İade dosyası nihayet

Güncelleme Tarihi:

İade dosyası nihayet
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu, Fransa'da yakalanan Alaattin Çakıcı'nın Türkiye'ye iade edilmesiyle ilgili dosyanın Pazartesi günü bu ülkeye gönderileceğini bildirdi.

Çakıcı'nın Türkiye'ye ne zaman getirileceğine ilişkin kararın Fransız Mahkemesi'ne ait olduğunu kaydeden Denizkurdu, şunları söyledi:

‘‘Netice itibariyle orada gerçekleştirilen yakalanma, Türkiye'nin iade talebi dolayısıyladır. Bu konuda da Fransız savcıdan teyit gelmiştir. Kamuoyunda ve bazı basın organlarında yanlış algılanıyor. Eğer Türkiye'nin iade talebi olmasaydı Çakıcı yakalanamazdı. Türkiye'nin iade talebi olduğu için bu operasyon yapılmıştır. Ancak orada üzerinden sahte pasaport çıkması ve direnme göstermesi Fransız yasalarına göre suç oluşturduğu için, ayrıca yargılanıyor. Üzerindeki pasaport sahte çıkmasaydı ve orada bir olay çıkmasaydı dahi, yine Türkiye'nin talebi dolayısıyla yakalanıp iade prosedürü başlamış olacaktı.’’

Denizkurdu, Türkiye'de idam talebiyle yargılanıyor olmasının Çakıcı'nın iadesine engel oluşturmayacağını bildirdi. Denizkurdu, konuyla ilgili sözleşmenin 11. maddesinin çok açık olduğunu, Türkiye'nin 1957 yılında bu maddeye rezerv koyduğunu ve Fransa'nın da bu rezerve itiraz etmediğini anımsattı. Denizkurdu, ‘‘Türkiye, idam cezasının uygulanmayacağı konusunda garanti verirse iade edilir, diye çok açık rezervi var. Ayrıca, yine aynı sözleşmede (o ülkede idam cezası olmakla birlikte eğer uzun yıllardan beri idam cezaları uygulanmıyorsa yine iade yapılır) diye açık hüküm var’’ diye konuştu.

Denizkurdu, Türkiye'de 1984'den bu yana yaklaşık 15 yıldır idam cezası uygulanmadığını, TCK'da yapılması gündeme gelen değişiklikle de bu gibi fiillere verilen idam cezasının kaldırılmasının öngörüldüğünü kaydetti, ‘‘Dolayısıyla ben iadeyi engelleyecek bir hukuki engel görmüyorum’’ dedi.

Çakıcı'nın Türkiye'ye getirilmesi durumunda cezaevinde tutulamayacağı yönündeki endişelerin hatırlatılması üzerine de Denizkurdu, ‘‘Türkiye Cumhuriyeti, gereken her türlü tedbiri alır. Cezaevleri, yolgeçen hanı değildir. Cezaevlerinde bazı sorunlar vardır, ama gereken tedbir alınır’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!