KEZ DAHA GÖRMÜŞ BULUNUYORUZ"

Esad’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki sözlerini değerlendirmesi istenen Kalın, "Mülakatı okudum. Kendisinin nasıl gerçeklerden uzak hezeyan dünyasında yaşadığını bir kez daha görmüş bulunuyoruz. Esad rejiminin meşruiyetini kaybettiği bütün dünyanın kabul ettiği bir gerçektir. Beşar Esad’ın bu mülakatta kullandığı ifadeler kendi meşruiyetini kaybettiğinin bir kez daha teyid edilmesinden etmesinden başka bir şey değildir. Kadın, çocuk demeden insanları varil bombalarıyla, toplarla, tanklarla öldüren bir rejimin başındaki bir kişinin, burada 1.7 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye’ye dil uzatması asla kabul edilebilir bir şey değildir. Kendisinin yaptığı devlet terörünü, başkalarını teröre destek vermekle suçlayarak kapatması, kamufle etmesi asla mümkün değildir. Beşar Esad rejiminin yerinde kaldığı bir formülde Suriye’ye barışın, istikrarın gelmesi mümkün olmayacaktır. Türkiye Suriyeli mültecilere gerektiği sürece yardımcı olacaktır. Eli kanlı bir diktatörün hezeyanları bizi bu insani vazifemizden asla alı koymayacaktır" diye konuştu.

"SÜLEYMANŞAH TÜRBESİ’NDE ASKERLERİMİZİN İHTİYAÇLARI DÜZENLİ OLARAK SAĞLANMAYA DEVAM ETMEKTEDİR"

Süleymanşah Türbesi’nde görevli olan askerlerin görev değişimi ve kendilerine gönderilen erzak yardımlarına ilişkin sıkıntı olduğu iddialarını değerlendirmesi istenen Kalın şu ifadeleri kullandı: "Bize ulaşan bilgiler çerçevesinde şunu söyleyebilirim: Bölgedeki olağanüstü şartlara rağmen Süleymanşah Türbesi’nde askerlerimizin ihtiyaçları düzenli olarak sağlanmaya devam etmektedir. DEAŞ’ı hesap ettiğinizde bugüne kadar tek bir askerimizin burnunu kanamaması bizim için sevinç kaynağıdır. İddialar yerine ilgili kurumlarımızın açıklamalarını dikkate almanızı öneririm."

"SENATO’DAN OLUŞAN BİR BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ YOKSA TEK BİR MECLİSİN OLDUĞU BAŞKANLIK SİSTEMİMİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar çerçevesinde Tek başkanlık sistemi ne demektir? Yapılan bir çalışma var mı? şeklindeki sorular üzerine Kalın şu ifadelere yer verdi: "Başkanlık tartışması Türkiye’de yeni bir konu değil. Türkiye daha iyi nasıl idare edilir sorusu elbette Türk siyasetinin de önemli sorularından bir tanesidir. Sayın Cumhurbaşkanımız, tek başkanlık sistemi derken Parlamento ile ilgili tek kamara mı çift kamara mı yani Temsilciler Meclisi ve Senato’dan oluşan bir başkanlık sistemi mi yoksa tek bir meclisin olduğu başkanlık sistemimi bağlamında bu konuyu gündeme getirdi. Değişik modelleri ve örnekleri var. Bu farklı modeller değerlendirilebilir. Bunların tartışılması Türkiye’deki siyaseti zenginleştirecek tartışmalardır. Bir takım çalışmalar yapılmaktadır."

"KÜBA ZİYARETİNDE CAMİ TEMELİ ATMA GİBİ BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL"

"Küba ziyaretinde cami temeli atılacak mı? Sayın İbrahim Saraçoğlu’nun Cumhurbaşkanı Danışmanı olduğu doğru mu?" sorularına Kalın, "Sayın Saraçoğlu Cumhurbaşkanı başdanışmanı olarak katıldılar. Hayırlı uğurlu olsun. Küba ziyaretinde cami temeli atma gibi bir şey söz konusu değil. Programımızda yok. Küba’da cami açılır açılmaz tartışmasına indirgemek magazinel yönü dışında gerçek gündemle de bağdaşmayan bir konudur" diye yanıt verdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE YURT İÇİ ZİYARETLERİ

"Cumhurbaşkanı Erdoğan yurt içi ziyaretlere ne zaman başlayacak? Sahaya ne zaman inecek?" sorularına kalın şu yanıtı verdi: "Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman sahada. İl ziyaretleri bağlamında bir planlama yapılmakta. Teşekkür ziyaretleri yapmayı planlıyor kendisi. Önümüzdeki günlerde şekillenecek."

"TÜRKİYE OLARAK MISIR HALKININ YANINDA OLMAYA DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Türkiye’nin, Mısır’ın yanında olmaya devam edeceğini vurgulayan Kalın, "Mısır’da geçtiğimiz 25 Ocak’ta bazı gösteriler yapıldı ve 20’ye yakın gösterici hayatını kaybetti. Bu olaylardan dolayı derin üzüntü duyuyoruz. Darbenin yapıldığı 3 Temmuz 2013’ten bu yana da binlerce kişiyi öldüren darbe rejimini kınadığımız ifade etmek isterim. Türkiye olarak biz Mısır halkının yanında olmaya demokrasi mücadelesini desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!