İBB'den 'buzlanma ihmali' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

İBBden buzlanma ihmali açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2011 15:41

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haliç Köprüsü üzerinde gece meydana gelen trafik kazalarının “gizli buzlanma” nedeniyle olduğu ve Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ekiplerinin tuzlama çalışması yapmadığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Belediyeden yapılan açıklamada, bazı haberlerde Haliç Köprüsü üzerindeki trafik kazalarının “gizli buzlanma” nedeniyle olduğu ve AKOM ekiplerinin tuzlama çalışması yapmadığı iddia edildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
“9 Ocak Pazar günü 04.00-05.30 saatleri arasında Haliç Köprüsü ve civarında gizli buzlanma ya da don olayı meydana gelmemiştir. Haliç Köprüsü üzerinde bulunan Otomatik Yol Meteoroloji Gözlem Sensöründe (OYMGS) ölçülen hava sıcaklığı en düşük 2.1 derece (saat: 05.29), asfalt sıcaklığı ise en düşük 2.1 derece (saat: 05.15), ortalama asfalt sıcaklığı bu saatler arasında 3.2 derece olarak ölçülmüştür.

Asfalt yüzeyi ıslak olarak ölçülmüş, gökyüzü ise parçalı bulutlu olarak gerçekleşmiş herhangi bir yağış hadisesi meydana gelmemiştir. İstanbul genelinde 25 farklı ve en kritik buzlanmanın olduğu noktalara yerleştirilmiş olan asfalt sensörleri (buzlanma sensörleri) yollarda oluşması muhtemel buzlanma ve donu 3 saat öncesinden tespit ederek yol bakım ekiplerine mail ve cep telefonlarına SMS'le bildirmektedir.”

Rapor ve teknik analizlerden de görüldüğü üzere kazaların olduğu bölgede herhangi bir buzlanma meydana gelmediği vurgulanan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Yüksek basınç sisteminin etkili olduğu kış mevsiminde hava sıcaklığı 5 derecenin altına düştüğü günlerde; gökyüzü açık ve yağış yok ise köprü ve viyadüklerde çiğ ve kırağı oluşuyor. Çiğ araç camlarında sanki yağmur yağmışcasına ıslaklığa, kırağı ise yine araç camlarında kar yağmışcasına beyaz örtüye neden olmaktadır.
Sürücülerimiz özellikle trafik yoğunluğunun olmadığı gece saatlerinde aşırı hızlı araç kullandıklarında, asfalt üzerine yapışmış toz, toprak ve diğer kirleticiler hafif ıslaklık veren çiğ ve kırağı ile birleşince durma mesafesi uzamaktadır. Bu duruma hazırlıksız yakalan dikkatsiz sürücüler buzlanmayla ilgisi olmamasına rağmen kazaya, hatta zincirleme trafik kazalarına sebebiyet vermektedirler. Gizli buzlanma olmasa bile bu nedenle yağışın olmadığı kış günlerinde özellikle gece ve sabah erken saatlerde aşırı hızlı araç kullanılmaması gerekmektedir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!